Verden

Europa er havnet i en skvis mellom USA og Kina. Den nye kalde krigen handler om teknologi, ikke raketter.

Det kinesiske teknologiselskapet Huaweis utstilling under den store mobilmessen i Barcelona denne uken.

En rekke europeiske land har allerede startet prøveprosjekter med kinesiske Huawei for å bygge ut neste generasjons mobilnett. Men USA advarer kraftig mot det kinesiske selskapet.

 • Helene Skjeggestad
  Journalist

En mulig virkelighet, fem år frem i tid:

Den nyeste politiske skandalen er at en statsråd har hatt med egen telefon på utenlandsreise.

Hun har ikke vært i Kina, ikke i Russland og heller ikke i Iran.

Hun har vært i NATO-landet Portugal og vært tilkoblet et 5G-nettverk driftet av et kinesisk selskap. Ingen kan vite hvorvidt informasjonen på hennes mobil nå er i hendene på myndighetene i Kina.

Høres det søkt ut? Ikke ifølge USA, Australia og Japan.

Les også

Huawei slår tilbake: – Norge har mer å tape enn vi

Slaget om Barcelona

Barcelona, tidligere denne uken:

Den røde blomsten lyser mot de over 100.000 besøkende, inkludert digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H), på verdens største telekommesse. Huawei-logoen kan sees overalt mens telekombransjen møtes til sitt største årlige treff.

Navnet Huawei kan oversettes til «Kinas bragd». Og Barcelona-messen er ment å være et sted for å vise frem akkurat hvor stor denne bragden kan bli.

Huaweis nye 5G-telefon vakte stor interesse under den store mobilmessen i Barcelona denne uken.

Men en stor skygge er i ferd med å legge seg over Huaweis europeiske drøm: Et amerikansk krav til Europa om å unngå det kinesiske selskapet.

Stemningen er så spent at the Financial Times har kalt messen for «Slaget om Barcelona».

Amerikanerne advarer åpent sine allierte mot å velge kinesiske leverandører i utbyggingen av nytt 5G-nett.

– Vi har vært veldig tydelige når det gjelder trusselen Huawei og andre kinesiske teleselskaper utgjør, sa visepresident Mike Pence da han nylig gjestet den årlige sikkerhetskonferansen i München.

En slags digital kald krig er i anmarsj. Den som kontrollerer 5G-nettet, kan ha mulighet til å kontrollere informasjonen – og har dermed makten.

Les også

Hver dag rundt midnatt skjedde det noe mystisk med datamaskinene fra Huawei. Det tok fem år før noen oppdaget hva som foregikk.

100 ganger raskere

Bakgrunnen for denne dragkampen mellom Kina og USA er at det nye, hyperraske 5G-nettet snart skal rulles ut i flere land. Kapasiteten og hurtigheten til det nye nettet er opptil 100 ganger større enn det 4G-nettet de fleste bruker i dag.

For å ikke havne bakpå i utviklingen, ønsker de fleste land en rask utbygging av det nye nettet.

Ingen har kommet lenger med den teknologien enn kinesiske Huawei.

Hør podkasten Forklart: Historien om Huawei, 5G-revolusjonen og spionanklagene på 17 minutter.

Sier nei til Huawei

Flere land i andre deler av verden har allerede bestemt seg. Med USA i tet, har Australia og Japan gitt klart uttrykk for at Kina ikke skal ha noe å gjøre med utbyggingen av deres 5G-nett.

Dette er argumentene deres for å stenge ute den kinesiske giganten:

 • Nasjonale sikkerhetshensyn: Kinesisk lovverk pålegger kinesiske selskaper å utlevere informasjon dersom myndighetene ber om det. Bekymringen er at informasjon som kontrolleres av Huawei, skal finne veien til kinesiske myndigheter. Dette finnes det hittil ingen beviser for, og selskapet benekter anklagene.
 • Press fra USA: USA har vært verdens eneste supermakt siden slutten av den kalde krigen. Nå er Kina i økende grad en stor konkurrent, noe som blant annet vises i en pågående handelskrig mellom de to landene. USA presser nå sine allierte til å velge side.
En 3D-printet Huawei-logo er lagt foran EU-flagget og USAs flagg.

– Dette handler vel så mye om politikk som om teknologi, sier Torgeir Waterhouse, direktør i IKT Norge og en av dem som deltar på messen i Barcelona.

Han sammenligner dagens debatt med den rundt kjøp av våpen.

– Man selger ikke våpen til noen man ikke står på god fot med. Det ligger også under i 5G-debatten.

Waterhouse er likevel oppgitt over forenklingen av debatten.

– Det er ikke slik at bare man setter nettet sammen selv – eller noen allierte gjør det – så er man trygg. Sikkerhetsvurderingen må gjøres uavhengig av hvem som er leverandør, og det drukner dessverre litt i debatten, forklarer han.

