Død hval hadde 115 plastkopper, 25 plastposer og to flipfloper i magen

Spermhval har blekksprut som livrett. En død hval som ble skyllet i land på en indonesisk øy, hadde en hel del annet på menyen.

Forskere fjerner plastavfall fra hvalens mage.

Det var et team fra Wakatobi nasjonalpark som mandag fant 5,9 kilo plastsøppel i magen på en død hval på øya Kapota i Sørøst-Sulawesi. Det melder The Jakarta Post.

Blant innholdet i hvalmagen:

  • 115 plastkopper
  • fire plastflasker
  • 25 plastposer
  • To strandsandaler, såkalte flipfloper
  • Én nylonsekk
  • Mer enn 1000 assorterte plastbiter

Dødsårsak usikker

Ifølge naturvernere i WWF Indonesia var hvalen allerede begynt å råtne da den ble funnet. Dette gjør det vanskelig å avgjøre om det usunne kostholdet var årsaken til at hvalen døde.

Den døde hvalen ble funnet mandag i Wakatobi i Indonesia.

Norsk plasthval

Funnet av en syk gåsenebbhval i Hordaland i fjor vinter tilskrives ofte æren for å ha satt fart i et norsk engasjement for å redusere plastforsøpling. Hvalen hadde 30 plastposer i magen og måtte avlives.

Stor plastforurenser

Indonesia, et av verdens mest folkerike land med sine 260 millioner innbyggere, er verdens nest største plastforurenser etter Kina. Ifølge en studie publisert i Science i år produserer landet 3,2 millioner tonn plastavfall årlig som havner i naturen.

1,29 millioner tonn ender i havet.

Minister: Gjør meg trist

Luhut Binsar Pandjaitan, landets koordinerende minister for havspørsmål, håper hvalfunnet vil øke bevisstheten om behovet for å redusere plastforbruk.

– Det gjør meg trist å høre dette, sier han i et intervju med Associated Press.

Han sier at de forsøker å få forretninger til ikke å gi bort plastposer til kundene, og at de forsterker undervisningen i skolene om problemene med plastforurensning.

Frivillige halte den 9,5 meter lange hvalen i land tirsdag. Der skulle den graves ned for å begrense de lokale miljøskadene.

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.