Verden

Skottlands regjeringssjef: - Skottland kan blokkere Brexit

Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon uttaler at Holyrood, det skotske parlamentet, kan blokkere Brexit.

Skottlands regjeringssjef, Nicola Sturgeon, ble søndag intervjuet av BBC.
  • Olga Stokke
    Journalist

Det melder BBC.

Storbritannia, og resten av verden, våknet fredag morgen opp til et rystende resultat av folkeavstemningen: 52 prosent hadde stemt for å forlate EU, 48 prosent stemte for å bli. Men i Skottland var bildet motsatt: 62 prosent stemte for å bli, mens 38 prosent stemte for å gå.

Nå sier Sturgeon, leder av Skottlands selvstyreregjering, at Skottland har anledning til å blokkere en utmelding.

– Det du snakker om, er hvorvidt det er nødvendig med samtykke fra de folkevalgte, eller om det kan gjøres et fremstøt i nasjonalforsamlingen. Sett fra et logisk perspektiv, anser jeg det som usannsynlig å tro at det vil være umulig. Men jeg antar at den britiske regjeringen vil innta et fullstendig annerledes syn på dette, så vi er nødt til å vente og se på hvilken vei diskusjonen tar, sa hun til BBC.

Oppfordrer til nekt

Sturgeon svarte «selvsagt» på spørsmålet om hun vil oppfordre
medlemmer av det skotske parlamentet om å nekte å gi lovgivende samtykke.

– Hvis den skotske nasjonalforsamlingen skulle konkludere på grunnlag av det som er til det beste for Skottland, så vil det selvsagt være på sin plass å si at vi ikke vil stemme for noe som er imot Skottlands interesser, la hun til.

  • Les også: Skotsk måling viser klart flertall for selvstendighet
  • Få oversikt: Les alt om Brexit her
Nicola Sturgeon, leder av Skottlands selvstyreregjering, ønsker å forbli en del av EU.

Overfor BBC ga hun uttrykk for at hun frykter konsekvensene for et Skottland utenfor EU.

– Det som kommer til å skje med Storbritannia vil være svært skadelig og påføre smertefulle konsekvenser. Jeg vil prøve å beskytte Skottland fra det, sa Sturgeon.

Spekulasjoner om Skottlands innvirkning

Tidligere i dag var det spekulasjoner blant annet på Twitter om det skotske parlamentets samtykke faktisk er påkrevet for en Brexit.

Bakgrunnen for spekulasjonene er enrapport fra EU-kommiteen i overhuset i House of Lords i Det britiske parlamentet. Rapporten ble publisert i mai.
EU-kommiteen ønsket å få en klar forståelse av en eventuell utmeldelse av Storbritannia fra EU ville innebære. Derfor inviterte de
til en åpen høring med eksperter på EU-jus: Sir David Edward, tidligere
dommer i EU-domstolen og professor emeritus ved Universitetet i Edinburgh, og professor Derrick Wyatt, emeritus professor ved Oxford University.

Sir David uttalte da at kapitel 29 i Scotland Act fra 1998 forplikter
det skotske parlamentet til å opptre i tråd med EUs lovverk. Han mente derfor at det skotske parlamentets godkjennelse er påkrevd.

Under høringen presiserte jus-eksperten at det ikke er snakk om "veto" , men om å holde tilbake sitt samtykke.

Skottene vil løsrive seg

En meningsmåling gjennomført for avisen The Sunday Post viser at 59 prosent av skottene – nå i etterkant av Brexit – støtter løsrivelse fra Storbritannia.

Resultatet av folkeavstemningen torsdag understreker at Skottland og resten av Storbritannia ikke alltid er i takt politisk. Skottland har historisk vært nært knyttet til kontinentet, spesielt til Frankrike, som er selve arvefienden sett med engelske øyne.
Saken oppdateres.

Slik stemte britene - region for region:

Les mer om

  1. Brexit
  2. EU
  3. Storbritannia
  4. Labour