Verden

Minst 31 drept i eksplosjon ved valglokale i Pakistan

Mens pakistanerne sto i kø foran valgurnene, ble minst 31 mennesker drept i et angrep i byen Quetta. Andre steder i landet preges av sammenstøt.

Det er dramatiske scener i Quetta, som ligger vest i Pakistan. På valgdagen ble byen utsatt for et selvmordsangrep. På bildet ser du både ødelagte biler og mange sandaler på bakken. Bildet er redigert for å skjule døde mennesker.
  • Anders Veberg
    Journalist
  • og NTB

Et bombeangrep mot et valglokale i byen Quetta i Pakistan krevde flere menneskeliv på valgdagen.

31 mennesker er døde og 40 er såret, ifølge lokale tjenestemenn og helsepersonell.

Her blir en av de skadede fraktet til sykehus etter det dødelige angrepet i Quetta onsdag.

Mohamed Jaffar, en lege ved det lokale sykehuset, forteller det tyske nyhetsbyrået DPA at det er flere barn blant de sårede. Han sier også at dødstallet fortsatt kan stige, siden flere er kritisk skadet.

– Forsøkte å ta seg inn i valglokale

Det var tidlig på dagen at det gikk av en bombe utenfor et valglokale med svært mange mennesker. Den skal ha blitt utløst av en selvmordsbomber.

– Han forsøkte å ta seg inn i valglokalet. Da politiet forsøkte å stanse ham, sprengte han seg selv, sier Hashim Ghilzai, en tjenestemann i Quetta.

En mann som sto og ventet på å avgi stemme, sier til nyhetsbyrået AP at han så en motorsykkel kjøre inn i folkemengden bare sekunder før eksplosjonen.

– Det var et øredøvende smell og deretter en tykk sky med røyk og støv og så mye gråt fra menneskene som ble såret, sier Abdul Haleem, som mistet onkelen sin i angrepet.

Over 30 mennesker ble drept i et selvmordsangrep i byen Quetta, vest i Pakistan. Samme dag går pakistanerne til valgurnene.

IS tar på seg skylden

Dawn er et av flere medier som omtaler angrepet som et selvmordsangrep. IS har tatt på seg skylden for angrepet, melder jihadistenes propagandaorgan Amaq, ifølge Reuters.

«En selvmordsbomber iført en vest med eksplosiver rammet et valglokale», heter det i en uttalelse offentliggjort på det IS-vennlige nettstedet.

Både IS og pakistansk Taliban truet med angrep på valgdagen.

Hashim Ghilzai, en tjenestemann i Quetta, sier følgende om det som skjedde:

Flere angrep i Pakistan

Den dramatiske hendelsen i Quetta er ikke det eneste angrepet i Pakistan på valgdagen.

Storavisen Jang melder om at en person er skutt og drept ved et valglokale i Swabi. To personer ble skadet. Hendelsen skjedde etter et sammenstøt mellom tilhengere fra to rivaliserende partier.

Mannen som ble drept skal ifølge Jang ha tilhørt partiet PTI. PTI er partiet til Imran Khan, en av de sterkeste kandidatene i årets valg. Swabi ligger omtrent 100 kilometer fra hovedstaden Islamabad.

Avisen Dawn melder også om at fem personer er skadet i sammenstøt i byene Sahiwal og Kot Radha Kishan. Sahiwal ligger øst i landet, omtrent 170 kilometer fra Lahore. Kor Radha Kishan er i samme område, men bare 60 kilometer unna Lahore.

Pakistan Peoples Party (PPP) ble utsatt for et angrep i byen Larkana, lenger sør i landet.

Flere kilder melder om at fire er skadet i angrepet.

Larkana er hjembyen til Bhutto-familien, en sentral familie i pakistansk politikk.

Lange køer og høye temperaturer

Utover det foregår valgdagen foreløpig normalt. Aftenpostens reporter i Lahore forteller om lange køer og høye temperaturer uten større konflikter.

Flere sikkerhetsoffiserer samlet seg utenfor valglokalet som ble rammet av et selvmordsangrep onsdag morgen.

Selv om det er uro flere steder i landet, har pakistanerne strømmet til valglokalene onsdag. Det forteller Zahid Gishkori, korrespondent for The Washington Post, på Twitter.

«Jeg sørger over tapet av uskyldige liv, men jeg er glad for å se folket stå samlet for å stemme og styrke demokratiet, skriver Gishkori.

  • Pakistan står ved et veiskille ved valget i dag: – Valget står mellom demokratiet eller om den dype staten
Imran Khan (PTI) er en av de største utfordrerne til å vinne valget i Pakistan.

Det har vært mye dramatikk knyttet til valget i Pakistan. Tidligere denne måneden døde 149 mennesker i et selvmordsangrep mot et valgmøte i Mastung. Mastung ligger i regionen Baluchistan, der Quetta er hovedstad.

Les mer om

  1. Pakistan