Verden

Spanske utbrytere ber verden om hjelp

Catalonias statsminister har sendt brev til 71 statsledere. Han vil ha verden på sin side i kampen mot Spania.

Catalonias statsminister Artur Mas bøyer seg ikke for Madrid. Han vil ha folkeavstemning om løsrivelse fra Spania. ALBERT GEA

 • Reidun J. Samuelsen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Den autonome regionen Catalonia har planer om en folkeavstemning i november. Der skal katalanerne si ja eller nei til full selvstendighet fra Spania. Regjeringen i Madrid er fast bestemt på å blokkere forsøket.

Denne uken ble det kjent at Catalonias statsminister Artur Mas har skrevet brev til 26 statsledere i EU-land, samt 45 statsledere i land utenfor EU. Brevet som er sendt den tyske forbundskansler Angela Merkel, ble offentliggjort torsdag.

"Jeg vil personlig informere deg om den siste utviklingen i Catalonia. 12. desember ble de politiske partier som representerer 65 prosent av befolkningen, enige om å holde en folkeavstemning om Catalonias fremtid", begynner Artur Mas brevet til Merkel.

Han skriver videre at valgresultatet fra 2012 ga politikerne mandat til å gjennomføre en avstemning om løsrivelse fra Spania, og argumenterer for at det konstitusjonelt sett er mulig å gjennomføre en slik folkeavstemning.

"Vi søker dialog og enighet med regjeringen i Spania hva gjelder vårt lands fremtid ... Og ber om din støtte til å gjennomføre en fredelig, demokratisk, åpen, europeisk prosess, en prosess jeg og det katalanske folket har forpliktet oss til å gjennomføre."

Ikke med i EU

Den spanske justisministeren har sagt at forsøk på folkeavstemning vil bli stanset. Både statsminister Mariano Rajoy og opposisjonen har uttalt at en slik avstemning ikke er forenlig med den spanske grunnloven. Det er pr. nå ikke antydning til forhandlinger mellom Mariano Rajoy og Artur Mas.

Herman van Rompuy, som er Det europeiske råds president, har vært like tydelig på at Catalonia ikke vil være en del av EU, hvis de bryter ut av Spania.

Les også

- Vi er katalanere, ikke spanjoler

De katalanske motkreftene til Artur Mas og hans meningsfeller har nettopp argumentert med at næringslivet i regionen vil rammes hardt hvis de utestenges fra EUs indre marked.

Rik region

Catalonia er en av Spanias rikeste regioner med 7,5 millioner innbyggere. Regionen står for 25 prosent av landets brutto nasjonalprodukt, og katalanerne har allerede en stor grad av selvstyre.

Ifølge EU Observer viser de siste meningsmålingene at 55 prosent av katalanerne ønsker uavhengighet fra Spania, skriverEU Observer.

Nyhetsbyrået Reuters skriver at bare 35 prosent av katalanerne støtter løsrivelse, men at det er et overveldende flertall for å holde folkeavstemningen 9. november.

 1. Les også

  Når nasjonen settes på prøve

 2. Les også

  Katalanske velgere støtter separatistpartier

 3. Les også

  Rike regioner vil rive seg løs

Catalonias brev til forbundskansler Angela Merkel. Likelydende brev er sendt 70 andre statsledere. .

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Spanias statsminister vil ha nyvalg i Catalonia og frata regionen selvstyret

 2. KOMMENTAR

  Spansk brutalitet setter fyr i katalansk nasjonalisme

 3. VERDEN

  Separatistleder valgt til ny leder for Catalonia

 4. VERDEN

  Krisemøte om Catalonia i Madrid

 5. VERDEN

  Catalonias regjering avsatt – enkelte voldelige protester

 6. VERDEN

  4 spørsmål og svar om konflikten: Derfor er striden mellom Madrid og Barcelona eksplosiv