Les også

Hacker snublet over kinesisk databrøler: Avslørte massiv overvåking i muslim-provins

Ser flere fordeler

Kinesiske produsenter har allerede et godt grep om den teknologiske utviklingen i Europa.

I Frankrike har selskapet et godt grep om telefonmarkedet. I Storbritannia har etterretningstjenesten en avtale gjennom Huawei der eksperter for selskapet sjekker tjenestens koder for eventuelle feil.

Huawei har ikke selv gått ut med noen liste over inngåtte prosjekter.

Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou, som også er datteren til selskapets grunnlegger, ble arrestert i Canada i desember.

Men en opptelling Erik Brattberg, som leder Europaprogrammet ved den amerikanske tankesmien Carnegie Endowment for International Peace, har gjennomført, tilsier at Huawei har inngått intensjonsavtaler med teleselskaper i åtte europeiske land. I tillegg har selskapet testet ut 5G-teknologi i minst 12 EU-land, ifølge Brattberg.

I desember, under et statsbesøk fra Kinas president Xi Jinping, signerte også Portugal en intensjonsavtale med Huawei.

– Kan skade det transatlantiske forholdet

– Huawei tilbyr konkurransedyktige priser og er ett av de ledende globale selskapene innen denne industrien. Samtidig ser vi en økende uro omkring sikkerhetsspørsmål knyttet til kinesisk 5G-teknologi, sier Erik Brattberg til Aftenposten.

Han bekrefter at USA for tiden legger et stort press på sine allierte for å kutte båndene til Huawei.

– Europeiske land må tenke nøye gjennom hvilke langsiktige strategiske og sikkerhetsmessige implikasjoner det vil ha å gjøre seg avhengig av Kina for utbyggingen av 5G-nettet. De bør vurdere hvordan det transatlantiske forholdet kan bli skadet dersom de fortsetter å satse på kinesisk teknologi samtidig som USA anbefaler dem ikke å gjøre det, sier Brattberg.

Han legger til:

– Samtidig er det komplisert å bannlyse Huawei fullstendig fordi selskapet allerede har en så stor tilstedeværelse i Europa og fordi europeiske selskaper ønsker å være konkurransedyktige i det globale kappløpet for å bygge ut 5G.

Samrøre med kinesiske myndigheter

Huawei-ledelsen har i flere måneder forsøkt å si at avstanden mellom selskapet og kinesiske myndigheter er større enn hva amerikanerne sier.

Men stadig dukker det opp tegn som tyder på det motsatte. Tre eksempler:

 • To canadiere ble arrestert i Kina i desember, noe som ble ansett av Canada og flere andre land som et mottiltak etter at Huaweis finansdirektør, Meng Wanzhou, ble arrestert på en flyplass i Canada. Meng risikerer å bli utlevert til USA, der hun mistenkes for blant annet banksvindel.
 • Da Huawei nylig inviterte journalister i USA til å besøke selskapets kontorer, ble invitasjonen sendt via den kinesiske ambassaden i Washington, ifølge økonomireporter Ana Swanson i The New York Times.
 • En påkostet video med kinesiske barn som synger «vi elsker vårt land, vi elsker vårt hjemmelagde Huawei» ble nylig promotert av statlig kontrollerte kinesiske aviser som Global Times.

Polsk dilemma

Tautrekkingen mellom USA og Huawei er blitt trappet kraftig opp de siste månedene.

Blant landene som nå er i tenkeboksen, finner vi Polen. Myndighetene har startet et samarbeid med Huawei, og amerikanske myndigheter har truet med å trekke støtten til en fremtidig amerikansk militærbase i landet dersom polske myndigheter fortsetter dette samarbeidet.

Situasjonen ble enda mer pikant etter at Huawei sparket en ansatt i Polen mistenkt for spionasje på vegne av kinesiske myndigheter.

EU vurderer Huawei-nekt

Også i Tsjekkia går debatten for fullt.

– Forestill deg en restaurant med elendig hygiene. Kontrollorganet for restauranter har ikke klart å bevise at noen er blitt syke eller døde etter å ha spist der. Men betyr det likevel at du har lyst til å spise der? spurte etterretningssjef Dusan Navratil nylig.

Den store diskusjonen om utbyggingen av 5G-nettet pågår også sentralt i EU. Nylig ble det kjent at EU vurderer å innføre et forbud mot å bruke Huawei-teknologi når neste generasjons mobilnett skal bygges, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Kina har advart med «alvorlige konsekvenser» dersom EU velger å boikotte Huawei.

– Det er enkelte som ikke skyr noen midler for å fabrikkere en historie om Huawei, sa Zhang Ming, Kinas ambassadør til EU, i januar.

Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Sikkerhetspolitikk
 2. Huawei
 3. 5G
 4. USA
 5. Kina