Verden

Tidligere amerikansk agent siktet for spionasje

En tidligere amerikansk agent som jobbet med kontraspionasje, er siktet for å ha spionert for Iran.

Monica Elfriede Witt var amerikansk etterretningsagent, men skiftet angivelig side og begynte å overlevere hemmelig informasjon til Iran. Foto: USAs justisdepartement / AP / NTB scanpix

  • NTB

Monica Elfriede Witt jobbet i en årrekke med kontraspionasje i det amerikanske luftforsvaret. I 2013 hoppet hun av, ifølge amerikanske myndigheter. Det er uklart hvor hun i dag befinner seg.

Onsdag ble hun siktet for å ha gitt hemmelig informasjon til Iran.

– Det er en trist dag for Amerika når en av våre borgere forråder landet vårt, sa John Demers i det amerikanske justisdepartementet da siktelsen ble presentert.

Witt skal blant annet ha avslørt identiteten til en annen amerikansk agent. Medlemmer av den iranske Revolusjonsgarden skal ha brukt informasjon de fikk fra Witt til å gjennomføre dataangrep mot amerikansk etterretning.

Også fire medlemmer av Revolusjonsgarden ble onsdag siktet av USAs justisdepartement.

Etterforskerne mener Witt gjennomgikk en ideologisk forandring og vendte seg mot sitt eget land. I 2012 deltok hun angivelig på en konferanse i Iran med antiamerikansk innhold.

En del av den hemmelige informasjonen hun overleverte til Iran, skal ha dreid seg om amerikanske etterretningsoperasjoner rettet mot Iran.

Les mer om

  1. Etterretning
  2. Iran