Duterte truer med å drepe alle korrupte politifolk

Filippinenes president sier han har en spesialenhet som overvåker korrupsjonsmistenkte politifolk, og truer med å drepe dem hvis de gjør selv den minste feil.

Filippinenes president Rodrigo Duterte. Foto: AP / NTB scanpix.
  • og NTB

Mer enn 100 politifolk, mange av dem med anklager om administrative feil eller alvorlig kriminalitet som voldtekt, kidnapping og ran hengende over seg, ble tirsdag eskortert til presidentpalasset i Manila for å møte president Rodrigo Duterte.

På direktesendt TV fikk de kraftige advarsler mot å begå nye lovbrudd.

– Hvis dere fortsetter å være sånn, kommer jeg seriøst til å drepe dere, sa Duterte.

Politifolkene tilhører Filippinenes nasjonale politistyrke, som Duterte en gang i tiden kalte «korrupt helt inn til kjernen». Styrken gjennomgår for tiden en omfattende intern oppvask etter at de ved to anledninger i fjor ble fjernet fra Dutertes aksjon mot narkotika på grunn av anklager om lov- og regelbrudd.

Presidenten lot dem senere bli med igjen, delvis fordi den mindre enheten som overtok hovedansvaret mangler personell og ressurser til å takle narkotikaproblemet.

Enkelte av de korrupsjonsmistenkte i politistyrken vil få sakene sine gjennomgått på nytt, men Duterte sier han uansett følger nøye med på dem.

– Jeg har en spesialenhet som kommer til å følge med på dere resten av livet, og hvis dere gjør selv den minste feil, kommer jeg til å be om at dere blir drept, advarte presidenten.

Videre rettet han seg til politifolkenes familier.

– Hvis disse horesønnene dør, kom ikke til oss og klag om menneskerettigheter og rettferdig rettsprosess, for jeg har advart flere ganger, sa Duterte.