Verden

Europas etterretningstjenester har ikke kapasitet til å følge alle terrormistenkte

De to mennene som er ettersøkt for Paris-massakren, var på en liste over personer fransk etterretning holdt oppsikt med. Det hjalp lite.

Det franske politiets spesialstyrker rykket ut da en politikvinne ble skutt og drept i Paris torsdag.
  • Henrik Arneberg
  • Tor Arne Andreassen
    Journalist

De to brødrene som er ettersøkt for angrepet på Charlie Hebdos lokaler ble «helt sikkert fulgt» av fransk etterretnings— eller sikkerhetstjenester, opplyser statsminister Manuel Valls til radiostasjonen RTL. Han ga ikke noen detaljer om hvordan de to mennene i så fall ble fulgt opp av sikkerhetstjenesten, men dersom det skulle vise seg at det var disse to som gjennomførte angrepet, så var forhåndstiltakene ikke tilstrekkelige.

Det samme må man anta gjelder et svært stort antall personer som europeiske myndigheter har identifisert som en mulig terrortrussel, mener forsker Helge Lurås, leder ved Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA).

Se video: - PST følger norske ekstreme miljøer tett:

Flere tusen står på terrorlister

— Britiske sikkerhetsmyndigheter har opplyst at de har et par tusen personer på sin liste over personer de holder oppsikt med. Tallet i Frankrike kan være enda høyere. Det er altså flere tusen personer som befinner seg i en terrordatabase og som de burde holde øye med, og det har de rett og slett ikke kapasitet til, sier Lurås.

Forsker Helge Lurås.

Hans syn deles av forsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), som er anerkjent som en av verdens ledende forskere på radikale voldelig islamistiske grupper.— Flere tusen personer står på lister over personer som sikkerhetsmyndighetene i Europa har under oppsikt, men de har bare kapasitet til faktisk å fotfølge et lite mindretall.

Flere hundre har ønsket å være fremmedkrigere bare i Frankrike

Den yngste av de to ettersøkte brødrene ble i 2008 dømt for i 2005 å ha planlagt å reise til Irak «med den hensikt å begå en terrorhandling». Den eldste broren skal ifølge amerikanske myndigheter ha reist til Jemen for å forsøke å knytte seg til Al-Qaida. Begge brødrene hadde forbud mot å fly til USA.

— Det finnes flere hundre personer bare i Frankrike som har den samme profilen, som enten har vært fremmedkrigere eller som har ønsket å være det, sier Hegghammer.

Svært mannskapskrevende overvåking

Lurås forklarer at for å følge noen tett nok til å kunne oppdage at de har konkrete terrorplaner, så må man følge dem 24 timer i døgnet. Både Lurås og Hegghammer anslår at en slik døgnkontinuerlig overvåking krever et team på 24 personer. Tre team med åtte personer må gå i skift for å følge personens bevegelser. Å bemanne avlytting av telefoner eller rom er også svært mannskapskrevende. Å analysere alt materialet som kommer inn krever også sitt.

Forsker Thomas Hegghammer.

— Det er bare å gange opp antallet terrormistenkte med hvor store ressurser som kreves for å følge én person skikkelig, så ser man at det er helt urealistisk at sikkerhetsmyndighetene i Europa skulle ha kapasitet til å følge alle de gjerne skulle ha fulgt, sier Lurås.- Hver dag må etterretningstjenestene gjøre vanskelige valg om hvem de skal følge tett, sier Hegghammer. - De andre kan de bare følge med sidesynet, og håpe på at det går bra.

Også Norge kan ha for lite ressurser

Når myndighetene sier at de følger med på en persons bevegelser, så kan det begrense seg til at politiet hører med sine informanter om hvor interessante personer befinner seg og hva de driver med, og at de gjør det kanskje én gang i måneden. Dette er ikke nødvendigvis tilstrekkelig for å fange opp og avverge angrep, påpeker Lurås.

Han tror det samme kan være tilfelle i Norge.

— Det kan dreie seg om mellom 2 og 4 personer som PST har kapasitet til å følge 24 timer i døgnet, tror Lurås. - Så selv om det er langt færre potensielle terrormistenkte i Norge enn i Frankrike, så har nok heller ikke norsk politi kapasitet til å følge opp mange nok.

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier til Aftenposten at de har rimelig god kapasitet til å følge personer de anser som farlige, men at de «selvfølgelig alltid kan ønske seg mer ressurser».

Twitter: @tor_arnea

Les også:

Les også

  1. Politikvinne drept i skyteepisode utenfor Paris

  2. «Du skal betale, fordi du har fornærmet profeten»

  3. Aftenposten mener: Terroren setter evnen til lederskap på prøve

Les mer om

  1. Charlie Hebdo