Verden

Huseieren ville leie ut hageskuret bak sofaen for 6000 kroner. Her er 11 historier fra verdens villeste boligmarked.

Dusj under sengen? Madrass i et klesskap? Boligboblen i London har nådd absurde høyder. Byens innbyggere bruker nå tre fjerdedeler av inntekten på å betale leie.

spare room shed.jpg
  • Christina Pletten
    Christina Pletten

Kan et hageskur bak sofaen regnes som et ekstra soverom? Og er i så fall noen villig til å betale over 6000 kroner i måneden for å leie det? Hverken frekkheten eller fantasien ser ut til å ha noen grenser i verdens villeste boligmarked.

Det har aldri vært billig å bo i London. Markedet tok imidlertid helt av da rikfolk fra hele kloden måtte ha et trygt sted å plassere pengene sine etter finanskrisen. Mange av dem endte opp med å stappe milliardene sine i svært eksklusive madrasser i den britiske hovedstaden.

Den massive tilstrømningen av kapital skapte ubalanse i hele markedet fra topp til bunn, og har fått enorme konsekvenser for londonerne. Utbyggere og eiendomsmeklere har tjent grovt, mens leietakere har måttet betale blodpris for ombygde bøttekott. I London må innbyggerne nå bruke 72 prosent av inntekten på bolig.

Nå ser utviklingen ut til å snu. Mange spår en justering, eller full sprekk av boligboblen. Her er 11 historier om Londons gale boligmarked.

Så kunne det ikke vokse inn i himmelen likevel. Det blir stadig vanskeligere å selge leiligheter i Londons nye skyskrapere, og boligmarkedet viser faretruende tegn til høydesyke:

Les også

London kan gå mot boligkrasj

1. «Vi ser ikke etter en som vil tilbringe mye tid på rommet»

Studenten Alex Lomax reiste helt fra Nottigham for å se på et rom i et kollektiv i Clapham i fjor høst. Da hun kom frem viste husverten henne en madrass som lå på gulvet i et skap under en trapp. Som ikke det var ille nok; de andre som bodde i leiligheten brukte skapet til ytterklær, så det ville i praksis være plassen under jakkene som var ledig for Lomax. Til husvertens forsvar skal det sies at han i annonsen spesifiserte at man «ikke så etter noen som ville tilbringe mye tid på rommet.»

Lomax la ut bilde av «rommet» på twitter, med teksten «Jeg er akkurat blitt vist en seng under trappen for 6000 kroner. F u London!»

tweeten til alex lomax.jpg

Spareroom.co.uk, nettstedet der sengen i skapet under trappen ble annonsert, har fjernet mange lignende annonser, sier direktør Matt Hutchinson.

— Vi prøver å vurdere hva som kan regnes som et rimelig boligareal. Du kan tjene så mye penger på å leie ut at folk har blitt veldig kreative. Mange setter opp senger i fellesarealer, sier han.

London har en akutt boligkrise som er i ferd med å endre byens natur, mener Hutchinson. Han sier det nå knapt finnes rimelige områder igjen i bykjernen. Det driver ut folk med vanlige lønninger og de som er i kreative yrker, som kunstnere og musikere, "folk som gjør byen levende og spennende," sier han.

2. Hvor mange leietakere får plass på et snookerbord?

Trapperommet i Clapham var langt fra første eksempelet på kott som blir til bolig i London. I en bygning nær eksklusive Harrods ble flere av bøttekottene omgjort til leiligheter allerede i 2010. En av hyblene hadde et gulvareal som bokstavelig talt var "mindre enn et snookerbord", ifølge The Daily Mail. Man kunne stå midt på gulvet og ta i begge veggene. Likevel hadde de presset inn kjøkken, do og dusj. Mange av de store leilighetsbyggene rundt Harrods har ombygde bøttekott. De første ble konvertert til leiligheter allerede under boligboblen på åttitallet. Noen av dem er solgt for langt over to millioner kroner.

Londons populære ordfører vil kjempe for å få britene ut av EU :

Les også

Her er 48 bilder som viser hvorfor det er så lett å elske ham

3. Ta en dusj under sengen.

I mikroboliger kan det være vanskelig å få plassert den brysomme dusjen. En utleier i West Kensington løste problemet ved å trykke den inn under køyesengen, ifølge Time Out. Med få kvadratmeter tilgjengelig har man også tydeligvis her stått overfor et vanskelig valg: hva er den viktigste fasen i fordøyelsesprosessen? Her har utbyggerne tydelig gått for input — det finnes nemlig et mikroskopisk kjøkken, men intet toalett i boligen. Prislapp: 6300 kroner måneden.

small-flat zoopla.jpg

4. Er et tre gjennom stuen et problem?

I et hus i Clapham bodde åtte mennesker med et digert tre voksende gjennom stuen. Eieren hadde utvidet huset mot hagen, men ikke brydd seg med å kutte ned det svære treet som sto der. I stedet bygget han det rett og slett inn i veggen. "Treet så ut til å ha blitt brukt av beboerne som et provisorisk bord," observerte The Guardian. Huset ble stengt etter inspeksjon fra lokale myndigheter. Eieren tjente rundt en halv million kroner i året i leieinntekter.

