Verden

Dyrelivet truet etter australsk storflom

Hundretusener av husdyr har druknet i hundreårsflom i Queensland i Australia. Flommen har også gått hardt ut over det ville dyrelivet.

Storflommen i Queensland utløste en storevakuering, men store deler av dyrelivet lot seg ikke evakuere. Nå frykter eksperter at deler av Queenslands dyreliv er borte for godt. Foto: Andrew Rankin / AAP / NTB scanpix

 • Hanad.Ali@ntb.no

Etter at flomtoppen ble nådd i Queensland tidligere denne måneden, lå levningene etter 500.000 kyr igjen. Store deler av det ville dyrelivet er også borte i de flomrammede områdene.

– Det har bare blitt ødelagt. Jeg har fløyet rundt i helikopter de siste dagene, og jeg har ikke sett en eneste kenguru. De er alle døde, sier kvegoppdretter Harry Batt til nyhetsbyrået AAP, ifølge nettavisen news.com.au. Selv har Batt mistet 70 prosent av sine husdyr til flommen. Likevel er det fraværet av resten av dyrelivet som har sjokkert ham mest.

Flommen i Australia har gått hartd utover dyrelivet. Her er et bilde fra sosiale medier av en flokk kyr strandet i Queensland. Foto: Cowan Downs Station /via REUTERS / NTB Scanpix

Biolog Stephen Williams ved James Cook University frykter at dyrelivet i Queensland ikke klarer å komme seg etter flommen. Han påpeker at et sunt landskap er avhengig av all dyrelivet der, fra insekter til fugler og pattedyr.

– Når du har en så omfattende flom, som dekker et så stort landskap, har de små dyrene ingen steder å gjøre av seg. Det vil nok medføre at hele bestanden i det området blir utslettet, sier han.

Mot slutten av fjoråret ble Queensland rammet av voldsom tørke som bidro til 120 skogbranner i delstaten. Drøyt en måned senere falt det like mye nedbør på sju dager som det vanligvis gjør på halvannet år, ifølge NRK. Den påfølgende storflommen utløste omfattende evakuering, ledet av blant annet det australske forsvaret.

Les mer om

 1. Ekstremvær
 2. Australia
 3. Flom

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Varmeste sommer noensinne i Australia

 2. VERDEN
  Publisert:

  Etter Australias voldsomme skogbranner kom regnet. Nå advarer meteorologene om livstruende oversvømmelser.

 3. VERDEN
  Publisert:

  Ny studie: Verdens største korallrev er blitt halvert siden 1995

 4. VERDEN
  Publisert:

  «Omvendt» sommer med regn og flom i vente for Australia

 5. VERDEN
  Publisert:

  Plast har nådd matkjeden på land i Antarktis

 6. VERDEN
  Publisert:

  Vulkanen har vært rolig i 800 år. Sist den var aktiv, varte utbruddet i 300 år.