Verden

Diktatoren fikk kniven på strupen. Nå bøyer han av.

Etter stort press løslater Aserbajdsjan den verdenskjente politiske fangen Ilgar Mammadov. Det skjer en uke før Tysklands forbundskansler Angela Merkel kommer på besøk.

På en plakat i Aserbajdsjan hilser avdøde president Hejdar Alijev på sin sønn Ilham Alijev, som arvet makten i landet i 2003. Mikhail Metzel, AP/NTB scanpix

 • Per Kristian Aale

Aserbajdsjans viktigste opposisjonspolitiker Ilgar Mammadov (48) ble mandag sluppet ut fra fengsel etter å ha sonet mer enn fem år av en dom på syv års fengsel. En ankedomstol vedtok at han skulle løslates, men han er ikke frikjent. De siste to årene av dommen ble gjort om til betinget fengsel, og i denne prøvetiden kan han ikke forlate landet.

– Dette er en seier, men ikke en full seier. Vi ba om full frifinnelse, sier Mammadov selv.

48-åringen er en av lederne i Det republikanske alternative partiet, og han ga unge aktivister og menneskerettighetsaktivister æren for at han ble sluppet fri.

– Uten disse menneskenes solidaritet, innsats og støtte ville ikke dette ha vært mulig, mente Mammadov, ifølge Radio Svoboda.

To ganger har Menneskerettighetsdomstolen fastslått at opposisjonspolitikeren ble arrestert av politiske grunner. Etter over fem år i fengsel slapp han ut mandag. Aziz Karimov, AP/NTB scanpix

Merkel på besøk

Tysklands forbundskansler Angela Merkel skal besøke Aserbajdsjan torsdag neste uke, og flere kommentatorer mente at det regimet vil komme kritikk i forkjøpet ved å slippe fri Mammadov.

Hverken påtalemyndigheten eller domstolene har klart å bevise at Mammadov har gjort noe kriminelt, og to dommer fra Menneskerettighetsdomstolen beviser det, fremholder den aserbajdsjanske advokaten og menneskerettighetsaktivisten Rasul Jafarov.

– Derfor er det nødvendig å klage på domstolens avgjørelse og kreve full frifinnelse. Først når det skjer, kan vi erklære full seier for Mammadov, sier Jafarov til Aftenposten.

President Ilham Alijev har styrt Aserbajdsjan med jernhånd i 15 år. SERGEI KARPUKHIN, AP/NTB scanpix

Politisk motivert

For fem år siden skulle opposisjonspolitikeren stille til valg mot Aserbajdsjans sittende president. Noen måneder før valget ble han arrestert, og i 2014 ble han dømt til fengsel i syv år.

Samme år slo Den europeiske menneskerettighetsdomstolen fast at straffesaken mot Mammadov var politisk motivert, og at den virkelige årsaken var å få ham til å tie stille og straffe ham for å ha kritisert myndighetene.

Som medlem av Europarådet er Aserbajdsjan til å følge opp dommer fra Menneskerettighetsdomstolen, men frem til nå har landet nektet å gjøre det.

Etter anbefaling fra generalsekretær Thorbjørn Jagland stemte et stort flertall av medlemslandene i desember i fjor å vise saken tilbake til domstolen, noe som kunne ende med at det kaukasiske landet ble kastet ut av Europarådet. Det er første gang i organisasjonens historie at det skjer.

Fortsatt skal det være over 100 politiske fanger i aserbajdsjanske fengsler.

Her er flere artikler om Aserbajdsjan:

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Aserbajdsjan
 2. Den europeiske menneskerettighetsdomstolen
 3. Thorbjørn Jagland

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Det begynte med miljøprotest. Nå kan det ende med livstid.

 2. DEBATT

  Europa kan vente seg mange tyrkere med rett på asyl

 3. VERDEN

  Assange blir ikke begjært utlevert til Sverige

 4. VERDEN

  Her er Liu Xia i Europa etter åtte år i Kinas varetekt. Nå inviteres hun til Norge for å hente sin avdøde manns fredspris.

 5. VERDEN

  Så ulikt dømmes IS-mistenkte: Syria: 3 års fengsel. Irak: Dødsstraff.

 6. VERDEN

  Han er dømt til 20 års fengsel. Nå vil han bruke en metode kjent fra Sovjet-tiden mot myndighetene