Verden

Trump-administrasjonen forbereder seg på det verste

USAs president insisterer på at han ikke er bekymret for Robert Muellers etterforskning, men ifølge flere amerikanske medier er Det hvite hus preget av frykt for hva som kan komme.

USAs president Donald Trump rettet denne uken oppmerksomheten sin mot spesialetterforsker Robert Mueller.
  • Harald Stolt-Nielsen
    Harald Stolt-Nielsen
    Journalist

Etter tre dager med møter med sine advokater gikk Donald Trump torsdag til angrep på spesialetterforsker Robert Muellers etterforskning over fire Twitter-meldinger. Medarbeiderne til den tidligere FBI-direktøren ble omtalt som «forbrytere» og etterforskningen som en «heksejakt».

The inner wokings of the Mueller investigation are a total mess. They have found no collusion and have gone absolu … https://t.co/f9e7BFhvaI
Les også

Republikanerne tapte blant unge, kvinner og fargede. Men denne mektige gruppen støtter Trump i tykt og tynt.

Venter på tiltale mot rådgivere og familiemedlemmer

Angrepene mot Mueller kom som lyn fra klar himmel, etter at presidenten i over to måneder har unngått å kritisere etterforskningen ledet av Mueller. Stemningen i Trump-administrasjonen skal i løpet av den siste tiden blitt stadig mer anspent.

Nettstedet Politico viser til seks personer som er knyttet til Det hvite hus og ansatte i Trump-administrasjonen, som hevder situasjonen i Det hvite hus er preget av «frykt» for hva Mueller kan komme med.

Det er ventet at det i løpet av kort tid kan bli reist tiltale mot flere personer nær presidenten, blant annet Trumps tidligere politiske rådgiver Roger Stone og Donald Trump jr., ifølge CNN, NBC News og Politico.

Usikkerheten rundt hva Muellers neste trekk blir, skal visstnok prege presidenten.

– Man har sett det på kroppsspråket hans hele denne uken. Det er noe som plager ham. Det er ikke bare krangelen mellom rådgiveren Mira Ricardel og Melania Trump, sier en seniorrådgiver knyttet til Det hvite hus.

Ricardel var assisterende nasjonal sikkerhetsrådgiver for Donald Trump, men ble onsdag omplassert. Bakteppet for degraderingen var en konflikt om Melania Trumps nylige Afrika-reise.

Trumps advokater kan ha informert presidenten om at det vil komme en utvikling i etterforskningen om russisk innblanding i USAs presidentvalg i 2016, mener den anonyme kilden.

– Folk forbereder seg på det verste, sier vedkommende.

Det er ventet at spesialetterforsker Robert Mueller vil komme med flere tiltaler mot personer i Trumps indre krets.

Trump sier han har skrevet ferdig Russland-svar til MuellerID:

Denne uken har Trump vært i møter med sine private advokater for å diskutere hvordan han skal svare skriftlig på en rekke spørsmål fra Mueller.

Spørsmålene som Mueller ønsker at Trump skal svare på, handler om russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget, opplyser en kilde som er kjent med saken, til nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge The Washington Post skal det være minst 24 spørsmål om hva som skjedde før presidentvalget i 2016. Spørsmålene kan ha gitt Trump og advokatene et inntrykk av hvor Muellers etterforskning er på vei.

Under et pressemøte i Det hvite hus fredag sier Trump at han «veldig lett» har svart på Muellers spørsmål, men legger til at «man alltid må være forsiktig».

Presidenten sa ingenting om når han planlegger å gi svarene til Mueller.

Trump ble sett omringet av advokater i Det hvite hus tidligere denne uka, men gjør følgende klart:

– Advokatene mine skriver ikke svar, jeg skriver svar.

Kort tid før kongressvalget omtalte Bloomberg at flere rådgivere og ansatte i Det hvite hus vil forlate administrasjonen av frykt for stevninger, etterforskninger og andre hindre som er ventet å komme etter at demokratene sikret seg kontrollen i Representantenes hus.

Tidligere rådgivere flykter til Mueller

Flere av Trumps tidligere rådgivere har inngått avtaler med spesialetterforskeren for å slippe strenge tiltaler. Torsdag denne uken ble Trumps tidligere advokat Michael Cohen observert på vei til Muellers kontor, skriver The New York Times.

Tidligere i uken annonserte Jerome Corsi, en uformell rådgiver til presidenten, at han venter å bli siktet for å ha løyet til føderale etterforskere etter å ha samarbeidet med Muellers etterforskere i to måneder.

Mueller og advokatene til Paul Manafort, Trumps tidligere valgkampleder, bekreftet torsdag at de har hatt flere møter. Møtene har funnet sted etter at Manafort erklærte seg skyldig i en sak knyttet til lobbyvirksomhet for partiet til Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj. Manaforts tidligere nære medarbeider Rick Gates samarbeider også med Muellers etterforskere.

Les også

Han var Trumps favorittgeneral. Nå samarbeider Michael Flynn med Russlands-granskerne.

Demonstranter samlet seg utenfor Det hvite hus etter at Jeff Sessions gikk av som justisminister. De hadde et krav: «Redd Mueller».

Vil frede etterforskningen

Da justisminister Jeff Sessions måtte forlate Trump-administrasjonen, begynte mange å frykte for at presidenten vil forsøke å sette en stopper for Russland-etterforskningen eller gjøre det tilnærmet umulig for Mueller å utføre oppdraget. Senatorer fra begge partier ønsker å frede spesialetterforskeren.

Onsdag gjorde den republikanske senatoren Jeff Flake det klart at han ikke vil stemme inn Trump-administrasjonens dommere, hvis ikke partiet tillater en avstemning om et lovforslag som vil beskytte Muellers etterforskning.

Fungerende justisminister Matt Whitaker skal ha fortalt den republikanske senatoren Lindsey Graham at etterforskningen vil fortsette, ifølge nyhetsbyrået AP, som siterer en person kjent med et møte mellom Whitaker og Graham.

Utnevnelsen av Whitaker har også skapt trøbbel for Trump. Den fungerende justisministeren har tidligere uttalt seg kritisk om Muellers arbeid.

Les også

Slik kan den nye justisministeren påvirke Russland-etterforskningen

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Amerikansk politikk
  3. USA