Verden

Russisk fly fyrte opp rykteflom om Venezuelas gullreserver

Ingen vet nøyaktig hvor mye gull Venezuela sitter på. Nå er gullet blitt et viktig brikke i kampen om makten.

Et fly av typen Boeing 777 fra et russisk flyselskap ble observert på hovedflyplassen i Caracas mandag. Det er et sjeldent syn og gikk ikke upåaktet hen.
  • Magnus Kallelid
    Journalist
  • Ingeborg Moe
    Journalist

Venezuela er rikt på olje og gull, men befolkningen mangler mat, medisiner og penger. Tre millioner mennesker har forlatt det kriserammede landet. Derfor forgår det nå en intens dragkamp om makten som ingen vet utfallet av.

Lederen av nasjonalforsamlingen Juan Guaidó og president Nicolás Maduro hevder begge at de er landets rettmessige president, og verden er delt i hvem de holder med av de to. Donald Trump støtter Guaidó og torsdag anerkjente også EU-parlamentet opposisjonslederen som fungerende president.

Russland er blant landene som har støttet Maduro.

Les også

USA innfører sanksjoner mot Venezuelas statlige oljeselskap

Opposisjonsleder Juan Guaidó mener han er Venezuelas legitime leder og krever nyvalg.

Da et russisk fly av typen Boeing 777 med plass til 400 passasjerer landet på en avsides del av flyplassen i Caracas mandag, førte det til en rykteflom, skriver nyhetsbyråene Reuters og Bloomberg. På sosiale medier ble det spekulert i om deler av landets gullreserver kunne være på vei ut av landet.

Venezuelas president Nicolás Maduro med en gullbarre på en konferanse i Caracas i mars i fjor. Nå er det spekulasjoner om hvor mye gull landet faktisk har i hvelvet.

Russisk sentralbank avviser

Opposisjonspolitikeren José Guerra, som tidligere har jobbet i Venezuelas sentralbank, tvitret om dette på mandag. I den opphetede atmosfæren i landet ga ankomsten til det russiske flyet grobunn for spekulasjoner om at gullet kunne være på vei til en gammel alliert eller at Maduro selv ville flykte.

Torsdag ettermiddag avviste den russiske sentralbanken at dette kunne stemme, ifølge Reuters. Heller ingen andre har lagt frem bevis for at det var hold i ryktene.

Men det stopper ikke diskusjonen om hvor store gullreserver landet har i sin sentralbank, og, hva som skjer med gullbarrene i en situasjon der landet har behov for mat og medisiner.

Venezuela har store forekomster av gull, men gullproduksjonen har gått ned de siste årene.

Vil ha gull i England

Ifølge det amerikanske nyhetsbyrået Bloomberg skal Maduros representanter ha prøvd, men blitt nektet, å ta ut gull 14 tonn gull, til en verdi av 1,2 milliarder dollar, plassert i den britiske sentralbanken Bank of England.

Dette skjedde etter at amerikanske myndigheter hadde oppfordret britene til å hindre Venezuela tilgang til verdiene landet oppbevarer på den andre siden av Atlanterhavet. Blant annet har president Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton advart mot handel med Venezuela.

Venezuelas president Nicolás Maduro har fortsatt hæren i ryggen.

Har mindre gull enn før

Nyhetsbyrået Bloomberg, som viser til World Gold Council, skriver at gull utgjør 76 prosent av Venezuelas utenlandsreserver. Men størrelsen på disse har falt betraktelig etter at Maduro overtok makten i 2013 og den økonomiske nedturen startet for alvor.

Ifølge Bloomberg sank verdien av Venezuelas gullreserver fra 6,45 milliarder dollar i oktober 2018 til 5,45 milliarder dollar måneden etter. Men det er ikke funnet noe fullgodt svar på hvorfor.

Ingen internasjonale observatører har vært fysisk til stede i den venezuelanske sentralbanken og sett hvor store lagrene av gullbarrer er på flere år.

Venezuela har tidligere eksportert gull til Sveits, men landet skal ikke ha gjort det de siste to årene. De siste årene har landet blant annet eksportert gull til Tyrkia og De forente arabiske emirater.

Les også

  1. Venezuelas opposisjonsleder hevder å forhandle med de militære

  2. Maduro åpner for valg på ny nasjonalforsamling

  3. Trump-toppens håndskrevne notat: «5000 soldater til Colombia»