Byggearbeidere oppdaget historisk gullskatt i nedgravd krukke

Da den gjørmete muggen på byggetomten slo sprekker, glimtet det i gull. Funnet viser seg å være en sensasjonell romersk myntskatt.

En vase eller mugge ble funnet i bakken i det som en gang var kjelleren til et teater. Det skulle vise seg at innholdet var spesielt.

Italienske myndigheter offentliggjorde i går bilder av funnet i byen Como nord i landet.

På tomten etter et nedlagt teater, der det skal bygges et nytt boligkompleks, har arkeologer avdekket en keramikkvase stappet med gullpenger – rundt 300 i tallet.

I en sprekk kom tilsynelatende blankpussede gullmynter til syne.

Den romerske «sparegrisen» ble oppdaget av arbeidere 5. september, og byggetomten ble umiddelbart avsperret. CNN omtalte saken først.

I dagene etter funnet har arkeologer finkjemmet det som var kjelleren til et teater som åpnet i 1870.

Senere ble bygningen brukt som kino før det ble stengt i 1997. Området er i den historiske delen av Como.

– Mer enn eksepsjonelt

Nå er 27 av myntene undersøkt. Den italienske kulturministeren Alberto Bonisoli kunngjorde mandag at disse tidfestes til før år 474, melder lokalavisen Qui Como.

– Funnet er ikke bare eksepsjonelt. Det er epokegjørende og historisk, uttalte han på en pressekonferanse i Milano.

Myntene var stablet i ruller, slik bankene gjør den dag i dag. Den yngste mynten er fra midten av 400-tallet.

Førhistorisk bankhvelv?

Myntene er preget med ulike vestromerske keisere, den seneste Libius Severus, som regjerte frem til år 465.

Inne i det som beskrives som en amfora, en keramikkvase, lå myntene stablet sammen i ruller. Det ble også funnet en gullbarre i krukken.

Arkeologer undersøker nå myntene i et laboratorium i Milano. I fremtiden kan skatten bli utstilt der den ble funnet, i Como, antydet den italienske kulturministeren mandag.

Eksperter mener dette tyder på at pengene neppe tilhørte en privatperson. Trolig hørte de til et foretak eller en bank som har gravd ned og gjemt bort pengene.

Italienske kulturarvmyndigheter vil ikke anslå noen verdi på myntskatten, men italienske medier har antydet at myntene er verdt flere millioner euro.