Over 100 svensker lurt av mann som ga dem falsk jobb

Det som kan være en av tidenes mest utspekulerte spøker opprører Sverige.

Det var utenfor bygningen i bakgrunnen at over 100 svensker samlet seg i tro om at der skulle de begynne å jobbe.

Frem til nå var det Emil i Lønneberget som var Smålands mest kjente rampestrek-maker. Men nå skriver Smålandsposten og andre svenske medier om en smått utrolig historie fra Räppe utenfor Växjö.

Mandag morgen møtte over 100 nyansatte personer opp utenfor et lager. Men den 43 år gamle «sjefen» som hadde gitt dem jobben, dukket aldri opp.

Personene hadde skrevet under på en kontrakt med selskapet til 43-åringen, og ifølge lokalavisen hadde flere sagt opp andre jobber for å ta denne jobben.

En av dem som er lurt, forteller også til Dagens Nyheter at hun hadde vært på intervju før hun fikk jobben.

— Helt forferdelig

Men firmaet Alwex som driver lokalet hvor svenskene var lovet jobb, var helt uvitende om dette og har ikke jobb til alle de «nyansatte».

— Dette her er helt forferdelig. De har oppført seg bedragersk mot så mange mennesker og har utnyttet vår merkevare, sier Mats Lundmark, administrerende direktør i firmaet.

— Jeg har hus og barn, og har forlatt en fast jobb for dette, sier en mann som vil være anonym til Smålandsposten.

Ble lovet høye lønninger

De som ble lurt ble lovet lønninger fra rundt 25.000 til 34.000 svenske kroner i måneden. De ble fortalt at de skulle møte klokken 8 utenfor Alwex mandag. Der skulle de få adgangskort og møte sjefen og andre ansatte fra Alwex og fagforeningen.

Ifølge Aftonbladet er lønningene høyere enn det som er vanlig for tilsvarende jobber, og derfor har de vært populære i Växjö.

— Dette er helt sykt og jeg er sjokkert. Jeg føler meg ordentlig lurt og dum. Jeg forstår heller ikke motivet, sier Madeleine Flemming til Aftonbladet.

Det er nemlig ikke kommet frem hvilken type vinning mannen som beskyldes for å stå bak lureriet, skal ha hatt.

Flemming har tatt fem måneders permisjon fordi hun ville teste denne nye jobben, men vet ikke om hun får lov å gå tilbake til den gamle jobben før permisjonstiden er over.

Politiet har fått henvendelser om saken fra mange av de som er lurt, og har nå innledet etterforskning av saken.

Hverken Smålandsposten, Dagens Nyheter eller Aftonbladet har lykkes i å få tak i den 43 år gamle mannen som skal ha inngått kontraktene.

Ifølge Dagens Nyheter skal han tidligere være straffedømt for flere forhold.

LES OGSÅ: