Verden

Trump: - Kommer sannsynligvis, nesten definitivt til å erklære en nasjonal unntakstilstand

På en ekskursjon til Texas torsdag kveld gikk presidenten lengre enn tidligere i å true med å omgå Kongressen for å få penger til en grensemur mot Mexico.

President Trump gjorde honnør da et helikopter med grensevakter fløy forbi ham under et besøk til Rio Grande-elven i Texas torsdag kveld.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Journalist

– Dere skal vite at dere har en venn i meg!

President Donald Trump landet torsdag kveld i grensebyen McAllen i Texas for å snakke med lokale grensemyndigheter og for å rette søkelyset mot det han mener er et behov for å bygge en grensemur.

– Jeg gjør dette fordi det er det riktige å gjøre, fortalte i åpningstalen til lokale ledere.

På et bord i møterommet hadde vertskapet plassert våpen, narkotika og pengesedler som er blitt beslaglagt på grensen.

Trump landet i McAllen i Texas, en by med rundt 140.000 innbyggere, rundt klokken 20:00 norsk tid torsdag kveld.

Målet med turen, som også inkluderer en ekskursjon til grenseelven Rio Grande, er ment som en måte for Trump å rette amerikanernes oppmerksomhet mot behovet for økt sikkerhet langs grensen til Mexico.

Les også

Disse to utpekes som en viktig årsak til USAs stengte stat

Bruker stadig nye metoder for å selge

Turen til Texas er det hittil siste kapittelet i den pågående krangelen om hvordan USA skal sikre grensen mot Mexico for å forhindre ulovlig innvandring og narkotikasmugling.

Beslaglagte våpen, narkotika og pengesedler var plassert på et bord i møterommet der Donald Trump snakket med grensemyndighetene i McAllen, Texas torsdag kveld.

De siste 20 dagene har deler av det amerikanske statsapparatet vært stengt fordi Trump og demokratene krangler om å bruke 5,7 milliarder dollar på en grensemur.

Trump krever å få disse pengene for å godta et budsjettforslag fra Kongressen, og demokratene nekter å gi ham det. Dermed er situasjonen fastlåst.

Nå truer Trump med å erklære en såkalt «nasjonal unntakstilstand» i et forsøk på å omgå Kongressen for å få påbegynt arbeidet med muren.

Presidenten har hintet om dette også tidligere i uken, men han har ikke vært så tydelig som han var da han møtte pressen under ekskursjonen til Texas torsdag kveld.

– Jeg har rett til å erklære en nasjonal unntakstilstand, sa han, og gjorde det tydelig at dette var et reelt alternativ dersom Kongressen ikke gikk med på et budsjett som inkluderer penger til muren.

– Dersom dette ikke ordner seg... kommer jeg sannsynligvis til å gjøre det. Jeg vil nesten si definitivt, la han til.

Les også

Da Trump-talskvinnen snakket usant om grensemuren, fikk Fox News-verten nok

Holdt sin første TV-tale fra Det ovale kontor

Den siste uken har Trump gått til stadig nye skritt for å selge inn argumentet om at en grensemur mot Mexico er helt nødvendig.

Onsdag kalte han inn til et toppmøte i Det hvite hus med ledere for begge de to store partiene.

Chuck Schumer, demokratenes leder i Senatet, og speaker Nancy Pelosi forlot møtet med Trump i Det hvite hus onsdag uten å ha kommet videre i forhandlingene.

Møtet endte opp med at en frustrert Trump stormet ut av rommet etter at demokratene gjorde det klart at de fortsatt ikke ønsker å gå med på en budsjettavtale som inneholder penger til en grensemur.

Tirsdag holdt Trump sin første TV-sendte tale fra Det ovale kontor, der han la frem sine viktigste argumenter om behovet for grensesikkerhet – og en mur – til det amerikanske folk.

Kan sette soldater til å bygge muren

Å erklære en nasjonal unntakstilstand er trolig det siste mektige våpenet Trump har igjen i arsenalet sitt. Dersom han gjør dette, vil det umiddelbart gi ham utvidede fullmakter til å omgå Kongressen. Blant annet kan han sette soldater til å begynne arbeidet med å bygge en grensemur.

Han kan derimot vente seg kraftig motstand fra første stund i form av søksmål fra borgerrettighetsgrupper og organisasjoner som motstiller seg presidentens ønske om å bruke skattepengene på en grensemur.

Les også

Tirsdag kveld holdt Trump sin første tale til folket fra Det ovale kontor. Nå lukter demokratene blod.

Mange forventet at Trump skulle erklære en nasjonal krise i TV-talen på tirsdag, noe han ikke gjorde.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Donald Trump
  3. Immigrasjon