Verden

Britiske barns Hitler-hån stemte

En tysk historiker har studert rapporten fra en fengselslege som i 1923 undersøkte Adolf Hitler. Han konkluderer med at britiske barns harselerende sang om despotens testikler stemte.

Adolf Hitler hilser nazi-soldater på Wilhelmplatz i Berlin i 1937.I midten bak er Hermann Göring, som også figurerte i britiske barns hånsang. Foto: AP/NTB Scanpix

 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Professor Peter Fleischmann ved Erlangen-universitetet har gitt ut boken «Hitler als Häftling im Landsberg am Lech 1923/24» om den senere diktatorens opphold i Landsberg-fengselet.

«Høyresidig kryptorkisme»

Her fremgår det at fengselslegen Josef Brinsteiner undersøkte den innbrakte Hitler natten mellom 11. og 12. november 1923, skriver tyske Die Welt. Hitler var arrestert etter det såkalte ølkjellerkuppet i München noen dager før. Av legeerklæringen fremgår det blant annet at Hitler veide 78 kilo og hadde «høyresidig kryptorkisme».

Kryptorkisme er ifølge Store medisinske leksikon en tilstand hvor testiklene ikke har normal beliggenhet, det vil si at de ikke ligger i pungen.

«Hitler has only got one ball»

Antagelsen eller myten om Hitlers helseproblemer nedentil stammer opprinnelig fra propaganda. Britiske barn – og soldater – sang under den annen verdenskrig denne sangen: «Hitler has only got one ball/Göring has two but very small/Himmler has something sim'lar/But poor old Goebbels has no balls at all.» Melodien er «Colonel Bogey March» fra 1913, som ellers er godt kjent fra filmen Broen over Kwai .

Adolf Hitler med sin elskerinne Eva Braun på det private landstedet Berghof nær det såkalte Ørneredet.

«Å ha baller»

Hyppigheten av kryptorkisme er på ca. 0,8 prosent hos barn i ettårsalderen. Tilstanden kan disponere for utvikling av testikkelkreft i tidlig voksen alder. Den britiske antityske propagandaen handlet imidlertid neppe om Hitlers sykdomsutsikter, men derimot dobbeltbetydningen av «å ha baller» i form av personlig tapperhet. Det har vært antatt at myten om Hitlers testikkelproblem stammer nettopp fra sangen.

Sovjetisk obduksjon

Påstanden om Hitlers tilstand ble også fremsatt på 1970-tallet etter kunngjøringen av resultatene fra en sovjetisk obduksjon av det som ble påstått var Hitlers lik. Denne erklæringen var imidlertid beheftet med tvil fordi man antok at Hitlers lik var alvorlig skamfert og at sovjeterne hadde propagandamotiver.

Aftenposten skrev 9. november 1923 om kuppforsøket som førte til fengslingen av Adolf Hitler. Foto: AFTENPOSTEN

Fikk øl i fengsel

Ifølge Fleischmanns bok tyder fengelsarkivene for øvrig på at Hitler og hans nazistøttespillere fikk spesialbehandling i fengselet. Blant annet hadde de ingen problemer med å få servert øl på innsiden. Papirene viser at Hitler mottok 330 besøk i løpet av sitt cirka ett år lange fengselsopphold.

Fikk du med deg historiker Bjarte Brulands skildring av en av de mørkeste dagene i norsk historie, 26. november 1942? Les den her:

Les også

Barna gråt og ropte på mamma. En eldre kvinne falt sammen på kaia, men det ble ikke tilkalt lege

 • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.
  Våre korrespondenter forteller om Europas vanskelige år i denne ukens utgave av podkasten Aftenposten Verden. I 2015 nådde konsekvensene av krigen i Syria Europa for alvor. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.
 1. Les også

  Høyesteretts protest mot nazifiseringen av Norge | Per E. Hem

 2. Les også

  Nazistenes vindtunnel er blitt amerikansk kunstverk

 3. Les også

  Norsk krigshelt portretteres av New York Times

 4. Les også

  Jan Guillou desinformerer om Max Manus | Arnfinn Moland

Les mer om

 1. Adolf Hitler
 2. Andre verdenskrig

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Hun festet i Hitlers bunker i Nazi-Tyskland. På sine siste dager advarte Goebbels' sekretær mot Trump og Erdogan

 2. VERDEN
  Publisert:

  Søstrene hadde en greie for radikale ledere. En av dem falt for Hitler.

 3. VERDEN
  Publisert:

  Filmopptak fra Hitlers privatliv blir reparert og gjort digitale

 4. KRONIKK
  Publisert:

  Kamp mot barbari er intet landsforræderi

 5. KRONIKK
  Publisert:

  Forsker: «Selvsagt visste Quisling om jødeutryddelsene»

 6. A-MAGASINET
  Publisert:

  Når ble Hitler Hitler?