Moderaterna og Kristdemokraterna vil danne regjering i Sverige

Moderaternas leder risikerer å bli stemt ned av sine alliansepartnere.

Moderaternas leder Ulf Kristersson mener tiden er over for prat og at det nå må stemmes over regjeringsspørsmålet.

Onsdag skal den svenske Riksdagen stemme over en regjering bestående av Moderaterna (M) og Kristdemokraterna (KD). Riksdagens talmann Andreas Norlén opplyste mandag at Kristersson vil forsøke å få en slik regjering godkjent av de svenske folkevalgte.

Etter at ingen regjeringsalternativer fikk flertall ved valget for to måneder siden, har Sverige fortsatt ikke en ny regjering.

De to partiene som nå vil forsøke å danne regjering, Moderaterna og Kristdemokraterna, har under en fjerdedel av stemmene bak seg (23,8 prosent) og vil sitte på 92 av 349 mandater i nasjonalforsamlingen.

Ifølge det svenske nyhetsbyrået TT er det imidlertid ikke sannsynlig at Kristerssons regjering får flertall. Han risikerer dermed å bli den første statsministerkandidaten i Sverige i moderne tid som avvises av Riksdagen.

Partnere har varslet nei

Både Liberalerna (L) og Centerpartiet (C) har tidligere varslet at de trolig vil stemme nei til en borgerlig regjering som blir avhengig av Sverigedemokraterna for å få gjennomført politikken sin.

– Må prøve på ordentlig

Ulf Kristersson holdt pressekonferanse mandag. Han sa at det ikke går bare å fortsette med å prate om den fastlåse situasjonen.

– Jeg stiller opp til tross for den åpenbare risikoen for at jeg ikke godtas av Riksdagen. Vi må teste faktiske alternativer, og vi må teste dem på ordentlig, sa han.

Satser på snuoperasjon

Lederen for Moderaterna, Høyres svenske søsterparti, gikk til valg på å danne regjering med Kristdemokraterna og to andre partier: Centerpartiet og Liberalerna. Denne såkalte Alliansen fikk imidlertid ikke flertall, og det gjorde heller ingen andre regjeringsalternativer.

Centerpartiet og Liberalerna vil imidlertid ikke danne en regjering som på noen måte er avhengig av det høyrepopulistiske Sverigedemokraterna, Sveriges tredje største parti. De vil heller ikke støtte en regjering bestående av Moderaterna og KD, har de sagt. Nå satser Kristersson på at de, når det kommer til stykket, likevel vil snu og stemme for en slik regjering.

– Beslutning må tas

Kristersson sier han ikke anser beskjedene fra Centern og Liberalerna som endelige.

– Jeg har notert meg meldingene i mediene, og på onsdag kommer den endelige beskjeden. Det er som en meningsmåling foran et valg. Det finnes et ordentlig valg, og da tas avgjørelsen. Og en beslutning må tas, ellers kommer vi ikke videre, sa Kristersson.

KD-leder: Ikke hendt på 40 år

Kristdemokraternas leder, Ebba Busch Thor, er ifølge TT kritisk til alliansepartnerne i Centerpartiet og Liberalerna.

– Det er historisk hvis vi får en situasjon der et borgerlig parti velger å stemme mot en borgerlig statsminister. Det har ikke hendt på 40 år, sier Thor.

Maks 175 nei-stemmer

Hvis de to borgerlige partiene C og L stemmer slik de hittil har sagt, blir det ikke en ny regjering. De rødgrønne partiene og disse to borgerlige partiene har tilsammen 195 stemmer. En statsminister kan ikke ha mer enn 175 stemmer mot seg.

Hvis Centerpartiet derimot stemmer blankt, slik det gjorde i 2014 da Stefan Löfven ble statsminister, kan Kristersson danne regjering. Centerpartiet nøyde seg mandag formiddag med å si at de før onsdag vil tilkjennegi hvordan de vil stemme.

Kristersson sier at han har navn på statsråder, men ikke en nedskrevet liste. Han vil heller ikke presentere en slik liste onsdag.

– Kan han tilgi et svik?

Politisk kommentator Göran Eriksson i Svenska Dagbladet tror ikke uten videre at den borgerlige alliansen er død etter onsdag selv om regjeringsdannelsen skulle havarere. Han mener dette avhenger av hvordan Kristersson håndterer saken.

– Er Kristersson voksen nok til å tilgi et svik? spør han i en analyse.

Spør Annie Lööf?

Hvis Kristersson blir stemt ned onsdag, antas det at talmann Norlén enten holder en avstemning om Socialdemokraternas Stefan Löfven kan fortsette som statsminister, eller at han gir Centern-leder Annie Lööf i oppdrag å finne et flertall for en regjering.

Kan bli nyvalg

Avstemningen onsdag blir den første av i alt fire mulige forsøk. Hvis man da fortsatt ikke har en regjering, blir det nyvalg. Kristersson mener et nyvalg vil svekke folks tillit til politikere.