Russisk elektronisk krigføring slo ut GPS-signalene i Finnmark

MOSKVA (Aftenposten): Russiske militære slo ut GPS-signalene i hele østlige Finnmark i over en uke som følge av elektronisk krigføring.

Et russisk våpensystem for elektronisk krigføring under en øvelse på Kola. Den norske etterretningstjenesten slår nå fast at det var russiske militære avdelinger som slo ut GPS-signalene i østlige Finnmark da de øvde på elektronisk krigføring under militærøvelsen Zapad.
  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen

Pilotene til Widerøe og SAS var de første som oppdaget at noe var alvorlig galt i luftrommet over det østlige Finnmark.

Fra Kirkenes til Alta falt GPS-signalene ut når flyene passerte 2000–3000 meters høyde.

Jammingen av GPS-nettet i Finnmark, som startet 7. september 2017, ble opprinnelig hemmeligholdt av norske myndigheter.

Først 5. oktober skrev NRK og Aldrimer.no/Vi Menn at støysignaler fra Russland førte til at GPS-signalet forsvant.

Det norske forsvaret avviste at russiske militære sto bak.

– Det er ingen indikasjoner på at russerne «rettet jamming mot Norge», sa Forsvarets operative hovedkvarter til NRK.

Et halvt år senere konkluderer Etterretningstjenesten med at det var russisk elektronisk krigføring som førte til at GPS-signalene forsvant over et stort norsk luftrom.

Bildet er en skjermdump fra et TV-innslag i den lokale TV-stasjonen BN Murmansk i anledning feiringen av høytidsdagen 15. april 2015 for russisk elektronisk krigføring, hvor avdelingen presenterte deler av sitt utstyr.

– Disse avdelingene sto bak bortfallet av GPS-signaler

– Vi har informasjon som viser at russiske EKom-avdelinger var deployert i øvingsområdet nær Norge, sa etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag i Oslo Militære Samfund.

– Vi tror disse avdelingene sto bak bortfallet av GPS-signaler over norsk territorium.

Etterretningssjef Morten Haga Lunde bekrefter at russiske EKom-avdelinger drev øvelser bare 15–40 kilometer fra grensen til Norge i september. – Vi tror disse avdelingene sto bak bortfallet av GPS-signaler over norsk territorium, ser Haga Lunde.

Selv om signalene fra de russiske våpensystemene ikke førte til noen sikkerhetshendelser, måtte pilotene endre sine rutiner.

Først da flyene kom ned under 2000–3000 meters høyde, fikk de GPS-signalene tilbake. På bakkenivå merket man ikke noe.

Avinor: – Dette tar vi på stort alvor

– At Russland jammer norsk luftrom, er veldig ugreit, sier direktør for teknologitjenester i Avinor Ellen Lystad.

– Denne gangen var det flyenes navigasjonssystemer som fikk problemer. Våre systemer på bakken fungerte som normalt. Men dette kan jo endre seg neste gang. Derfor tar vi dette på stort alvor.

President Vladimir Putin og Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu følger skytetrening på et militært skytefelt utenfor St. Petersburg 18. september 2017 under den store russiske militærøvelsen Zapad.

Disse sto bak det elektroniske angrepet

Den russiske Nordflåten har hovedkvarter i Severomorsk.

Her ligger også basen til en av Russlands viktigste brigader for elektronisk krigføring.

President Vladimir Putin opprettet i 2006 en egen høytidsdag for «spesialister i elektronisk krigføring», som feires 15. april hvert år.

Brigaden er blant annet utstyrt med systemene Tigr-M og jammestasjonen R-300X som ble brukt til å lamme ukrainske avdelinger på Krim og østlige Ukraina.

Bildet viser det mobile systemet Timr-M. Bildet er en skjermdump fra nettsidene til forskningsinstituttet Etalon som utviklet våpensystemet for elektronisk krigføring på den mobile enheten.

