Verden

Tyrkias kamp mot kurdere svekker krigen mot IS

SILOPI, TYRKIA (Aftenposten): Drept i kampen mot IS - blir nektet retur til Tyrkia.

Beytul Sabap venter i desperasjon på å få begrave sin 24 år gamle sønn som døde i kampen mot IS i Syria. Foto: Silje Rønning Kampesæter

 • Silje Rønning Kampesæter
  Silje Rønning Kampesæter

Gradestokken viser over 40 grader, mens de sitter i skyggen på bakken og venter. Drapert i gult, grønt og rødt – de kurdiske fargene — teller familie, venner og lokalsamfunnet over 100 i den lille bakgården. Da Aftenposten besøker dem har de ventet i ti dager på likene av sine døde sønner i den tyrkiske grensebyen Silopi sørøst i Tyrkia.

- Hjertet mitt brenner! Det er 25 dager siden de døde! De ligger i en bil på andre siden av grensen! Skriker Beytul Sabap av fortvilelse.

Hun og familien har reist fra nabobyen Sirnak for å hente hjem sønnen og gi han den begravelsen han fortjener.

Kjempet mot IS

Mennene på andre siden av grensen har kjempet med den kurdiske militsen YPG i Syria. En milits som har vist seg å være den sterkeste bakkemotstanden i kampen mot IS og en viktig støttespiller for den amerikanskledede koalisjonen.

For Tyrkia er YPG bedre kjent som den syriske søsterorganisasjonen til Det kurdiske arbeiderpartiet PKK - et parti som står på terrorlisten til USA, EU og Tyrkia og som var i borgerkrig med den tyrkiske regjeringen frem til 2013.

 • Forvirret? Les «Tyrkiakrigen på to minutter»

Den tyrkiske professoren Umut Ozkirimli ved Senteret for Midtøsten-studier på Lund Universitet i Sverige har tyrkisk nasjonalisme som et hovedfelt, og mener myndighetenes beslutning om ikke å slippe inn likene er en symbolsk handling.

— Det er en måte å straffe alle kurderne på, som et ledd i den pågående borgerkrigen. Ifølge tyrkiske offisielle er YPG og PKK det samme, men ikke for det internasjonale samfunnet, sier professoren.

Svekker IS-kampen

Han tror hvis denne kollektive straffen fortsetter kan det svekke kampen mot IS på flere måter. En av dem er at YPG plutselig får to fiendebilder å konsentrere seg om.

- YPG vil ikke angripe mål i Tyrkia, men hvis de blir angrepet av Tyrkia i Syria vil de ta hevn. Det har de selv også sagt, sier Ozkirimli.

Likevel tror han at USA vil sette ned foten dersom det han omtaler som indirekte angrep mot YPG fortsetter.

— Det sies at YPG er en rød linje for USA som president Erdogan ikke får krysse, legger han til.

Føler seg straffet

Fatima Turan (i midten) venter på sin 30 år gamle sønn, Cumur Eris. Hun er fortvilet over at dette er takken når sønnen har tjent hele verden med å kjempe mot det brutale terrorveldet IS. Foto: Silje Rønning Kampesæter

En annen mor som venter på sønnen sin er Fatima Turan. Cumur Eris ble 30 år gammel. Alt Turan vil er å gi han og de andre den begravelsen de fortjener. ­­— De er ikke PKK engang, de er YPG, de kjemper en annen kamp – mot Daesh (det arabiske akronymet for IS), ikke mot Tyrkia sier Turan.

Hun er fortvilet over at dette er takken når sønnen har tjent hele verden med å kjempe mot det brutale terrorveldet som har herjet i Syria og Irak i over et år.

Tre dager etter at Aftenposten besøkte familiene i Silopi ombestemte tyrkiske myndigheter seg, og lot likene slippe inn i landet.

Yeysi Cin, Cumur Eris og 11 andre unge menn lå likevel på den irakske siden av grensen i to uker. Flere ganger daglig marsjerte familiene til grensen for å kreve barna sine utlevert. De ble møtt med kuler, tåregass og vannkanoner. Når mørket senket seg sperret ungdommen veien med brente bildekk og gravde grøfter. Sammenstøt mellom politi og kurdisk ungdom oppsto, og på natten gjennomsøkte politiet husene i byen.

Titalls martyrer hver uke

Faysal Sariyildiz er sitter i det tyrkiske parlamnetet for det kurdiske partiet HDP i Sirnak. Foto: Silje Rønning Kampesæter

— Hver uke plukker vi opp 10 til 20 martyrer fra grensen som har kjempet sammen med YPG, forteller parlamentsmedlem fra det kurdiske partiet HDP, Faysal Sariyildiz som aldri har opplevd liknende ventetid.Han har vært i den sittende regjeringen i fire år og var med å jobbe frem den endelige fredsavtalen mellom PKK og tyrkiske myndigheter som kom på plass i mars 2013. Skuffelsen er stor over at alt arbeidet som er lagt ned i fredsprosessen så raskt kunne ødelegges.

— Vi lyktes med fredsforhandlingene, derfor stemte så mange folk på oss. Ikke bare kurdere, men også tyrkere. Nå har myndighetene ødelagt det, sier Sariyildiz.

Tyrkiske myndigheter fortsetter politiaksjonen mot PKK og PKK svarer med nye hevnangrep. Og selv om familiene i Silopi endelig fikk begrave sine sønner, venter nå familiene til 26 nye YPG-krigere på å få gi sønnene sine den begravelsen de fortjener i Suruc - byen hvor det hele startet.

 1. Les også

  Frykten for fortiden hjemsøker kurdisk PKK-høyborg

 2. Les også

  Mehmet Ali (63) om konflikten mellom Tyrkia og PKK: – Folk hater begge parter for å ha brutt freden

 3. Les også

  Avviser at PKK-bombing har sammenheng med USA-avtale

Selim Cin er mannen til Beytyl Sabap. I ti dager har ekteparet ventet på å få begrave sin døde sønn som ligger på den irakske siden av grensen. Foto: Silje Rønning Kampesæter

Den 60 år gamle kvinnen fra Sirnak kaller seg Fadile Kurdi og har møtt opp for å vise sin støtte til familiene som venter på sine døde sønner. - Problemene våre er større enn alderen min svarer hun da Aftenposten spør. Foto: Silje Rønning Kampesæter

Les mer om

 1. Tyrkia

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Tyrkia åpnet ny front i Syria. Igjen er de inne i kurdiske Kobani

 2. VERDEN
  Publisert:

  USA støtter to sider som kjemper mot hverandre i Syria

 3. VERDEN
  Publisert:

  I dette NATO-landet er 1000 soldater drept på drøyt to år

 4. VERDEN
  Publisert:

  Terror fra alle kanter i Tyrkia

 5. VERDEN
  Publisert:

  Ni tyrkiske soldater drept i kamper mot kurdiske styrker

 6. NORGE
  Publisert:

  1500 kurdiske krigere skal være drept: Den voldsomme skytingen i Afrin høres helt til Drammen