Verden

Asylbranner og vold hylles av svenske rasister på internett

På internett snakker de høyreekstreme om at Sverige blir forrådet av en elite som støtter økt innvandring.

<b>Mowlid Abdi (til venstre), Anas Mohammed og Abdi Haqim frykter at angrepet på skolen var et tegn på mer rasistisk motivert vold i Sverige. </b>
  • Per Kristian Aale
  • Tor Arne Andreassen
    Journalist

— Det finnes et mylder av rasistiske grupper, sier Jonathan Leman i stiftelsen Expo.

Den 21 år gamle drapsmannen i Trollhättan var motivert av sin motstand mot innvandringspolitikken. Den siste tiden har det også vært 15 branner i bygninger som var i bruk som asylmottak eller som skulle brukes som det.

Leman, som overvåker de høyreekstreme på internett for den venstreorienterte stiftelsen, forteller om en parallell offentlighet i sosiale medier som Facebook.

En elevassistent og en elev ble drept og to skadet i angrepet på skolen. Gjerningsmannen ble skutt og drept av politiet.

— Den generelle holdningen i diskusjonene i disse gruppene er at det er en elite som har forrådet befolkningen, og at denne eliten samarbeider med innvandrere. Innvandrerne får ansvaret for alt som er galt i samfunnet, sier han til Aftenposten.

— Brannene på asylmottakene hylles som politiske attentater som er blitt gjennomført av folk som gjør motstand mot eliten. De skriver at «dette var bra, slikt må vi ha mer av». Det sees på som motstandshandlinger, forteller Leman.

Innvandringsmotstand var motivet

Den svenske innvandringspolitikken var drivkraften bak drapene torsdag. Det skriver 21-åringen selv i et brev han etterlot seg i leiligheten sin før han gikk til Kronan skole og drept en elevassistent og en 17 år gammel elev.

Gamle og syke blir ikke lenger blir tatt skikkelig hånd om på grunn av innvandringen, skriver han. Han følte at han måtte gjøre noe med det, sa politiet på en pressekonferanse i går.

Les også

Politiet i Sverige mener skoleangrepet i Sverige var planlagt - fant selvmordsbrev

Det var bare innvandrere som gikk på skolen som ble angrepet, ifølge en rekke elever Aftenposten har snakket med. Mange av elevene har kommet til Sverige som flyktninger de siste årene.

— Her var det bare lærerne som var svenske, sier Mowlid Abdi (15) til Aftenposten.

Bekymret etter angrepet

Han var en nær venn av 17-åringen som ble drept. Selv forsov han seg torsdag og kom ikke til skolen før ambulansene og politiet var utenfor.

Abdi forteller at de har noen svenske venner gjennom fotballaget. Noe høyreekstremistisk miljø har han ikke sett noe til.

Mange møtte fredag opp ved skolen der en 20 år gammel elevassistent og en 17 år gammel elev ble drept torsdag. Skolen var stengt, men folk ville minnes de døde.
Les også

Her kan du lese om den drept elevassistenten Lavin Eskandar (20), som hylles for å ha ofret seg for elevene

Men nå, etter skoleangrepet, er flere bekymret for at det skal bli mer vold, sier han og kameratene Anas Mohammed (13) og Abdi Haqim (17).

Lite kontakt med innvandrere

— Hvorfor bor ikke svensker og innvandrere mer blandet, spør Majid Ahmed (56), en matematikk og fysikklærer som kom til Sverige fra Irak for åtte år siden.

Han beskriver en situasjon han opplevde der han måtte hjelpe en svensk kvinne som hadde et problem med bilen. Kvinnen ble nesten redd da han tok kontakt, og overrasket da han løste problemet for henne.

Den Irak-fødte læreren får tårer i øynene når han på stotrende svensk forsøker å forklare sine følelser om skoleangrepet.

— Jeg så bildet av den unge gjerningsmannen og spurte meg selv: hvorfor?

Aftenposten-journalist Tor Arne Andreassen er i Trollhättan i Sverige.

Rekordhøye asyltall

Bare noen timer før angrepet i Trollhättan torsdag, opplyste Migrationsverket at flere enn 100.000 asylsøkere har kommet til Sverige i år. Totaltallet for 2015 blir trolig mellom 140.000 og 190.000.

Les også

Geir Lippestad om de rasistisk motiverte skoledrapene: - Viser hvor viktig det er å jobbe for et inkluderende samfunn

Spørsmålet om hvorvidt Sverige må stramme inn asylpolitikken, har ført til høylytt krangel mellom partiene i Sverige de siste ukene.

På 90-tallet var det mange angrep mot asylmottak i Sverige. Det var ikke folk fra de organiserte, nynazistiske miljøene som sto bak. Isteden var det ensomme ulver som følte tilknytning til de høyreradikale miljøene og som ble grepet av stemningsbølgen. Slik kan det også være nå, mener forskere.

Ideologisk angrep

— De høyreekstreme i Sverige kommer fra et bredt spekter. Det kan være en pensjonist, en 12-åring, en familiefar eller en fotballmamma, sier forsker Mats Deland ved Uppsala universitet

Flagget vaiet på halv stang i Trollhättan fredag.

Han understreker at det er svært få av dem som er voldelig i annet enn retorikken.

Angrepet i Trollhättan skiller seg fra skoleskytinger som i USA, der det ofte er aggresjon mot enkeltpersoner — noe personlig - som ligger bak, sier han.

— Her virker som det ikke er en personlig relasjon, men en form for en ideologisk overbevisning og forvirring som er motivet, sier han til Aftenposten og trekker paralleller til angrepene i Norge 22. juli 2011.

Vanskelig å fange opp

— Dette handler om folk som er ekstremt vanskelig å finne, bortsett fra i ettertid. Da kan vi følge sporene på nettet, sier forsker Helene Lööw i Uppsala til avisen ETC.

Deland etterlyser mer forskning på høyreekstremisme i Norden og sier at det nesten ikke finnes noen forskning på de høyreekstremistene i Sverige.

Vil du høre mer utenriks i helgen, ikke bare lese? Da kan vi anbefale Aftenposten Verden-podcast: