Verden

Svenske Adam skulle bli tannlege. I stedet dro han til Syria for å kjempe med IS

Adam var en helt vanlig svensk gutt som ville bli tannlege. I stedet dro han til Syria for å kjempe sammen med IS. Nå er han i Sverige, men snart skal han tilbake dit for å ta opp kampen.

  • Petter Winther

"Jeg venter på en gutt som vi kaller Adam. Han støtter IS, den mest fryktede terrorganisasjonen i verden." Slik begynner SVTs dokumentar om en helt vanlig svensk gutt som ble IS-soldat.

Se traileren her: IS-krigeren Adam

Lever for religion

Det er Sanna Klinghoffer fra "Uppdrag Granskning" som møter IS-soldaten Adam til intervju. I dokumentaren forteller den svenske gutten om hva som fikk han til å reise til Syria. I tillegg får vi et innblikk i historien bak terrororganisasjonen IS.

Religion er det viktigste for Adam. Det er det han lever for. Han er født muslim, men familien hans har ingen tilknytning til Syria. I intervjuet med SVT forteller han at han ikke begynte å praktisere islam før han ble 16-17 år.

— Man så på TV hvordan folk hadde det, og at resten av verden ikke brydde seg. Sammen med noen venner så jeg mye på Youtube hvordan folk ble bombet og voldtatt.

- Vi visste ikke hvordan vi skulle gjøre det

Selv mener Adam at han er en helt vanlig gutt. Likevel, i 2012 bestemmer Adam seg for å dra til Syria sammen med noen venner. De ville bli jihadister og delta i det de mener er en hellig krig.

— Vi visste ikke hvordan vi skulle gjøre det. Vi tok oss til Tyrkia, så tok vi kontakt med syriske flyktninger. Vi fant noen som hjalp oss over.

Etter det gikk det ikke lenge før de deltok i striden.

- Jeg hyller Osama bin Laden

I dokumentaren forteller Adam mye som nok vil virke sjokkerende for mange. Når Klinghoffer spør om hvordan Adam ser på Osama bin Laden, så svarer Adam at han hyller og hedrer den avdøde terroristen.

— Jeg kan forstå det som skjedde 11. september. For første gang lykkes de i å slå USA på kjeften.

Klinghoffer viser også et klipp der IS halshugger flere piloter. Hun spør Adam om han kunne ha stått der med kniven, men da svarer Adam at han ikke ville gjort det uten maske på grunn av familien sin.

- De fortjener å bli halshugd

Dersom han hadde hatt maske på seg er han ikke i tvil:

— Ja, dersom det er en person som har fortjent det så skulle jeg ha gjort det. Dette er mennesker som fortjener det. Bare gud vet hvor mange mennesker de har drept.

Adam er ikke i tvil om at han kommer å dra tilbake til Syria.

Drar snart tilbake til Syria

— Jeg savner mine venner.

Og da snakker han om sine avdøde venner som han håper å treffe igjen i paradiset.

Sepo vet at Adam har tenkt seg tilbake og har spurt om å få vite når han drar. I slutten av dokumentaren avslører Adam at han allerede har pakket bagasjen.

Les også

  1. Video skal vise at IS dreper 21 kristne egyptere

  2. PST varsler ikke kommunene om farlige Syria-krigere

  3. FN: - Syria villig til å inngå våpenhvile i Aleppo