Verden

Orkanen er den verste på flere tiår. Over 100 fryktes savnet etter jordskred

På Filippinene leter de fortsatt etter savnede gruvearbeidere etter jordskredet utløst av tyfonen. Nå er den ventet å slå innover fastlands-Kina.

Redningsmannskaper leter etter savnede gruvearbeidere i jordskredet som ble utløst da tyfonen sveipet over Filippinene. Foto: AARON FAVILA /AP

 • Ingeborg Moe
  Ingeborg Moe
  Utenriksjournalist

Over 300 politifolk, soldater, brannfolk og frivillige lette desperat etter savnede etter jordskredet som tok med seg bygninger i Ucab i Cordillera-regionen på Filippinene. De måtte lete med nevene for å få unna stein og søle, men håpet om å få inne overlevende svinner. Bare tre klarte å komme seg unna da fjellsiden raste ut.

Landsbyen i den fjerntliggende regionen ble rammet av en av de 50 jordskredene som ble utløst da tyfonen Mangkhut raste over øystaten i helgen.

Tyfonen Mangkhut har krevd minst 65 menneskeliv i Filippinene og minst fire i den kinesiske provinsen Guangdong.

I tillegg er 54 savnet på Filippinene, mange av dem gruvearbeidere som jobbet i en gullgruve, samt familiene og barn, ifølge Philippine Star. Gruvearbeiderne og familiemedlemmer hadde søkt tilflukt og trodde de var trygge i en gammel bygning som var gjort om til kapell da stormen rammet området. Bygningen ble tatt av jordskredet som ble utløst.

Ifølge Reuters drev gruven ulovlig, og bedriften var bedt om å evakuere på grunn av faren for jordskred.

Både små og store hadde søkt tilflukt i en bygning som ble brukt som kapell. Men bygningen ble knust i jordraset. Foto: ERIK DE CASTRO / Reuters

Vinduene ble blåst ut på dette forretningsbygget da tyfonen Mangkhut sveipet over Hongkong i helgen. Foto: BOBBY YIP /Reuters

Kaos mandag morgen

I helgen var det nærmest unntakstilstand i Hongkong da tyfonen slo til. Deler av Hongkong og Macau ble oversvømt og det ble gjort store skader på mange bygninger. Men i Hongkong skal ingen mennesker har omkommet, ,men 300 er skadet.

En oversvømt park i Hongkong etter at orkanen Mangkhut raste i helgen. Foto: Stringer / Reuters

 • En vegg av vand og vind traff Kina. To atomkraftverk i beredskap.

Ifølge Reuters er tyfonen en av de ti kraftige stormene som har rammet sørøstlige Kina siden 1949.

Men tross uværet i helgen, åpnet finansmarkedene som vanlig mandag morgen. Det var fullstendig kaos på en del jernbanestasjoner fordi mange veier er stengte, skriver South China Morning Post.

Tyfonen er nå nedgradert til tropisk storm. Men det er fortsatt ventet kraftig regn og sterk vind når den beveger seg lenger inn i Kina. Ifølge Reuters er det utstedt flomvarsel for 38 elever i Guangxi-regionen. 13300 hektar jordbruksareal skal være oversvømt.

Minst fire har mistet livet i Guangdong-provinsen og 2,5 millioner mennesker ble evakuert på grunn av den sterke orkanen. Foto: JASON LEE / X01757

En kvinne prøver å komme seg vekk under de verste stormkastene i Shenzhen i Kina. Foto: JASON LEE / Reuters

Les mer om

 1. Vær
 2. Kina
 3. Filippinene

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Tyfonen Mangkhut feier over Kina – de første dødsfallene registrert

 2. VERDEN
  Publisert:

  En vegg av vann og vind treffer Kina. To atomkraftverk sier de er i «kampberedskap»

 3. VERDEN
  Publisert:

  Dødstallet stiger etter tyfonen på Filippinene

 4. VERDEN
  Publisert:

  Supertyfon truer Asia

 5. VERDEN
  Publisert:

  30 personer savnet etter jordskred på Filippinene

 6. VERDEN
  Publisert:

  Minst ni døde og 20 savnet etter jordskred på Filippinene