Verden

79-årig klimafornekter kan lede Trumps komité for klimaendringer

Trump-administrasjonen vurderer å nedsette en spesialkomité for å vurdere klimaforandringer og sikkerhetsrisiko. Arbeidet kan bli ledet av en kjent klimafornekter.

President Donald Trump vil ha klimaråd. Arkivfoto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix

  • NTB

Trump-administrasjonen har i et notat foreslått at presidenten etablerer en komité for klimasikkerhet.

Det fremgår av et notat nyhetsbyrået AP har fått tilgang til, der føderale tjenestemenn fra en rekke regjeringsorganer blir bedt om å komme med innspill før president Donald Trump signerer en presidentordre for opprettelse av komiteen.

I en kommentar til dem som har fått kopi av notatet, står det at de kan henvende seg til William Happer hvis de har spørsmål. Happer er en 79 år gammel fysiker, medlem av Trumps nasjonale sikkerhetsråd og en velkjent kritiker av normalt anerkjente klimasannheter.

Les også

Null utslipp, grønne jobber og rent vann til alle? Her er alt du trenger å vite om klimaplanen alle snakker om.

Feilaktige oppfatninger

– Happer er å betrakte som frynsete selv for klimaskeptikere, sier pensjonert kontreadmiral fra marinen David Titley, som nå er professor i meteorologi ved Pennsylvania State University.

Han får dette bekreftet fra klimaskeptiker Kim Cobb ved Georgia Tech, som uttaler at Happers «feilaktige, uvitenskapelige oppfatninger om klimaforandringer representerer en fare for det amerikanske folk».

Harvard-historiker Naomi Oreskes har skrevet om klimafornektelse. Hun påpeker at Happer flere ganger har hevdet at karbondioksid er bra for mennesker, og at utslipp av karbondioksid er «blitt demonisert som de stakkars jødene under Hitler».

Klimakomiteen er forslått å ha 12 medlemmer, eksperter på klima og sikkerhet, og Happer skal koordinere arbeidet. De skal gi president Trump innspill om hvordan klimaet kan komme til å endres i fremtiden som følge av påvirkning fra naturen og mennesker.

Det nasjonale sikkerhetsrådet i USA ønsker ikke å kommentere saken.

Les også

Åtte personer i én enkelt familie har mye av skylden for narkoepidemien i USA, hevder statsadvokat i ny rettssak

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. USA
  3. Donald Trump
  4. Klima