Verden

Franskmenn og briter langer ut mot Trump etter omstridt våpentale

USAs president hevdet Paris-terroristene i 2015 kunne blitt stanset hvis folk på åstedene hadde vært bevæpnet. Nå får han kraftig kritikk for uttalelsene.

President Trump talte til våpenlobbyen sist fredag.
  • Bjørn Egil Halvorsen
    Bjørn Egil Halvorsen
    Journalist

Donald Trumps kontroversielle tale til National Rifle Association (NRA) fredag, høstet stormende jubel fra tilhørere.

Franske og britiske samfunnstopper er langt mindre begeistret.

I sin tale brukte Trump nasjonale traumer blant sine nære allierte i sin argumentasjon mot strenge våpenlover.

Han skisserte blant annet at utfallet av terrorangrepene i Paris 2015 ville blitt helt annerledes om ofrene som var til stede på de ulike målene for angrepet hadde vært bevæpnet.

I en uttalelse lørdag tok det franske utenriksdepartementet skarp avstand fra uttalelsene, ifølge NTB.

– Frankrike gir sterkt uttrykk for misbilligelse over kommentarene fra president Trump om angrepet i november 2015 og ber ham utvise respekt for minnet over ofrene, sa en talskvinne for den franske utenriksministeren.

Gestikulerte at han skjøt

I NRA-talen påsto Trump blant annet at angrepene ville blitt mindre fatale om ofrene selv bar våpen.

– Vi husker alle hva som skjedde da 130 mennesker ble drept av terrorister i en restaurant og i området rundt. De tok seg god tid. Bang! Kom hit. Bang! Kom hit. Bang! Kom hit, sa Trump og gestikulerte at han skjøt folk.

– Tenk om én av de ansatte, én av gjestene hadde hatt et skytevåpen, eller om én av dere her i salen hadde vært der. Da hadde terroristene rømt eller blitt skutt, sa han videre.

François Hollande var fransk president under terrorangrepene i 2015, der 130 mennesker ble drept i flere koordinerte angrep. På Twitter går Hollande hardt ut mot den amerikanske presidenten.

«Donald Trumps skammelige uttalelser og obskøne påtattheter sier mye om hva han mener om Frankrike og dets verdier. Vennskapet mellom våre to folk vil ikke bli besudlet av manglende respekt og overdrivelser», skrev Hollande lørdag ettermiddag.

Ett døgn senere hadde meldingen blitt retvitret 3000 ganger og likt av 7000.

Frankrikes tidligere president François Hollande er blant dem som reagerer sterkt på Trumps uttalelser om våpenpolitikk i sammenheng med terrorangrepene i Paris.

Sammenlignet sykehus med «krigssone»

CNN viser også til at Trump i sin tale sammenlignet et London-sykehus med en «krigssone». Han siktet trolig til de mange drapene i den engelske hovedstaden hittil i år. En opptelling i april viste at mer enn 50 personer var drept siden nyttår, mange med kniv.

Britiske myndigheter har ikke kommentert talen, men den fremstående Labour-politikeren Charlie Falconer har tatt til motmæle, også han på Twitter.

Falconer viser til statistikk som tyder på at drapstallene er flere ganger høyere i USA enn i Storbritannia, og skriver videre:

«Ingen i hele verden (unntatt muligens USAs president, men han lyver trolig) tror måten å redusere drapstallene på er å gjøre det enklere å kjøpe våpen)»

Les mer om

  1. USA
  2. Donald Trump
  3. Storbritannia
  4. Frankrike
  5. Våpen