Verden

Politiet: Mannen som ble skutt i Charlotte hadde pistol - politiets video publisert

Natt til søndag norsk tid publiserte politiet i Charlotte i North-Carolina i USA videoene fra hendelsen der en politimann skjøt og drepte Keith Lamont Scott (43).

  • Hans O. Torgersen
    Hans O. Torgersen
    Journalist

Videoene er tatt opp med kameraet som en politimann hadde festet til kroppen og kameraet i en politibil som kom til stedet etter at hendelsen startet, men før skuddene falt.

  • Scotts kone bønnfalt politiet om ikke å skyte: «Ikke skyt ham, han har ikke våpen»

Mens politiet hevder Scott var bevæpnet, hevder Scotts familie at han var ubevæpnet da han ble stanset av politiet.

– Det er ingen bevis i videoen på om han hadde noe i hånden, eller hva han eventuelt holdt på, sa familiens advokat Justin Bramberg på en pressekonferanse lørdag.

På en pressekonferanse lørdag sa den lokale politisjefen Kerr Putney at «det ikke hersker noen tvil om at Scott var i besittelse av et håndvåpen», skriver NTB.

Keith Lamont Scott (43) Foto: Privat.

Afroamerikanske Scott ble skutt og drept tirsdag. Drapet førte til flere dager med demonstrasjoner og voldelige sammenstøt i byen.

Politiet: Våpen i hånden

På videoen fra politibilen, ser man at Scott kommer ut fra bilen sin med noe i den ene hånden. Det er vanskelig å se hva det er, men ifølge politiet hadde han et våpen i hånden.

På åstedet etter skytingen har politiet fotografert en pistol og et legghylster, som de sier at Scott hadde på seg. Kriminalteknikere skal ha funnet Scotts DNA og fingeravtrykk på pistolen.

Dette er pistolen som Scott skal ha hatt i hånden da han ble skutt av politimannen. Foto: Charlotte-Mecklenburg Police

Ifølge en orientering fra politiet, som du kan lese i sin helhet på engelsk her, startet den skjebnesvangre hendelsen med at to politifolk i sivil satt i en sivil politibil på stedet og forberedte seg på å pågripe en person som det var utstedt arrestordre på.

Marihuana

Ifølge politiets versjon av hendelsen er presentert, ser de to politifolkene at Scott kommer kjørende i sin bil, parkerer ved siden av, ruller en sigarett med marihuana og tenner den.

Politifolkene velger å ikke gripe inn forde de prioriterer den forestående pågripelsen høyere, men så ser de – fortsatt ifølge politiets versjon av hendelsene – at Scott holder opp et skytevåpen.

Ordre om å slippe pistolen

De to politimennene utstyrer seg da med skuddsikre vester tydelig merket «politi», anroper Scott og ber ham legge fra seg pistolen.

Ifølge politiet adlød Scott ikke dette og etter at en politimann har forsøkt å knuse ruten i bilen hans, kommer han ut med våpenet i hånden.

Her er Keith Lamont Scott (43) fotografert med kroppskameraet til en politimann like etter at han kom ut av bilen sin og ca. fem sekunder før en annen politimann skjøt ham. Det er svært vanskelig å se hva Scott har i hendene sine, men ifølge politiet hadde han et ankelhylster til våpenet. På bildet kan det se ut til at høyre buksebein er trukket opp over ankelen. Foto: Charlotte-Mecklenburg Police

Han går noen skritt baklengs bort fra bilen sin mens politifolkene roper at han skal slippe pistolen. Han gjør ikke det og en av politimennene velger da å skyte fordi han frykter for sin egen sikkerhet.

Etter å ha satt håndjern på den dødelig sårede mannen, begynner politifolkene med førstehjelp.

Ifølge politiet er dette ankelhylsteret der Keith Lamont Scott (43) oppbevarte pistolen sin. Foto: Charlotte-Mecklenburg Police

Les mer om

  1. USA
  2. Politiet