Verden

Privat minneseremoni for Elie Wiesel

Søndag samlet venner og familie seg på Manhattan for å minnes nobelprisvinneren.

Elie Wiesel, som gikk bort lørdag, brukte hele sitt liv på å fortelle om nazistenes folkemord mot jødene under den annen verdenskrig.

Elie Wiesel overlevde Holocaust, vant Nobels fredspris i 1986 og var en kjent forfatter og aktivist. Han døde lørdag, 87 år gammel og ifølge The New York Times døde han i sitt hjem på Manhattan i New York.

Abraham Foxman, tidligere nasjonal direktør for Anti-Defamation League var blant dem som kom for å hedre Wiesel, mannen som overlevde Holocaust og sørget for å lære omverden om grusomhetene.

Diskuterte Gud og tilgivelse

I 1944 ble Wiesel og hans familie fraktet til utryddelsesleiren Auschwitz, der hans mor og yngre søster ble drept i gasskammeret. Wiesel og faren ble fraktet videre til Buchenwald, der faren døde av sykdom.

Wiesel delte den opprivende historien om sin tid på Auschwitz som tenåring i boken "Night", én av de mest leste og diskutere bøkene i 20. århundre.

Familie og venner omfavner hverandre etter å ha båret ut kisten med Elie Wiesel i forbindelse med den private minneseremonien.

Forman fortalte at i den senere tid hadde Wiesel og han møttes og snakket sammen om både tilgivelse og Gud.

– Vel, nå er han litt nærmere. Nå kan han utfordre den allmektige og kanskje få noen svar på de spørsmålene han har stilt, men aldri fått svar på.

Likegyldighet, ikke hat

Ronald Lauder, president for World Jewish Congress, husket hvordan han besøkte Auschwitz med Wiesel på 1980-tallet. Lauder lot seg overraske av hvordan Wiesels respons ikke var hat, men "stor sorg".

– Jeg husker at han fortalte meg at det motsatte av kjærlighet ikke er hat. Det er likegyldighet. Det var likegyldighet som gjorde at antisemittisme fikk innpass i Tyskland og det var likegyldighet som førte til Holocaust, sa Lauder.

Les mer om

  1. Holocaust
  2. Auschwitz