USA ber Saudi-Arabia stille Khashoggis drapsmenn til ansvar

Utenriksminister Mike Pompeo sa i en telefonsamtale med kronprins Mohammed bin Salman søndag at USA vil holde de som sto bak drapet på Khashoggi ansvarlige.

USAs utenriksminister Mike Pompeo og kronprins Mohammed bin Salman møttes 16. oktober i forbindelse med Jamal Khashoggis forsvinning. Også da de møttes sist, oppfordret Pompeo Saudi-Arabia om å holde de som sto bak drapet på journalisten ansvarlige.

Både drapet på journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi og konflikten i Jemen var tema da USAs utenriksminister og Saudi-Arabias kronprins snakket sammen søndag.

– Utenriksministeren understreker at USA vil holde alle involverte i drapet på Jamal Khashoggi ansvarlige, og at Saudi-Arabia må gjøre det samme, sier Pompeos Heather Nauert i en uttalelse.

Hun sier Khashoggis kritikk mot bin Salman, som blant annet gikk på Saudi-Arabias krigføring i Jemen, ble tatt opp i samtalen.

Les også

Disse mysteriene gjenstår i Khashoggi-saken

Delt lydopptak

Nauert sier også at Pompeo «gjentok USAs oppfordring om å stoppe fiendtligheter og ba alle parter om å forhandle om en fredelig løsning på konflikten» i Jemen.

Telefonsamtalen skjedde ikke lenge etter at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa at representanter fra blant annet Saudi-Arabia, USA og Storbritannia har fått lydopptak av drapet på Khashoggi.

2. oktober gikk journalisten inn på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul. Han skal umiddelbart ha blitt kvalt, før liket ble partert.