Våren 2017 fikk brigaden de nye systemene «Samarkand» og «Zvet», som de prøvde ut i en stor øvelse for første gang under Zapad.

– Vi har begynt å beherske dem, sa kaptein Valerij Lukojanov ved avdeling for elektronisk krigføring i Nordflåten til avisen Rg.ru.

Dette er bilder av de våpensystemene for elektronisk krigføring «Samarkand» og «Zvet». Utstyret ble tatt i bruk våren 2017 ved avdelingene i den russiske Nordflåten. Det ble også benyttet under gigantøvelsen Zapad, hvor GPS-nettet i Finnmark ble slått ut i luften 2000–3000 meter over bakken.

Et annet våpensystem russerne brukte under Zapad-øvelsen, var «Murmansk-BN».

– Bare ved å slå på systemene kan de skape panikk hos fienden, skrev avisen til den russiske hæren Zvezda.

Det russiske våpensystemet «Murmansk-BN» er et av flere våpen for elektronisk krigføring som det russiske forsvaret har tatt i bruk i grenseområdene til Norge.

– Russland har satset betydelig på elektronisk krigføring over flere år, og de har høy kompetanse og stor kapasitet til forstyrre elektromagnetiske signaler, sa Haga Lunde.

Russiske soldater og offiserer fra Severomorsk har fått mye erfaring de siste årene.

De har både vært på «frivillige» oppdrag i østlige Ukraina og Krim, hvor ukrainske styrker har fått merke russernes evne til å drive elektronisk krigføring. Slikt utstyr er også brukt i stort omfang i Syria.

Bildet viser en russisk soldat i styrkene for elektronisk krigføring REB under en øvelse.

Russisk ekspert:– En viktig del av enhver øvelse

– Det er overhodet ingen tvil om at elektronisk krigføring er en viktig del av enhver strategisk militærøvelse i Russland, sier den uavhengige russiske militæreksperten Alexander Golts til Aftenposten.

– Kjenner du til at russiske militærøvelser med elektronisk krigføring har fått tilsvarende konsekvenser?

– Nei. Jeg har aldri hørt om at noe lignende har skjedd.

Hvorfor slo russiske militære ut norsk GPS?

Det kan være flere forklaringer på hvorfor russerne slo ut GPS-signaler over Finnmark – og fra et norsk ståsted er begge nesten like ille:

  • Bortfallet av GPS-signalene kan skyldes at russerne brukte våpensystemene mot sine egne styrker, og rett og slett ikke forsto at dette også ville ramme norsk luftrom når de drev storstilt øvelse bare 40 kilometer fra Storskog.
  • En annen forklaring kan være at russisk militære tok et bevisst valg for å teste nye våpen for elektronisk krigføring og se hvor effektivt deres elektroniske krigføring er over større områder i et NATO-land.

– Dette ga bieffekter for Widerøe og interkontinentale flyvninger som Russland burde ha sett rekkevidden av, sa E-sjefen til Aftenposten i oktober. Her avviste han kategorisk at russerne øver på invasjon av Svalbard.

Sen norsk reaksjon

Åtte dager etter at piloter rapporterte at GPS-signalene forsvant over Finnmark, sendte Nasjonal kommunikasjonsmyndighet opp helikopter for å måle støysignalene ved Kirkenes.

– Styrken økte jo nærmere grensen mot Russland helikopteret fløy», skrev Nkom i en tilsynsrapport, som ikke gikk lenger enn til å si at signalene «trolig» kom fra Russland.

– Hva kan dere gjøre når russerne jammer GPS-nettet?

– Spørsmålet er hvilke alternativer vi har og hvilket omfang jammingen har, sier direktør for teknologitjenester i Avinor Ellen Lystad til Avinor.

– Jamming er lett å oppdage. Da kan vi si fra til flyene og flyplassene om at systemet er utilgjengelig, slik at flysikkerheten blir ivaretatt.

– Hva gjør dere hvis systemene blir slått ut?

– Da må lufthavnen stenges og flyene omdirigeres.