Verden

Tre sykehus på Gazastripen angrepet på tre dager

Seks mennesker ble drept da et sykehus sør på Gazastripen ble truffet av israelske raketter.

En ung jente blir båret i sikkerhet etter bombingen av et sykehus i Khan Younis. Seks mennesker ble drept i bombarderingen av byen sør på Gazastripen. Ibraheem Abu Mustafa / NTB Scanpix

 • Eivind Nicolai Lauritsen

Khan Younis, en by sør på Gazastripen, ble i går utsatt for vedvarende bombardering fra israelske tropper. Palestinske helsemyndigheter forteller at seks mennesker ble drept og 20 mennesker ble skadet. Flere av de skadde skal ha vært på sykehuset i Khan Younis.

Dette er ikke første gangen et sykehus har blitt truffet av israelske missiler. Verdens helseorganisasjon (WHO) sier at 18 helseinstallasjoner, inkludert tre sykehus, er skadet så langt i den israelske offensiven. Dette er ikke medregnet Khan Younis.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa tirsdag at Hamas' graver «terroristtunnelene» sine under sykehus og andre sivile bygninger for å provosere frem angrep på sivile.

I løpet av onsdagen ble minst 47 palestinere drept i en rekke israelske angrep på Gazastripen. Også to israelske soldater ble drept i kampene.

Les mer:

Les også

FNs generalsekretær Ban Ki-moon i fredsforhandlinger med Israel

Tre sykehus, tre dager

Fire mennesker ble drept og 60 skadet da sykehuset i Deir al-Balah midt på Gazastripen ble truffet av stridsvognsgranater på tirsdag. Samme dag slo åtte raketter slo ned like ved et sykehus midt i Gaza by. Splinter fra rakettene kom inn i bygningen, men ingen ble truffet.

— En del av en av rakettene gikk gjennom to vegger i sykehuset og inn på rommet til to pasienter. De valgte å rømme, de ropte at det ikke var trygt her. Det var full panikk, forklarer forteller Dr. Suhaila Tarazi på telefon fra Gaza. Hun er direktør ved det anglikanske sykehuset Al Ahli Arab.

Les også:

Les også

Wafa-sykehuset angrepet igjen

Les også:

Les også

«Jeg skal ikke plage noen av dere med antall drepte barn. La meg være i fred. Og la meg slippe mer hat»

Mangler livsnødvendig medisin

Ristningene etter eksplosjonene åpnet et hull i første etasje av sykehuset, og kloakksystemet ble skadet. Det flyter nå kloakk i hele første etasje. Selv om det ikke er pasienter i denne etasjen frykter de ansatte at kloakken vil føre med seg dødelige infeksjoner de ikke lenger har mulighet til å bekjempe.

— Nå er vi mest bekymret for mangelen på antibiotika, som allerede var et problem før krigen, og som nå er blitt enda verre. I tillegg trenger vi 60 liter drivstoff i timen for å drive alt utstyret vårt, sier Tarazi.

Dr. Suhaila Tarazi har ansvar for menneskene som strømmer til Al Ahli Arab-sykehuset i Gaza by. Al Ahli Arab Hospital

Før den israelske offensiven startet den 8. juli drev det anglikanske sykehuset oppsøkende arbeid i landsbyene rundt Gaza by, nå har de hendene fulle med å behandle de som er blitt såret i den intensive bombingen av Gazastripen.Det lille sykehuset har til vanlig 30 sengeplasser, men det er nå 35 pasienter som bor fast på sykehuset.

Kapasiteten er sprengt på Al Ahli-sykehuset i Gaza. Sykehuset drives nesten som et rent akuttmottak, der barn prioriteres. Al Ahli Arab Hospital

– I tillegg er det mellom 30 og 45 mennesker som kommer hit hver dag for behandling, og som så må reise igjen. Vi jobber i 12-timersskift, noen av legene har vært våkne mye lenger enn det. Og vi er utslitte, sier Dr, Tarazi. Selv husker hun ikke hvor lenge det er siden hun sov sist.Onsdag gikk israelske jagerfly også til angrep på Wafa-sykehuset i Gaza for andre gang.

Dette skal ha vært tomt for folk, da det allerede hadde blitt bombet torsdag i forrige uke. Det israelske militæret sier militante Hamasmedlemmer har brukt sykehuset til å angripe israelske soldater over lang tid

— Trolig brudd på folkeretten

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay, kom i går med sterk kritikk av Israels militæroperasjon på Gazastripen. Høykommissæren fordømte det hun kalte «vilkårlig» beskytning med raketter og bombekastere. Hun fordømte også Hamas' angrep mot israelske områder, men var klar på at dette ikke unnskyldte drap på barn og sivile.

– Det er stor mulighet for at de israelske styrkenes oppførsel bryter med folkeretten, sa høykommissæren.

Les mer:

Les også

FN: - Israel bryter trolig folkeretten

Også i Norge er det sterke reaksjoner på den eskalerende konflikten på Gazastripen.

– Militære operasjoner gir ikke fred og sikkerhet for hverken menneskene i Gaza eller folk i Israel. Krigshandlingene må stanse, sier Anne Marie Helland, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp og Berit Hagen Agøy, generalsekretær i Mellomkirkelig råd i Den norske kirke i en felles uttalelse.

Dr. Tarazi kjenner denne mangelen på fred og sikkerhet på kroppen hver dag. Hun har bare en beskjed til alle som er villig til å høre:

– Stopp brutaliteten. Palestinerne fortjener et trygt liv.

678 palestinere drept

I løpet av onsdagen mistet minst 47 palestinere livet under en rekke israelske angrep. I alt er minst 678 palestinere drept siden den israelske militæroffensiven mot Gazastripen som startet for over to uker siden. Også to israelere ble drept i kampene onsdag. Dermed har 31 israelere mistet livet siden offensiven startet.

 1. Les også

  PLO og Hamas med felles krav til Israel om å oppheve blokkaden

 2. Les også

  Palestina-venner varsler bred demonstrasjon i Oslo

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Israelske luftangrep mot Gazastripen etter over 300 raketter mot Israel

 2. VERDEN

  Israelske fly angrep mål på Gazastripen

 3. VERDEN

  Gravid kvinne og barn drept i israelsk gjengjeldelsesangrep

 4. VERDEN

  Israelske luftangrep mot Gazastripen etter granatangrep

 5. VERDEN

  Gaza-angrep trolig de mest omfattende siden krigen i 2014

 6. VERDEN

  Israel bombet Hamas-mål etter rakettangrep