Et oversiktsbilde av Marawi utover mot innsjøen Lake Lanao i Filippinene. I 2015 var folketallet 201.785 i provinshovedstaden for Lanao del Sur. Foto: Erik De Castro / Reuters / NTB scanpix
Marawi var IS’ hovedstad i Filippinene. Slik ser spøkelsesbyen ut nå.
«Den islamske hovedstaden» i Filippinene, som hadde litt færre innbyggere enn Bergen, er i dag i ruiner, ett år etter at den voldelige konflikten startet.
Eirik Husøy
IS ville skape et kalifat i Filippinene, men ble nedkjempet, skriver The Guardian.
Den grønne Bato Ali-moskeen sentralt i Marawi bærer tydelig preg av volden og ødeleggelsene. Kuppelen, minareten og veggene er fulle av kulehull, granatsplinter og store, gapende hull slått inn av bomber, ifølge den britiske avisens medarbeider på stedet.
I kjelleren til moskeen barrikaderte militante islamister seg med gisler fordi de visste at det filippinske militæret måtte være forsiktige om de hadde gisler. Derfor er nabobygningene til moskeen tydelig mye mer ødelagt, noen helt i ruiner.
Stormoskeen i Marawi er full av kulehull og andre ødeleggelser. Denne moskeen ligger et steinkast unna Bato Ali-moskeen, men har fått noenlunde samme behandling. Foto: Erik De Castro / Reuters / NTB scanpixBildet er tatt 19. april da en gruppe innbyggere fikk komme tilbake til hjemmene sine for første gang siden de voldelige sammenstøtene begynte i mai i fjor. Foto: Erik De Castro / Reuters / NTB scanpixStore skader som følge av kraftige sammenstøt i byen Marawi, på øyen Mindanao sør i Filippinene. Foto: Erik De Castro / Reuters / NTB scanpixKulehull og store, gapende hull i moskéfasaden. Armeringen er tydelig synlig. Foto: Erik De Castro / Reuters / NTB scanpix
1000 personer døde
For ett år siden inntok en gruppe fremmedkrigere og islamister ledet av Maute-gruppen, også omtalt som Maute-IS, byen Marawi, som hadde rundt 200.000 innbyggere. President Rodrigo Duterte erklærte da unntakstilstand for hele øyen Mindanao.
Mer enn 1000 personer døde i sammenstøtene mellom IS-krigerne og det filippinske militæret. Blant annet ble byen bombet med FA-50-kampfly med bomber opp mot 230 kilo.
Beboere kjører forbi en militært kontrollpost etter at de for første gang fikk komme tilbake til hjembyen sin Marawi siden mai i fjor. Foto: Erik De Castro / Reuters / NTB scanpixVakter med geværer passer på en vei i Marawi 19. april. Foto: Erik De Castro / Reuters / NTB scanpixEn mann sitter foran en vegg med skriften: «Jeg elsker Abu Rosalia. Marawi City er for IS». Foto: Erik De Castro / Reuters / NTB scanpix
Fikk returnere for første gang
Mellom 1. april og 10. mai fikk de første beboerne returnere etter konflikten. Titusenvis av flyktede innbyggere kan fortsatt ikke flytte hjem fordi voldstrusselen fortsatt er reell. Militæret plukker fortsatt opp medlemmer av Maute-gruppen fra nærliggende byer.
– Det gjør vondt å se på. Min kone gråt da vi kom tilbake for første gang. Hun besvimte nesten, sier Abdul Tawar Amer, en lokal innbygger, til The Guardian.
Beboere tar en selfie foran bygninger i ruiner. Bildet er tatt 19. april da en gruppe innbyggere fikk komme tilbake til hjemmene sine for første gang siden de voldelige sammenstøtene mellom det filippinske militæret og IS-krigere begynte i mai i fjor. Foto: Erik De Castro / Reuters / NTB scanpix Foto: Erik De Castro / Reuters / NTB scanpixEn kvinne står på balkongen til huset sitt. Foto: Erik De Castro / Reuters / NTB scanpix
«Magnet for fremmedkrigere»
Lokale grupper og fremmedkrigere barker fortsatt sammen andre steder på øyen Mindanao. Hele øyen blir beskrevet som en «magnet for fremmedkrigere» som returnerer fra Midtøsten, på grunn av at myndighetene har så svak kontroll i området.
Fortsatt er det mange miner og andre eksplosiver som ikke er detonert. Det anslås at oppryddingen, inkludert riving og bygging av ny infrastruktur, vil ta minst 18 måneder. Først da kan resten av innbyggerne flytte tilbake.
En kvinne bærer en forkullet rest av en sykkel i Marawi 19. april. Foto: Erik De Castro / Reuters / NTB scanpixEn mann står foran det som er igjen av huset hans. Foto: Erik De Castro / Reuters / NTB scanpixEt fillete filippinsk flagg i Marawi. Foto: Erik De Castro / Reuters / NTB scanpixBeboere ber i en av moskeene i Marawi 20. april. Foto: Erik De Castro / Reuters / NTB scanpix