Skottlands regjeringssjef: - Skottland kan blokkere Brexit

Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon uttaler at Holyrood, det skotske parlamentet, kan blokkere Brexit.

Skottlands regjeringssjef, Nicola Sturgeon, ble søndag intervjuet av BBC.

Det melder BBC.

Storbritannia, og resten av verden, våknet fredag morgen opp til et rystende resultat av folkeavstemningen: 52 prosent hadde stemt for å forlate EU, 48 prosent stemte for å bli. Men i Skottland var bildet motsatt: 62 prosent stemte for å bli, mens 38 prosent stemte for å gå.

Nå sier Sturgeon, leder av Skottlands selvstyreregjering, at Skottland har anledning til å blokkere en utmelding.

– Det du snakker om, er hvorvidt det er nødvendig med samtykke fra de folkevalgte, eller om det kan gjøres et fremstøt i nasjonalforsamlingen. Sett fra et logisk perspektiv, anser jeg det som usannsynlig å tro at det vil være umulig. Men jeg antar at den britiske regjeringen vil innta et fullstendig annerledes syn på dette, så vi er nødt til å vente og se på hvilken vei diskusjonen tar, sa hun til BBC.

Oppfordrer til nekt

Sturgeon svarte «selvsagt» på spørsmålet om hun vil oppfordre
medlemmer av det skotske parlamentet om å nekte å gi lovgivende samtykke.

– Hvis den skotske nasjonalforsamlingen skulle konkludere på grunnlag av det som er til det beste for Skottland, så vil det selvsagt være på sin plass å si at vi ikke vil stemme for noe som er imot Skottlands interesser, la hun til.

Nicola Sturgeon, leder av Skottlands selvstyreregjering, ønsker å forbli en del av EU.

Overfor BBC ga hun uttrykk for at hun frykter konsekvensene for et Skottland utenfor EU.

– Det som kommer til å skje med Storbritannia vil være svært skadelig og påføre smertefulle konsekvenser. Jeg vil prøve å beskytte Skottland fra det, sa Sturgeon.

Spekulasjoner om Skottlands innvirkning

Tidligere i dag var det spekulasjoner blant annet på Twitter om det skotske parlamentets samtykke faktisk er påkrevet for en Brexit.

Bakgrunnen for spekulasjonene er enrapport fra EU-kommiteen i overhuset i House of Lords i Det britiske parlamentet. Rapporten ble publisert i mai.
EU-kommiteen ønsket å få en klar forståelse av en eventuell utmeldelse av Storbritannia fra EU ville innebære. Derfor inviterte de
til en åpen høring med eksperter på EU-jus: Sir David Edward, tidligere
dommer i EU-domstolen og professor emeritus ved Universitetet i Edinburgh, og professor Derrick Wyatt, emeritus professor ved Oxford University.

Sir David uttalte da at kapitel 29 i Scotland Act fra 1998 forplikter
det skotske parlamentet til å opptre i tråd med EUs lovverk. Han mente derfor at det skotske parlamentets godkjennelse er påkrevd.

Under høringen presiserte jus-eksperten at det ikke er snakk om "veto" , men om å holde tilbake sitt samtykke.

Skottene vil løsrive seg

En meningsmåling gjennomført for avisen The Sunday Post viser at 59 prosent av skottene – nå i etterkant av Brexit – støtter løsrivelse fra Storbritannia.

Resultatet av folkeavstemningen torsdag understreker at Skottland og resten av Storbritannia ikke alltid er i takt politisk. Skottland har historisk vært nært knyttet til kontinentet, spesielt til Frankrike, som er selve arvefienden sett med engelske øyne.
Saken oppdateres.

Slik stemte britene - region for region: