Berlusconi er tilbake, og et opprørsparti leder på målingene. Valget i Italia kan bli årets hodepine i Europa.

BRUSSEL (Aftenposten): Straffedømte Silvio Berlusconi kan ikke bli statsminister igjen. Likevel kan veteranen bli avgjørende for hvem som tar over makten i mars.

Sexskandaler og rettssaker har ikke stoppet Silvio Berlusconi. Nå er han igjen en sentral figur i italiensk politikk.
  • Øystein Kløvstad Langberg

4. mars går italienerne til urnene for å velge nytt parlament. Valget regnes som en av de største truslene mot stabiliteten i Europa i 2018.

I ledelsen på målingene ligger Femstjernesbevegelsen, et opprørsparti som blant annet har fått merkelappen «sentrumspopulister». Partiet som ble startet av komikeren Beppe Grillo, er skeptiske til euroen og har tatt til orde for en folkeavstemning om medlemskapet i valutasamarbeidet.

Generelt ønsker de seg mer direkte demokrati og har fremstilt seg som et tydelig alternativ til tradisjonelle politiske partier og den politiske eliten.

31 år gamle Luigi Di Maio, partiets statsministerkandidat, regnes som en moderat kraft i partiet. Frem mot valget har de tonet ned anti-EU og anti-euro-retorikken.

– Jeg vil gjøre det klart at Femstjernesbevegelsen ikke ønsker seg et populistisk, antieuropeisk eller ekstremistisk Italia, sa De Maio i september.

Luigi Di Maio vil bli den nest yngste politiske lederen i Europa om han tar over makten i Italia eller valget. Til venstre er partiets grunnlegger Beppe Grillo.

Partiets posisjon i innvandringsspørsmål har ikke vært helt tydelig siden starten i 2009, men de siste årene har partimedlemmer uttalt seg kritisk til migrantstrømmen over Middelhavet, som har seilt opp som en av de viktigste sakene i italiensk politikk.

I sommer tok De Maio til orde for «en umiddelbar stopp i sjøtaxitrafikken over Middelhavet».

Berlusconi er tilbake

Hovedkonkurrenten på målingene er sosialdemokratiske PD, som har sittet med makten siden 2013. Partiet må forsvare seg mot kritikk av håndteringen av migrantkrisen og for den svake økonomiske utviklingen i landet.

På høyresiden har den tidligere statsministeren Silvio Berlusconi gjort comeback. En dom for skatteunndragelse gjør at han ikke kan bli statsminister, men partiet hans Forza Italia kan likevel havne på vippen og bli avgjørende for hvem som blir statsminister etter valget. Inngår de en allianse med Lega Nord og Brødre av Italia, to partier på ytre høyre, ligger de an til å få den største grupperingen i parlamentet.

Mareritt for Brussel

Men hverken sosialdemokratene, høyresiden eller Femstjernesbevegelsen ser altså ut til å sikre seg flertall alene. Dermed må det forhandlinger til. De er det få som tør å spå utfallet av.

Politisk stabilitet er ikke Italias varemerke, men marerittscenarioet for Brussel vil være at de mest EU-skeptiske kreftene – Femstjernesbevegelsen, Lega Nord og Brødre av Italia – får flertall og styrer sammen. Det kan skape ny usikkerhet i eurosonen, som nå opplever robust økonomisk vekst etter mange tøffe år.

– Italia vil trolig gå inn i en vanskelig fase etter valget ettersom det å skaffe flertall i parlamentet vil bli komplisert, om ikke umulig, sier Wolfango Piccoli, en analytiker i selskapet Teneo Intelligence til det tyske nyhetsbyrået DPA.

Han mener dette vil bety at Italia vil fortsette å preges av svak styring, mangel på reformer og diskusjoner om nyvalg.

– Jeg er stolt over å være populist

Etter at nyvalget var blitt annonsert, langet sosialdemokratenes statsministerkandidat Matteo Renzi ut mot motstanderne på Facebook.

– På en side har vi de ville løftene til Berlusconi og Salvini (leder av Lega Nord), populist-duoen. På den andre siden er Di Maio og Grillo som vil ha folkeavstemninger om euroen og vaksiner, mens de lover subsidier og velferdsytelser. Og så er det oss, vi har jobbet hardt disse årene og gjort noen feil, men vi er et sterkt og pålitelig team, skrev Renzi på Facebook.

Sosialdemokratene har hatt tre forskjellige statsministre mens de har sittet ved makten fra 2013 til 2017. Matteo Renzi satt i nesten to år, men måtte trekke seg i desember 2016 etter å ha tapt en folkeavstemning om grunnlovsendringer. Nå satser han på å bli statsminister på nytt.

Lega Nord-leder Matteo Salvini svarte Renzi ved å trykke populist-merkelappen til sitt bryst.

– Jeg er stolt over å være populist hvis det innebærer å være ute blant folk og forsøke å løse deres problemer. Hvis Europa ikke fungerer, la oss endre det. Og hvis det ikke lar seg gjøre, la oss si «ha det», uttalte han ifølge Financial Times.

Vital 81-åring

Samtidig var 81 år gamle Berlusconi aktiv på Twitter og skrøt av at han står tidlig opp hver morgen, leser avisene, løper fem kilometer og svømmer i 30 minutter – før han sitter i møter og telefonsamtaler resten av dagen.

Etter alle årene med sexskandaler og rettsoppgjør, har han et klart budskap til kritikerne.

«Edith Piaf sang Je ne regrette rien, jeg angrer ingenting», skriver han på Twitter.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).