Verden

Trump: Toppmøtet med Kim Jong-un kan bli utsatt

USAs president Donald Trump antyder at det planlagte toppmøtet med Nord-Korea ikke vil finne sted i juni. Han garanterer også for Kim Jong-uns sikkerhet.

Tonen var god da Trump møtte sin sørkoreanske motpart i Det hvite hus tirsdag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

 • Harald Stolt-Nielsen
  Journalist
 • og NTB

– Det er en stor mulighet for at toppmøtet med Kim Jong-un ikke vil skje i juni, sa Donald Trump.

Trump sitter tirsdag i møte med Sør-Koreas president Moon Jae-in. Trump sa før møtet at han garanterer for sikkerheten til Nord-Koreas leder under et eventuelt toppmøte.

Møtet mellom Trump og Kim Jong-un skal etter planen holdes i Singapore 12. juni.

«Krisemøte»

Møtet mellom Trump og Moon skulle holdes for å spikre de siste detaljene før det første møtet mellom USA og Nord-Koreas presidenter.

Men etter at regimet i Nord-Korea gikk hardt ut i forrige uke og truet med å avlyse toppmøtet, er det usikkert om det i det hele tatt kommer til å bli noe av.

– Det vil være fantastisk hvis vi får til et toppmøte med Nord-Korea i Singapore. Hvis ikke, er det greit, sa Trump idet møtet med Moon skulle starte.

Møtet tirsdag blir nå, ifølge Reuters, sett på som et krisemøte.

Presidenten hevder at Nord-Koreas leder er seriøs når det kommer til å legge ned atomprogrammet. Trump kom også med en klar beskjed til regimet i Nord-Korea:

– Atomprogrammet må legges ned.

Trump om Xi: – Pokerspiller i verdensklasse

Trump sa også at det er visse betingelser som må oppfylles hvis toppmøtet skal kunne holdes, uten å konkretisere hvilke forutsetninger han snakket om. Trump åpnet også for at et toppmøte med Kim Jong-un kan finne sted ved en senere anledning.

– Hvis det ikke finner sted, så kanskje det kan finne sted senere, sa presidenten om det planlagte møtet.

Det var Kim Jong-uns andre møte med Kinas president Xi Jinping som endret Nord-Koreas holdning til møtet, hevdet Trump.

– Xi er en pokerspiller i verdensklasse. Jeg har lyst til å tro at han ønsker fred, sa Trump.

Moon: – Ett skritt nærmere drømmen

Før møtet følte Moon seg sikker på at Trump vil være i stand til å gjøre det kommende toppmøtet til en suksess og få en slutt på krigen i Korea.

– Vi er ett skritt nærmere å oppfylle drømmen om atomnedrustning av Koreahalvøya, sa Moon.

– Kanskje vi en dag kan gå tilbake til et samlet Korea, sa Trump.

 • Hvorfor truer Nord-Korea med å avlyse Trump-møtet? Ekspertene peker på en 90 år gammel teori.

Nøkkelperson bak toppmøtet

Sør-Koreas president har vært en viktig brikke i å overtale de to partene til å møtes. I mars sendte han sin egen sikkerhetsrådgiver til Det hvite hus med en personlig invitasjon til Trump fra Nord-Koreas leder Kim Jong-un om å delta i et toppmøte mellom de to.

Da overrasket den amerikanske presidenten ikke bare gjesten og sin egen administrasjon, men en hel verden, med å akseptere. Trump øynet muligheten til å inngå en avtale og unngå en militær konfrontasjon med det lukkede regimet.

Den sørkoreanske presidenten gikk selv foran da han møtte Kim i april i år. Der ble de to koreanske lederne enig i å bedre forholdet dem imellom og signere en endelig fredsavtale.

Legger skylden på Bolton

Det er nå en reell fare for at hele toppmøtet går i vasken. Det har president Trump gitt Kim Jong-un skylden for. Men i Sør-Korea legges skylden på en helt annen person: Trumps sikkerhetsrådgiver John Bolton. Det skriver The Washington Post.

– Det er flere landminer på veien mot et toppmøte mellom Nord-Korea og USA. En av disse landminene har akkurat eksplodert: John Bolton, sa Chung Dong-young, en tidligere minister i Sør-Korea, til YTN Radio.

Trumps sikkerhetsrådgiver John Bolton får i Sør-Korea skylden for at toppmøtet mellom USA og Nord-Korea kan gå i vasken. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

Bolton sa i forrige uke at Libya-modellen er den eneste modellen for atomnedrustning for Nord-Korea. Dette ble kjapt avvist av Trump, men referansen er blitt betegnet som uheldig av flere eksperter.

– Boltons «Libya-modell» er et rødt flagg for toppmøtet, skriver Woo Sang-ho, et medlem av Moons parti, på Facebook.

Den såkalte Libya-modellen stammer fra 2003, da Libyas daværende leder Muammar Gaddafi kunngjorde at landet ville gi avkall på hele sitt program for masseødeleggelsesvåpen.

Han inviterte også internasjonale inspektører til å sjekke at landet holdt løftet sitt. Utspillet ble ansett som et forsøk på å komme ut av den internasjonale isolasjonen.

Les mer om

 1. Nord-Korea
 2. Sør-Korea
 3. USA
 4. Donald Trump
 5. Kim Jong-un
 6. Moon Jae-in