Verden

Nye sammenstøt i Jerusalem

Palestinsk 16-åringen ført til graven. Nye gatekamper flere steder i Jerusalem.

Palestinere kaster stein mot israelsk politi i bydelen Wadi al-Jouz i Jerusalem fredag. Foto: BAZ RATNER / REUTERS / NTB SCANPIX

 • Åsmund Gram Dokka

Saken blir oppdatert

«Med vår sjel og vårt blod skal vi frelse deg, martyr» varslagordet som gjallet fra de flere tusen sørgende som fulgte Mohammed Abu Khudair tilgraven.

16-åringen ble begravet etter fredagsbønnen, og kistenble ført gjennom bydelen Shoafat i Øst-Jerusalem drapert i det palestinske flagget.

Muslimske palestinere ber fredagsbønnen foran israelske politifolk i Jerusalem. Foto: BAZ RATNER / REUTERS / NTB SCANPIX

Under begravelsen ble det også kastet stein og avfyrt fyrverkeri mot israelsk politi, melder nyhetsnettstedet Ynet. 35 personer skal ha fått lettere skader.

Begravelsen utsatt et døgn

Store mengder israelsk politi ble utplassert i gatene flere steder i Øst-Jerusalem i påvente av begravelsen til Abu Khudair fredag. 16-åringen ble funnet drept og ille tilredt onsdag, to dager etter at tre israelske tenåringer ble funnet drept på et jorde i nærheten av Hebron på Vestbredden.

Israelsk politi opplyser i en uttalelse at flere tusen politifolk er ute i gatene for å sørge for sikkerheten i forbindelse med begravelsen, skriver The Guardian. Begravelsen skulle egentlig vært gjennomført torsdag, men rettsmedisinere ville obdusere 16-åringen, og dermed ble den utsatt en dag.

Samtidig er dette første fredag i muslimenes hellige fastemåned ramadan. Fredag er den tradisjonalle bønnedagen i Islam, og politiet i Jerusalem stålsetter seg for nye opptøyer etter at bønnen er unnagjort.

Les også:

Les også

- Muslimske ekstremister bruker krisen til egen vinning

Sammenstøt i Jerusalem og Ramallah

Palestinere klatrer over muren som skiller Israel og deler av Vestbredden, for å ta seg inn i Jerusalem fredag. Foto: Nasser Ishtayeh / AP / NTB scanpix

Talsmann Micky Rosenfeld opplyser at etter nøye vurderinger torsdag kveld, fikk bare menn over 50 år komme inn i Al-Aqsa-moskeen, den viktigste i Jerusalem. Det er ikke lagt restriksjoner på kvinners tilgang til moskeen.Flere titalls unge palestinske ungdommer forsøkte tidligere fredag å bryte gjennom politiets avsperring av gamlebyen i Jerusalem, men ble presset tilbake, melder Haaretz. I nabolaget Ras al-Amud som ligger like ved, støtte politi og steinkastende ungdom sammen.

I Ramallah på Vestbredden kastet palestinere steiner og brannbomber på soldater fra den israelske hæren, som svarte med å åpne ild, melder Haaretz. Én palestiner ble såret av skarpe skudd, ifølge avisen, mens fem andre ble skadd av gummikuler.

Les også:

Les også

To hus truffet av raketter i Sør-Israel

Hevnmotiv ikke bekreftet

Abu Khudairs familie, president Mahmoud Abbas og andre palestinere mener tenåringen ble offer for et jødisk hevntokt, og at Netanyahu-regjeringen må holdes ansvarlig.

Den israelske statsministeren har beskrevet drapet som avskyelig og beordret en rask etterforskning for å ta de ansvarlige.

En palestinsk kvinne står blant israelske soldater etter at hun ikke fikk tillatelse til å krysse inn i Jerusalem for å be i Al-aqsa-moskeen fredag. Foto: MOHAMAD TOROKMAN / REUTERS / NTB SCANPIX

Israelske myndigheter har også påpekt at de ennå ikke er sikre på om Abu Khudair ble utsatt for et hevndrap, noe som har satt mange sinn i kok på palestinsk side.

Mulig våpenhvile

Den palestinske islamistbevegelsen Hamas har fått skylden av Israel for drapet på de tre israelske tenåringene, men benekter at den står bak. Hamas, som regjerer på Gazastripen, har samtidig skutt en rekke raketter mot Israel de siste dagene. Som svar har Israel bombet mål på Gazastripen.

En våpenhvile skal ifølge BBC nå være på trappene.

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman sa imidlertid fredag at han er sterkt imot en avtale med Hamas.

— Holdningen som går ut på at ro besvares med ro er et feilgrep. Vi i Yisrael Beiteinu avviser denne holdningen fullstendig. De har drept tre av våre gutter, og det etter to uker med rakettangrep, sa Lieberman.

Han la til at det er umulig å ødelegge Hamas' infrastruktur kun med luftangrep.

Brende advarer

Utenriksminister Børge Brende (H) advarer mot ytterligere opptrapping av volden i Midtøsten etter drapene denne uken, melder NTB.

– De siste dagers hendelser viser med all tydelighet hvor raskt den spente situasjonen kan komme ut av kontroll. Jeg maner til besinnelse både på israelsk og palestinsk side, sier Brende i en uttalelse.

– Det er viktig å gripe de utspill om våpenhvile som nå synes å komme fra palestinsk hold. Det påhviler spesielt Israel, som den sterkeste part, å vise tilbakeholdenhet og sørge for at ikke flere liv går tapt,sier utenriksministeren videre.

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Netanyahu styrker bosetningene

 2. VERDEN
  Publisert:

  13 år gammel jente knivstukket til døde på Vestbredden - Israels statsminister varsler kollektiv straff

 3. VERDEN
  Publisert:

  Palestinernes president stanser all kontakt med Israel – tre personer drept i angrep på israelsk bosetning

 4. VERDEN
  Publisert:

  To politimenn drept i Jerusalems gamleby

 5. VERDEN
  Publisert:

  Palestiner drept av israelsk politi i Jerusalem

 6. VERDEN
  Publisert:

  Israelske bosettere angriper stadig oftere palestinere