Verden

USA bekrefter utleveringsplaner for Huawei-topp

USA bekrefter tirsdag planene om å begjære Huawei-sjefen Meng Wanzhou som ble pågrepet i Canada, utlevert. Kina har bedt USA droppe saken.

Meng Wanzhou på vei inn til retten der hun ble løslatt mot kausjon forrige tirsdag i Vancouver, British Columbia i Canada. Foto: Darryl Dyck / The Canadian Press / AP / NTB scanpix
  • NTB

Meng ble pågrepet i Canada 1. desember på oppfordring fra USA, som anklager henne for bedrageri og brudd på sanksjonene mot Iran.

– Vi vil fortsette å jobbe for en utlevering av frøken Wanzhou, og vil møte alle frister som er fastsatt i utleveringstraktaten mellom USA og Canada, sier justisdepartementets talsmann Marc Raimondi.

Fristen for å levere en begjæring utløper 30. januar. Deretter har Canada 30 dager på seg til å igangsette utleveringsprosessen, som igjen kan ta måneder og til og med år.

Meng ble løslatt forrige tirsdag mot kausjon, mens hun venter på å eventuelt bli utlevert til USA.

Pågripelsen har ført til en diplomatisk krise mellom Canada og Kina og vanskeliggjort forholdet mellom USA og Kina ytterligere. Tidligere tirsdag krevde Kina, ved talskvinne i det kinesiske utenriksdepartementet Hua Chunying, at USA dropper arrestorden mot Meng og ikke kommer med en formell begjæring til Canada om utlevering.