Russiske myndigheter nekter transseksuelle å kjøre bil

Den russiske regjeringen har innført en rekke medisinske krav for bilførere i landet. Loven skal blant annet hindre transseksuelle og andre med «forstyrrelser i seksuelle preferanser» i å sette seg bak rattet.

En aktivist i St. Petersburg i Russland bærer regnbueflagget i en demonstrasjon for homofiles rettigheter.

Russlands statsminister Dmitry Medvedev har signert et vedtak som forbyr transseksuelle og andre med «forstyrrelser i seksuelle preferanser» fra å kjøre bil. Vedtaket er publisert på myndighetenes hjemmeside og er del av en lov som trådte i kraft like før nyttår om hvilke krav som gjelder for å få førerkort i landet.

Loven lister opp en rekke forhold og medisinske krav og skal blant annet hindre de med «forstyrrelser i kjønnsidentitet, seksuelle preferanser og de med psykiske lidelser som følge av forstyrrelser i seksuell utvikling og orientering» fra å sette seg bak rattet.

Den russiske regjeringen begrunner den nye loven med at det er for mange bilulykker i landet.

Fordømmer vedtaket

Fetisjisme, ekshibisjonisme og voyeurisme er også listet opp som «psykiske lidelser» som nå gjør det forbudt å kjøre bil. Spillavhengighet og kleptomani er også på listen, ifølge BBC.

Russiske mennesekerettighetsadvokater kaller den nye loven for diskriminerende og sier den demonstrerer fordommer mot enkeltpersoner og grupper i samfunnet. Loven ønsker tydelig å innskrenke deres rettigheter og friheter, ifølge advokatene.

— Dersom politiet får informasjon om dine seksuelle prefranser, kan du miste førerkortet, sier advokatene ifølge BBC.

Den russiske psykiateren Valery Evtushenko sier han er redd den nye loven vil gjøre at personer ikke tør å oppsøke lege eller psykolog i frykt for å miste førerkortet.

Foreningen for russiske yrkessjåføre støtter derimot endringene.

— Vi har for mange dødsulykker på veiene, og jeg tror at tøffere medisinske krav er rettferdig, sier foreningsleder Alexander Kotov til BBC. Han legger til at kravene ikke bør være like strenge for personer som ikke er yrkessjåfører.

LLH: Oppriktig bekymret

Bård Nylund, leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) fordømmer Russlands nye vedtak.

Leder i LLH, Bård Nylund.

— Vifordømmer den nye praksisen russiske myndigheter nå innfører. Dette er årangere folk i a- og b-lag på en måte som hører historien til. Her singler manut en rekke grupper basert på ulike diagnoser, funksjonsevne, kjønnsidentitetog så videre. Det minner unektelig om en type rangering vi så i Europa på30-tallet, og føyer seg godt inn i rekken av overgrep som russiske myndighetermed Putin og Medvedev i spissen har stått for de siste årene. - Jeg er oppriktigbekymret for hva som er neste trekk. Når man sakte men sikkert gjennomfører dendehumaniseringen dette er et ledd i, så vet vi historisk at det fører tilat en rekke grupper blir utsatt for grovere og grovere overgrep, både frabefolkningen og myndighetene, sier Nylund til Aftenposten.

- Straffeforfølger ikke vold mot homofile

Loven er den siste i rekken av den russiske regjeringens handlinger mot LHBT-personer. Det hele startet med en kontroversiell lov fra 2013 som forbyr positiv omtale av homofile.

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch og en rekke andre fordømmer Russlands handlinger. I en rapport fra desember i fjor konkluderer de med at myndighetene ikke klarer å beskytte homofile fra forfølgelse.

Det har de siste årene vært en voldsom økning i voldshandlinger mot homofile i Russland. Disse blir ikke straffeforfulgt av myndighetene, ifølge Human Rights Watch.