Chen Guangcheng fortsetter kampen fra USA

WASHINGTON, DC/BEIJING (Aftenposten): Halvannet år etter at han flyktet fra Kina, har den blinde aktivisten Chen Guangcheng sikret seg en plattform i USA for å fortsette kampen for menneskerettigheter i hjemlandet.

– De kommunistiske kinesiske myndighetene utgjør en veldig klar trussel mot den frie verden, ikke bare i akademia, men også i andre deler av samfunnet, sier Chen Guangcheng til Aftenposten.

Chen satt i ulovlig husarrest i hjemprovinsen Shandong da han i april 2012 klarte å rømme til den amerikanske ambassaden i Beijing. Etter flere intense dager med forhandlinger tillot kinesiske myndigheter at aktivisten fikk forlate landet og flykte til USA.

Nå får han hjelp til å fortsette menneskerettighetsarbeidet i eksil. Tre amerikanske organisasjoner – det konservative Witherspoon-instituttet, det katolske universitetet i Washington, DC og Lantos-stiftelsen for menneskerettigheter – sørger nå for at Chen får økonomisk hjelp, en bolig og en arbeidsplass i tre år fremover.

– Jeg er veldig takknemlig for denne støtten, sier Chen til Aftenposten etter en pressekonferanse i Washington, DC.

– Presset av Beijing

<b>KRISTOFFER RØNNEBERG,</b> Washington DC

Det første året i USA var han tilknyttet New York-universitetet (NYU). Men i sommer anklaget han denne institusjonen for å skyve ham fra seg fordi universitetsledelsen ikke ville irritere kinesiske myndigheter. NYU-ledelsen har benektet anklagene.

<b>JØRGEN LOHNE,</b> Beijing

På spørsmål fra Aftenposten fastholder Chen sine anklager mot NYU, og legger til at mange andre institusjoner og organisasjoner opplever tilsvarende press fra Beijing-myndighetene. – De kommunistiske kinesiske myndighetene utgjør en veldig klar trussel mot den frie verden, ikke bare i akademia, men også i andre deler av samfunnet, sier aktivisten.

Og legger til:

– Jeg håper at flere vil være modige nok i fremtiden til å reise seg og å fortelle om sine opplevelser.

Skuffet

– Jeg håper virkelig at Chen Guancheng vil gjøre en innsats for demokrati og menneskerettigheter i Kina. Det skylder han dem som støttet ham her. Mange mistet jobben og har måttet utholde fengsling, vold og trakasserier fra politiet, sier Chen Yong-miao (38) når Aftenposten møter ham på et tehus i Fang Zhuang, ikke langt Himmelens tempel litt sør i det sentrale Beijing.

Aktivisten og skribenten er utdannet advokat, men hans lisens til å praktisere er for lengst inndratt. Nå foretrekker han å bli benevnt som uavhengig akademiker engasjert i konstitusjonelle studier. Chen Yong-miao legger ikke skjul på at han er skuffet over mange kinesiske opposisjonelle i eksil.

Aktivisten Chen Yong-miao (38) er skuffet over mange kinesiske opposisjonelle i eksil, men håper Chen Guancheng holder løftet om kjempe for demokrati i Kina.

– Vi har sett det gang på gang: Straks de får en ny base i utlandet, blir deres innflytelse og innsats straks mindre merkbar. Stort sett er det de opposisjonelle som insisterer på å bli værende i Kina, til tross for forfølgelse, som får noen betydning og gjør en forskjell, sier han og tenner en av de mange sigarettene han røyker under vårt korte møte over velsmakende, gulfarvet taiwansk te. – Så nå venter du nærmest at Chen Guancheng så å si vil glemme hvor han kommer fra og skuffe dere?

— Neida, foreløpig beholder vi jo håpet om at han ikke skal gjøre samme feil som så mange andre! sier ChenYong-miao med et bredt smil idet servitøren kommer med en ny full tekanne.

– De lyver

– Chen Guancheng må bare klare å «veksle inn» den berømmelsen han har fått som blind folkehelt i konkret handling, det vil si en innsats for demokrati og menneskerettigheter som virkelig monner.

– Makthaverne i Kina hevder at reformene kommer, at dere bare må vise litt tålmodighet?

– Ja, svarer Chen Yong-miao kort, og setter med tekoppen med et lite smell:

– De lyver.

Verkebyll

Chen Guangcheng, en selvlært advokat, ble en verkebyll for kinesiske myndigheter da han i 2004 begynte å representere landsbybeboere i hjemprovinsen som følte seg overkjørt av myndighetene.

Han avdekket også hvordan kvinner ble tvangssterilisert og tvunget til å ta abort som en følge av Kinas ettbarnspolitikk. Dette vekket sterk irritasjon i Beijing, og Chen ble arrestert for første gang i 2005.

Den blinde aktivisten ble raskt et kjent navn i utlandet, og har mottatt en rekke utmerkelser og priser for sitt arbeid. I 2010 ble han løslatt og plassert i ulovlig husarrest. Alle som forsøkte å besøke ham, ble jaget av gårde.

Blant annet ble skuespilleren Christian Bale dyttet, slått og fikk steiner kastet etter seg da han i desember 2011 prøvde å ta seg inn i Chens landsby sammen med TV-stasjonen CNN.

Da han i april 2012 klarte å flykte til den amerikanske ambassaden, skapte det en diplomatisk krise mellom landene som pågikk i flere dager.

Nå håper Chen Guangcheng at han kan forbli relevant som menneskerettighetsaktivist, til tross for at han ikke lenger får være i hjemlandet sitt.

– Vi skal jobbe målbevisst for å forsvare det kinesiske folks frihet, menneskelige verdighet og andre universelle verdier, sier han.