Verden

Salah Abdeslam er utlevert til Frankrike

Terrorsiktede Salah Abdeslam er blitt utlevert til Frankrike, opplyser fransk påtalemyndighet.

Abdeslam ble pågrepet i en politiaksjon i Brüssel 18. mars 2016.
  • Ntb
OPT_taf23ee1_doc6owntu47y7aetes1a9m_doc6p01pk11fad1lf222a9m-hjJWGlTyfw.jpg

Abdeslam antas å være den eneste gjenlevende av gjerningsmennene som utførte terrorangrepene i Paris i november.

Han ble pågrepet i Brussel 18. mars i år under en omfattende politiaksjon kun fire dager før terrorangrepene mot flyplassen og en metrostasjon i den belgiske hovedstaden.

I tillegg til å være siktet for terrorangrepene i Paris, er Abdeslam også siktet for drapsforsøk i forbindelse med en politiaksjon i Brussel-forstaden Forest tre dager før han ble tatt.

Fremstilles for varetekt

Kort tid etter pågripelsen krevde fransk påtalemyndighet å få ham utlevert, men av juridiske årsaker har det tatt tid. Ifølge påtalemyndigheten ankom Abdeslam Frankrike klokken 9.05 onsdag morgen. Senere på dagen skal han fremstilles for varetektsfengsling.

Franske myndigheter opplyser at Abdeslam vil bli sittende i isolasjon i fengselet.

OPT_taf23ee1_doc6owntu47y7aetes1a9m_doc6p01pk11fad1lf222a9m-hjJWGlTyfw.jpg

Etter angrepene i Belgia nektet Abdeslam å samarbeide med belgisk politi. Samtidig sa han seg villig til å la seg utlevere til Frankrike. En av Abdeslams advokater, Cedric Moisse, sa i slutten av mars at hans klient vil samarbeide med franske myndigheter. Belgisk politi mener det finnes flere koblinger mellom Abdeslam og mennene som sto bak angrepene i Brussel fire dager etter at han ble pågrepet.

Leste ikke Koranen

Sven Mary, som var oppnevnt som Abdeslams forsvarer i Belgia, er ikke nådig i sine karakteristikker av sin tidligere klient. I et intervju med den franske avisen Libération omtaler Mary Abdeslam som «en f ... fra Molenbeek».

– Han har intelligens som et tomt askebeger, og er tom som en avgrunn. Han er det perfekte eksempel på Grand Theft Auto-generasjonen, om tror at livet er som et videospill, sier Mary til avisen.

– Han og hans kumpaner er helt apatiske når det gjelder religion. Jeg spurte ham om han hadde lest Koranen, noe jeg selv har gjort. Han svarte at han hadde lest et sammendrag på internett, sier Abdeslams tidligere forsvarer. (©NTB)

Les også

  1. – Pizza og fingeravtrykk avslørte Abdeslam

  2. Flere terrormistenkte pågrepet i Brussel - etterlyst fra Paris-angrepene er én av dem

  3. 168 antiterroraksjoner i Frankrike natt til mandag

Les mer om

  1. Brussel
  2. Belgia