OPT_lambethcouncil_doc6orffas6aa11hq728d4i-eTp0klnStB.jpg

5. Frokost på sengen? Hva med alle måltidene?

Mange av de minste leilighetene i London er så små at man har plassert sengen der spisebordet skulle vært. I en av boligene måtte man krype over kjøkkeninventaret for å komme inn i leiligheten, i en annen var trappen til køyesengen montert oppå kjøkkenbenken. I et tredje eksempel hadde beboerne i et kollektiv simpelthen satt opp en smal seng i det felles kjøkkearealet som de forsøkte å leie ut...for 5000 kroner.

OPT_bedinkitchen_doc6ore7nvlx09kpbwarb-gujnxVOvkX.jpg

6. Hageskur bak sofaen

I iveren etter å tjene ekstra penger har enkelte huseiere latt fantasien gå amok. 22-år-gamle Joe Peduzzi trodde han skulle se på et rom i et hus i Bethnal Green. Det viste seg å være et hageskur med en madrass i som

spare room shed.jpg

var satt opp bak sofaen i stuen. Pris: 6300 kroner måneden. — Jeg lo hele veien tilbake til undergrunnsbanen, sa Peduzzi til The Telegraph. Det finnes flere eksempler på lignende; for eksempel han som forsøkte å leie ut et fjelltelt som han hadde satt opp på stuegulvet.

7. Leilighet uten vinduer: 5,5 millioner kroner

Markedet har ikke vært mindre ellevilt for dem som gjerne vil eie fremfor å leie. En regelendring har gjort at utbyggere nå kan selge leiligheter uten vinduer. Et kontorbygg i Brixton ble omgjort til leiligheter der noen av dem bare har såkalte "lyssjakter". Prisantydning var 5,5 millioner kroner. For drøye tre millioner kroner forsøkte noen å selge en ombygget hagebod som en «liten enebolig». Og i Teddington var et hus på markedet for syv millioner kroner. Inkludert i prisen var likene til de forrige eierne, som var begravd i hagen.

Forskjellene mellom fattig og rik blir større og større i Storbritannia. Det har resultert i et folkelig opprør mot elitene:

Les også

Gapet mellom eliten og folket vokser. Nå fosser radikale stemmer frem overalt.

8. Luksus er å ha din egen pizzaheis

Det er ikke bare i den billigste enden av markedet at fantasien har fått fritt spillerom. Entreprenørene har også forsøkt å overgå hverandre i luksus i de dyreste boligene. For seksti millioner kroner kan man for eksempel få en leilighet på The Strand med sin egen private «pizzaheis», der restauranten i første etasje leverer mat direkte inn i stuen. I Battersea-distriktet på sørsiden av Thames er et luksuriøst boligkompleks på gang som skal ha et svømmebasseng hengende i luften mellom to bygninger, komplett med bar og terasse med solstoler.

9. For dem som trenger 45 soverom...

syf27e5f.jpg

Dette huset har 45 soverom og tilhørte en gang Libanons statsminister Rafik al-Hariri, og deretter Saudi-Arabias kronprins Sultan bin Abdulaziz. Det skal være Londons største enebolig. Huset ble lagt ut for salg for rundt tre milliarder kroner i 2012. Det har utsikt mot Hyde Park og ligger i det eksklusive Knightsbridge-området. Huset lå ute for salg i over tre år, og innboet ble auksjonert bort i fjor, deriblant: 41 lysekroner, søppelbøtter og tørkepapirholdere i gull, og nok antikviteter, malerier og tepper til å fylle et middels slott. Økende forskjeller gjør at arbeiderklassen flykter fra arbeiderpartiene.

Les også

"Først pisser de på oss. Så sier de at vi lukter."

10. En milliard for frisørsalong i kjelleren

I et av de dyreste husene som ble solgt i fjor, i eksklusive Mayfair, hadde eierne gravd tre etasjer ned under jorden for på lage spa, svømmebasseng, frisørsalong og kino. Bare salgsbrosjyren på 130 sider kostet flere hundre tusen kroner, skriver The Standard. Huset har også ballsal med plass til 200 gjester, glassheis og hage i tre etasjer. Huset kan bli ditt for én milliard kroner.

  1. november 2010 åpnet dronning Elizabeth II døren for Oljefondets første eiendomsskjøp i London.
Les også

Nå kjøper Norge eiendom for én milliard i uken

11. Ingen er hjemme

Mens mange bor som sild i tønne, står tusenvis på tusenvis av boliger tomme. «Lights-out London» har blitt et begrep for de mange mørke vinduene i boliger der ingen er hjemme, enten fordi eierne bare er der en liten periode av året, eller fordi de har kjøpt leiligheten som investering, men hverken vil bo der selv eller leie den ut.

Det er 22.000 slike boliger i bykjernen, ifølge The Guardian. Utlendinger har stått for hvert femte kjøp i de beste områdene i Chelsea og Knightsbridge, og for 75 prosent av alle nye boliger, ifølge Department for Business. I London's nest dyreste gate, Bishops Avenue i Nord-London, også kalt «billionaires' row», står hvert tredje hus tomt.

Lekket møtereferat avslører Tyrkias metoder: Truet med å oversvømme Europa med flyktninger hvis de ikke fikk mer penger.

Hva skjedde da EU og Tyrkia ble enige om en avtale for å stoppe strømmen av migranter gjennom Europa? I denne ukens utgave av podkasten Aftenposten verden snakker vi om det hemmelige spillet bak flyktningavtalen. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.

_Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook._****