Verden

Bekrefter at «eksterne krefter» fikk MH17 til å styrte

Passasjerflyet MH17 ble truffet av objekter med høy energi som kom utenfra, bekrefter den første rapporten om styrten i Ukraina den 17. juli. Det er en konklusjon som kan stemme overens med teorien om at en rakett skjøt ned passasjerflyet med 298 mennesker ombord.

  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

Malaysian Airlines flygning MH17 var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur da det styrtet 17. juli i nærheten av Donetsk i Øst-Ukraina, et område som da og nå er kontrollert av opprørere. Alle de 298 personene om bord mistet livet.

Nederland har fått ansvaret for den internasjonale granskningen, og tirsdag klokken 10 norsk tid kom den foreløpige rapporten om saken.

Ikke tegn til teknisk svikt

I rapporten slås etterforskerne fast at de ikke har funnet noen tegn til teknisk svikt. Det de imidlertid har funnet er tegn på at flyskroget ble gjennomhullet av «objekter med høy energi», melder CNN.

Les også:

Les også

Døde fra MH17 hjemme i Malaysia

Rapporten slår ikke fast at objektene som gjennomhullet skroget kom fra en rakett, men en slik konklusjon ligger snublende nær. Rapporten utelukker imidlertid heller ikke at flyet kan ha blitt skutt ned av jagerfly, slik russerne hevder.

«Den foreløpige rapporten vil presentere faktabasert informasjon, basert på kilder som har vært tilgjengelige for nederlandske sikkerhetsmyndigheter,» het det på forhånd i en uttalelse fra etterforskerne.

Australske George Dyczynski har på seg en T-skjorte med et bilde av datteren Fatima, mens han ser gjennom vrakrester av Malaysia Airlines Flight MH17. Vrakrestene lå ved Grabovo i Donetsk-regionen. Fatima var en av passasjeren som omkom.

Skulle ikke fordele skyld ennå

Talsmann Wim van der Weegen opplyste blant annet at satelittbilder og informasjon fra flyet lå til grunn for rapporten. Undersøkelsene skulle ta sikte på å finne ut hva som skjedde, men det har ikke vært meningen at man allerede nå skulle konkludere med hvem som eventuelt har ansvaret.

Les også:

Les også

FN: Nedskyting av flyet i Ukraina kan være krigsforbrytelse

– Denne etterforskningen sammenholder alle kildene, og vurderer om de stemmer overens. Granskningen er fortsatt i full sving, og den endelige rapporten skal offentliggjøres innen et år, i henhold til internasjonale luftfartsregler, sier van der Weegen ifølge NRK.

Uenige om hendelsesforløpet

Prorussiske separatister ble nærmest umiddelbart etter styrten anklaget for å ha skutt ned flyet. Russland er blitt beskyldt for å ha utstyrt opprørerne med bakke-til-luft-raketter som gjorde nedskytingen mulig. Russland har avvist anklagene.

Ukrainas nasjonale sikkerhetstalsmann Andrij Lysenko hevdet i slutten av juli at data fra flyets ferdskriver har vist at MH17 styrtet som følge av et massivt, eksplosivt fall i kabintrykk, skriver nyhetsbyrået AP.

Årsaken til dette var at flyskroget ble gjennomhullet av en rekke splinter.

Lysenko hevder splintene kom fra en missil.

Les også:

Les også

- Opprørerne trodde de skjøt mot et ukrainsk militærfly

— Russiske soldater skjøt ned flyet

To øyenvitner som sier de så det russiskproduserte rakettutskytingssystemet BUK i Ukraina den dagen MH17 ble skutt ned, har til dokumentarprogrammet BBC Panorama hevder at soldatene som opererte rakettsystemet snakket russisk med moskva-dialekt. De konkluderte derfor med at soldatene må ha vært russere.

Kan være krigsforbrytelse

FNs menneskerettssjef Navi Pillay har hevdet flystyrten kan være en krigsforbrytelse, dersom det blir bekreftet at flyet ble skutt ned.

— Alt kommer til å bli gjort for å sikre at alle som begår alvorlige brudd på folkeretten, herunder krigsforbrytelser, blir rettsforfulgt, uansett hvem de her, påpeker FNs høykommissær for menneskerettigheter.

3000 døde i Ukraina-konflikten

FN offentliggjorde en rapport mandag der de konkluderer med at konflikten i Ukraina det siste halvåret har krevd over 3000 menneskelv, inkludert de 298 som ble drept da MH17 ble skutt ned.

En våpenhvile mellom de prorussiske styrkene og styrkene som støtter den ukrainske regjeringen i Kiev så tirsdag ut til å holde, til tross for at fire ukrainske soldater er blitt drept siden våpenhvilen ble inngått i helgen. Hovedgrunnen til at våpenhvilen holder, er at Russlands president Vladimir Putin ønsker at våpenhvilen holder, siden de prorussiske styrkene hadde betydelig fremgang rett før våpenhvilen ble inngått, skriver AP i en analyse tirsdag.

Les også

Les om svindlerne som forsøkte seg i etterkant av flystyrten i Ukraina

.

  • Les også historien om hvordan Russland bortforklarer MH17-katastrofen.