Foreldrene trodde barna ble beskyttet mot rabies og stivkrampe. Men vaksinene var bare juks.

Flere hundre tusen barn kan ha fått i seg falske vaksiner i Kina. Fortvilte og rasende nettbrukere spør nå åpent om de kan stole på landets helsemyndigheter.

Et barn i den kinesiske Hefei-provinsen får en dose meslingvaksine i 2010. De siste årene er Kina rammet av en rekke store skandaler knyttet til vaksineindustrien, noe som har svekket befolkningens tiltro til landets helsemyndigheter.

Lin, en far i den sørkinesiske byen Guangzhou, har bestemt seg: Neste gang datteren hans skal få en vaksine, skal hun få den i Hongkong og ikke på det kinesiske fastlandet.

– Jeg har ikke lenger tillit til vaksiner som er laget i Kina. Ingen i familien vår skal vaksineres på fastlandet før myndighetene tar seriøse grep for å løse denne saken, sier han til Hongkong-avisen South China Morning Post.

Datteren hans er ett av de mange hundre tusen kinesiske barna som er blitt gitt ineffektive eller falske vaksiner produsert av det nordkinesiske selskapet Changchun Changsheng de siste årene.

Foreløpig er det ikke meldt om dødsfall som en følge av de ubrukelige vaksinene, men skandalen har bidratt til at mange kinesere nå lurer på om de kan stole på kontrollmekanismene i landets helsevesen.

Selskapets ledelse etterforskes nå for å ha forfalsket testresultater og produsert falske vaksiner. Både toppsjefen og fire underdirektører er arrestert, skriver kinesiske medier.

Tredje store vaksineskandalen siden 2010

Vaksinene mot rabies og DTP (difteri, stivkrampe og kikhoste) skal ha blitt produsert etter at selskapet jukset med testresultatene. Totalt er det produsert minst 253.000 doser ineffektiv eller falsk vaksine, ifølge lokale helsemyndigheter i den nordøstlige Jilin-provinsen.

– De ansvarlige må straffes hardt, konstaterer president Xi Jinping, ifølge den statlige avisen Global Times.

På lederplass påpeker partiorganet China Daily at åpenhet rundt skandalen vil kunne redusere panikken i befolkningen.

Rabiesvaksinen fra selskapet Changchun Changsheng har vist seg å være falsk. Flere hundre tusen kinesiske barn skal ha fått i seg vaksinen.

Spørsmålet er om slike løfter fra partiledelsen er nok for stadig mer rasende kinesiske småbarnsforeldre. Skandalen rundt Changsheng, som betyr «langt liv», er den tredje store avsløringen siden 2010 som omhandler ineffektive eller falske vaksiner i Kina.

Mange kinesere minnes også melkeskandalen i 2008, der 54.000 barn ble sendt til sykehus fordi de hadde fått i seg giftig morsmelkerstatning.

For to år siden ble 37 personer arrestert i en stor vaksineskandale, og myndighetene lovet å skjerpe kontrollrutinene. Mange kinesere er derfor skuffet og sinte over nyheten om at falske vaksiner igjen har fått flomme på markedet.

Strammer inn sensuren på sosiale medier

På det Twitter-lignende nettstedet Weibo har ordene «Changchun Changsheng falske vaksiner» fått over 130 millioner treff de siste dagene.

Myndighetenes åpenhet om krisen sørget en stund for at debatten også pågikk relativt fritt på Weibo.

– Hvordan kan vi leve i et samfunn uten mat- og medisinsikkerhet? spør den kinesiske turneren Liu Xuan på sin Weibo-side.

Men i takt med at kritikken øker, strammer også sensurapparatet inn grepet. Tirsdag var Weibo-innlegg som inneholder uttrykket «vaksine» blant dem som ble hyppigst fjernet fra det populære nettstedet, ifølge Hongkong-universitetets «Weiboscope»-oversikt, som holder oppsyn med Kina-sensuren.

Kinesiske myndigheter har som mål å gjøre landet til en av verdens største medisinprodusenter. Det gjør Changsheng-skandalen ekstra alvorlig. Reguleringsmyndighetene sliter med underbemanning og begrensede sanksjonsmuligheter mot selskapene som bryter loven, noe som gjør det svært vanskelig å forhindre at enkelte produsenter tyr til snarveier for å tjene penger, ifølge South China Morning Post.

Straffet for tidligere vaksineavsløringer

Dessuten kan det være risikabelt å avsløre skandaler i helsesektoren, påpeker Kina-direktør Sophie Richardson i Human Rights Watch. De siste årene er en rekke mennesker blitt straffet for å rette søkelyset mot svikten i kontrollrutinene, skriver hun på organisasjonens nettsider:

  • Advokater som representerer ofrene i tidligere saker er blitt fengslet. Blant dem er Tang Jingling og Yu Wensheng, som begge ble dømt for oppvigleri.
  • Ofrene selv er blitt trakassert og anholdt etter å ha kritisert myndighetene for ikke å ha beskyttet barna sine.
  • Journalister som har avslørt tidligere vaksineskandaler, har mistet jobben på grunn av gravearbeidet sitt. En av dem er Wang Keqin, som ble sparket fra China Economic Times i 2010 etter å ha publisert en artikkel om fire barn i Shanxi-provinsen som døde etter å ha fått i seg vaksiner som ikke var lagret skikkelig.

– Dersom kinesiske myndigheter er seriøse når de snakker om åpenhet og ansvar, bør de slutte å straffe dem som jobber for de samme tingene, skriver Richardson.