Verden

PST: Norsk statsborger kan være involvert i terrorangrep i Kenya

Politiets sikkerhetstjeneste starter etterforskning mot en norsk-somalier som er mistenkt for å ha deltatt i angrepet på kjøpesenteret Westgate i Nairobi.

En mann bærer en såret kvinne vekk fra Westgate kjøpesenter under terrorangrepet.
  • Vibeke Buan
Ifølge offisielle tall ble minst 72 personer drept, derav 61 sivile, 6 kenyanske soldater og 5 terrorister, mens 200 personer ble såret.
Bilder viste sort røyk som veltet ut mens en stor gruppe mennesker fortsatt ble holdt som gisler.
Sikkerhetsstyrker utenfor kjøpesenteret venter på å ta seg inn i bygningen.
Bilder viser voldsomme ødeleggelser etter angrepet.

Det skriver PST i en pressemelding. Politiets sikkerhetstjeneste skriver at de har opplysninger om at en norsk statsborger skal ha vært involvert i terrorangrepet mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi i september som drepte over 70 mennesker.

Det er en norsk statsborger av somalisk opprinnelse som ifølge PST er mistenkt for å ha vært involvert i å planlegge og gjennomføre angrepet.

Sikkerhetstjenesten skriver at etterforskningen «vil ha som hovedformål å bidra til å forhindre eventuelle nye terroraksjoner, samt å undersøke om, og i hvilken grad den navngitte nordmannen var involvert i angrepet».

PST på vei til Nairobi

PST vil også sjekke om nordmannen har tilknytning til terrororganisasjonen al-Shabaab.

Det er allerede etterforskere fra PST på vei til Nairobi for å samarbeide med kenyanske myndigheter.

Les også

Elliot (4) fikk sjokolade av terrorist

Til slutt i pressemeldingen presiserer de at trusselbildet mot Norge er uendret, men at situasjonen kan endre seg raskt. Særlig fordi de kjenner til at stadig flere personer reiser fra Norge til kriger, treningsleire eller for å bli med i utenlandske terrornettverk. «Dette er et bekymringsfullt utviklingstrekk som i økende grad kan påvirke trusselbildet i Norge negativt.»

Tidligere er en britisk statsborger blitt arrestert i forbindelse med angrepet. Og den såkalte hvite enke Samantha Lewthwaithe, har også vært mistenkt for å ha hatt noe med angrepet å gjøre. Hun er enken til en av selvmordsbomberne i London 7.juli 2005. Men nå avviser kenyansk politi at hun har vært involvert.

Flere svensk-somaliere har tidligere blitt hengt ut feilaktig som terrorister på Twitter.

Søndag navnga også kenyanske myndigheter fire av terroristene, men ingen av disse skal ha vært vestlige.

TV2 meldte mandag at en norsksomalier med dekknavnet Ikrimah al-Muhajir var målet for amerikanske elitestyrker under et raid i Mogadishu i helgen. Han skal ha norske reisedokumenter, men forsvant fra Norge i 1998. Det skal ikke være denne personen som PST nå etterforsker, ifølge TV2.

— Leide butikk

For et par uker siden ble det også meldt fra britiske og amerikanske medier at terroristene leide en butikk i kjøpesenteret, hvor de lagret utstyr og våpen.

Terroristene, som skal ha vært rundt 20 personer, tok seg inn på kjøpesenteret lørdag 21. september og skjøt mot kundene og tok mange gisler. Det var mange nasjonalitet blant de drepte. Og presidentens nevø og hans forlovede var blant de drepte.

Flere medier har meldt at terroristene ville spare muslimer, så de lot personer som kunne muslimske bønnevers gå fri.

De holdt stand i fire dager, og det var kamper mellom sikkerhetsstyrker og terroristene, før terroristene mistet kontrollen. Det kom også meldinger om at israelske sikkerhetsstyrker hjalp til.

Les også

- Metodene var så rå, at selv Osama bin Laden kritiserte ham

Kjøpesenteret ligger i en rik del av Nairobi, og er populært blant utlendinger og rike kenyanere. Det var fire nordmenn på kjøpesenteret da angrepet skjedde. Alle overlevde.En amerikansk spesialstyrke gikk til angrep på Al-Shabaab i helgen, men mislyktes å fange lederen de ville ha tak i.

Al-Shabaab har truet Kenya med nye terrorangrep i etterkant av angrepet mot kjøpesenteret.

Les også

  1. Se de dramatiske bildene fra terroraksjonen i Nairobi

  2. – Nairobi-terroristene leide butikk i kjøpesenteret

  3. Nesten alle terrorofre i verden blir drept i tre land

  4. Minister: - Situasjonen er under kontroll i Nairobi

  5. Brite pågrepet for terroraksjon i Nairobi

  6. Interpol etterlyser «Den hvite enke»

  7. USA sier de vil forfølge terrorister til verdens ende

  8. Nordmennene i Kenya: - Skuddvekslingene varte i flere timer, og av og til hørtes det ut som at det var rett utenfor døren