Søstre funnet i Syria

De to norsk-somaliske søstrene som har vært savnet i Syria, er funnet av faren. Den ene har skuddskader.

Geir Lippestad advokaten til faren til de to jentene. Han forteller at faren har tro på at de vil komme i sikkerhet «i rimelig fremtid», til tross for at de skal bli holdt igjen i Syria mot sin vilje.

Advokat Geir Lippestad bekrefter til Afteposten at faren til jentene har møtt jentene personlig og snakket med dem.

— Den ene datteren har skuddskader i benet. Hun har vondt for å gå og vondt for å bevege seg. Det kompliserer oppgaven med å få dem ut av landet. De er nødt til å gå eller løpe over grensen og inn i Tyrkia, for så å kunne komme hjem til Norge, sier Lippestad til Aftenposten.

Han kan foreløpig ikke si noe om hvor raskt dette kan skje.

Faren til jentene er kommet tilbake til Norge. Han har torsdag vært i kontakt med politiet for å fortelle hva han har sett og opplevd.

— Jeg skal snart møte min klient og så vil jeg ta kontakt med politiet for å klarhet i hva man kan gjøre og hvilke opplysninger politiet har, sier Lippestad.

Holdes mot sin vilje

Faren til jentene har fortalt Lippestad at de er i Syria mot sin vilje.

— Men faren har tro på at de skal få hjelp og bli hjulpet over grensen til Tyrkia. Han er optimistisk, sier Lippestad.

- Hvordan har faren opplevd situasjonen i Syria?

— Han har fortalt meg hva han har opplevd og det betegner jeg som dramatisk. Det er en alvorlig situasjon, sier Lippestad, som på nåværende tidspunkt ikke ønsker å gå i detaljer om hva som har skjedd i Syria av hensyn til jentenes sikkerhet.

- Ønsker jentene å komme hjem til Norge?

— Ja, faren sier at de gjør det, bekrefter Lippestad.

Samarbeid med politiet

Faren til de to jentene har de siste ukene lett etter døtrene både langs grensen til Syria i Tyrkia og i det borgerkrigsrammede landet, skriver NTB.

Kriminalsjef Nina Karstensen Bjørlo i Asker og Bærum politidistrikt sier til NTB at politiet er kjent med de nye opplysningene fra søstrenes far.

– Vi har et etablert samarbeid med faren og har hatt et møte med ham i dag. Men vi kan ikke gå inn i detaljer om hva som kom fram i det møtet, sier Bjørlo.

Ettersom jentene fortsatt befinner seg i Syria, er det ikke mulig for norske myndigheter å nå fram til dem. Men jentene er ettersøkt internasjonalt, og jentene kan få hjelp av tyrkisk politi hvis de kommer seg over grensen, ifølge Bjørlo.

Fortsatt i Syria

Den norske ambassaden i Ankara kan samtidig gi konsulær bistand til jentene dersom det blir aktuelt, opplyser Utenriksdepartementet.

– Vår ambassade i Ankara er godt kjent med saken og har bistått politiet, sier kommunikasjonsrådgiver Astrid Sehl i UD til NTB.