Alliansepartnere stemte ned Ulf Kristersson

Moderaternas leder Ulf Kristerssons drøm om å danne regjering med Kristdemokraterna ble knust i Riksdagen. Nå fortsetter valgkaoset i Sverige.

Moderaternas leder Ulf Kristersson er skuffet over at alliansepartnerne stemte ham ned.

– Dette er nok den alvorligste krisen jeg har opplevd i Alliansen i alle mine år i politikken. Det er en unik hendelse at alliansepartier stemmer nei til en borgerlig statsminister, sa Kristersson etter avstemningen.

Det er over to måneder siden valget i Sverige, men landet har ennå ikke fått en ny regjering.

Onsdag morgen ble det satt på spissen. Da ble Ulf Kristersson fremmet som statsminister for en regjering med Moderaterna og Kristdemokraterna. Men han ble nedstemt med 195 mot 154 stemmer. Det er første gang dette skjer i Riksdagen etter at en nyordning ble etablert i 1971.

På forhånd hadde lederne for de to andre borgerlige partiene, Centerpartiet og Liberalerna, gjort det klart at de ikke vil være fødselshjelper for en slik regjering.

Begge partiene er del av Alliansen, som gikk til valg på en regjering ledet av nettopp Kristersson, men de stemte likevel nei til Kristersson.

Nei til «nasjonalistisk parti»

Årsaken er at Centerpartiet og Liberalerna nekter å støtte en regjering som er avhengig av stemmene fra Sverigedemokraterna.

Centerpartiets leder Annie Lööf sier at hun ikke ønsker å la «et nasjonalistisk og populistisk parti» som Sverigedemokraterna få «historisk» innflytelse på svensk politikk. Nå er det mange som tror hun er nestemann som får sondere mulighetene for en ny regjering.

195 stemte mot, 154 for en regjering med Moderaterna og Kristdemokraterna i Riksdagen onsdag.

– Om avstemningene bare hadde handlet om Ulf Kristersson, hadde vi stemt ja og inngått i regjeringen selv, sa lederen for Liberalerna (tilsvarende norske Venstre), Jan Björklund.

Men han mente avstemningen handlet om noe større.

– Over hele den vestlige verden er det en høyrenasjonalistisk bølge, som er imot globalisering, som er imot europeisk samarbeid, åpenhet og de liberale ideene som har bygget vår vestlige samfunnsmodell, sa Björklund. Han pekte på brexit, valget av Donald Trump og «de autoritære styrene i Ungarn, Polen, Østerrike og Italia».

– I den bevegelsen er også Sverigedemokraterna, sa Bjørklund.

Etter valget 9. september sa lederne for de borgerlige partiene at de ville danne regjering sammen. Men det har de ikke fått til, og nå har alliansen slått sprekker.

Sverigedemokraterna sa ja

Sverigedemokraterna på sin side støttet en slik regjering. Partileder Jimmie Åkesson mener de andre partiene må ta konsekvensen av at Sverigedemokraterna er tredje største parti.

– Se på Danmark, se på Norge, se på Finland. Det er land der partier som ligner Sverigedemokraterna, har fått innflytelse. Vi har nye konfliktlinjer i politikken, det er nye blokkonstellasjoner, sa Åkesson.

Helt låst

Ingen av de to tradisjonelle blokkene fikk flertall i valget 9. september. Den rødgrønne blokken med Stefan Löfven i spissen har ett mandat mer enn den borgerlige blokken. Men ingen av dem vil samarbeide med det innvandringskritiske Sverigedemokraterna, som er tredje største parti.

Både Stefan Löfven og Centerpartiets Annie Lööf mener løsningen er å samarbeide på tvers av den rødgrønne og blå blokken, men så langt har ingen av dem lyktes med det.

Kan bli nyvalg

I Sverige trenger ikke en regjering å ha aktiv støtte i ryggen for å regjere. Tidligere i historien har det derfor vært eksempler på at små partier har kunnet regjere fordi ingen i Riksdagen har stemt mot dem.

Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson stemte for en borgerlig regjering med Moderaterna og Kristdemokraterna.

Det kan være fire statsministeravstemninger før man gir opp og lyser ut nyvalg. Torsdag skal lederen for Riksdagen, talmannen, ta en ny runde med partilederne for å finne ut hvordan de går videre. Det er mange som nå peker på Centern-leder Annie Lööf.

Flere svenske kommentatorer peker nå på nyvalg som en reell mulighet. Det skjer hvis det blir fire mislykkede statsminister-avstemninger.