Verden

16 delstater mener Trump bryter loven med unntakstilstand

California og 15 andre delstater saksøker Donald Trumps regjering for grunnlovsbrudd ved å erklære en nasjonal krisetilstand uten at det finnes noen krise.

Californias justisminister Xavier Becerra, med guvernør Gavin Newsom i bakgrunnen, har for 45. gang saksøkt president Donald Trump. Foto: Rich Pedroncelli / AP / NTB scanpix

  • NTB

Californias justisminister Xavier Becerra opplyser i en pressemelding mandag at delstaten sammen med 15 andre delstater har anlagt sak mot president Donald Trumps erklæring av nasjonal krisetilstand, såkalt unntakstilstand.

De anfører at Trump-administrasjonens handlinger bryter med grunnloven. De andre delstatene er Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Maine, Maryland, Michigan, Minnesota, Nevada, New Jersey, New Mexico, New York, Oregon og Virginia.

Ifølge søksmålet erklærte presidenten krisetilstand til tross for at det ikke eksisterer noen krise ved grensa mellom USA og Mexico. Becerra mener Trump kun erklærte en krisetilstand for å få tilgang til krisemidler han kan bruke til å betale for den omstridte muren han har sverget at han vil bygge på grensa til Mexico, men ikke fått gjennomslag for å få støttet over statsbudsjettet.

California er en av delstatene som har utfordret presidentens politikk flest ganger. Dette er 45. gang Becerra leverer inn et søksmål mot Trump-administrasjonen.

Les også

Hvor uvanlig er det å erklære nasjonal krise i USA?

Les mer om

  1. USA
  2. Donald Trump
  3. Amerikansk politikk