Verden

Femstjerners arrest for korrupsjonsmistenkte prinser

ISTANBUL (Aftenposten): De pågrepne prinsene kommer ikke til å få spesialbehandling, het det da Saudi-Arabias kronprins «gjennomførte et kupp» i helgen. Nå rapporteres de å sitte i arrest på luksushotell.

11 prinser og 38 andre ministre og tidligere ministre skal ha blitt satt i arrest flere femstjerners hoteller i Riyadh. Blant hotellene som nevnes er Ritz-Carlton. Hotellet har 492 rom og suiter. FAISAL AL NASSER / Reuters/NTB scanpix

 • Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Saudi-Arabias unge kronprins Mohammed bin Salman trygget i helgen sitt grep om makten da han i egenskap av nyutnevnt leder for en ny korrupsjonskomité sørget for at 11 prinser, fire ministre og flere titalls tidligere ministre ble arrestert.

Antallet arrestasjoner kan mandag ha blitt utvidet, melder Reuters.

Blant de arresterte er milliardæren prins Alwaleed bin Talal, Saudi-Arabias mest kjente internasjonale investor, og den nå avsatte ministeren for nasjonalgarden, prins Miteb bin Abdullah.

Kronprins Mohammed bin Salman har dermed tatt kontroll over alle de tre viktigste maktutøvende organene i landet; hæren, etterretningen og nasjonalgarden.

Kronprins Mohammed bin Salman snakker på en konferanse i Riyadh i oktober. AP/ NTB Scanpix

Forbud mot å reise fra landet

Kongefamilien har fått forbud mot å forlate landet, opplyser amerikanske tjenestemenn som følger med på situasjonen, til The New York Times.

Saudiarabiske myndigheter har slått fast at hverken de 11 pågrepne prinsene eller de 38 andre fremstående pågrepne kommer til å få spesialbehandling.

– De mistenkte får tilgang på nøyaktig samme rettigheter, og de får samme behandling som enhver annen saudiarabisk statsborger. En mistenktes posisjon eller status påvirker ikke noe, heter det i en uttalelse fra informasjonsdepartementet.

Senere opplyste departementet at bankkontoene til de pågrepne vil bli fryst mens etterforskningen pågår. Alle eiendeler som er relatert til korrupsjonssakene, vil bli registrert som statlig eiendom.

– Kunne ikke plassere dem i et fangehull

Det ser imidlertid ikke ut til at de pågrepne er blitt satt i fengsel. Rapporter tyder på at de arresterte ble plassert på det svært luksuriøse hotellet Ritz-Carlton i Riyadh.

Det går ikke an å booke rom på Ritz-Carlton før etter 1. desember. Det kan være et tegn på at etterforskningen kan ta flere uker. Marriott International sier i en uttalelse at de evaluerer situasjonen på Ritz-Carlton i Riyadh, men ønsker ikke å kommentere ytterligere.

En saudiarabisk tjenestemann opplyser til Associated Press at også andre femstjerners hoteller i hovedstaden blir brukt til å huse noen av de arresterte.

På Ritz-Carltons hjemmeside kan man se bilder av storslåtte foajeer, noen av de 492 rommene og suitene, et «majestetisk» badebasseng og en «gentlemen’s-only» spa.

Han kunne jo ikke plassere dem i et fangehull, sier forsker Knut S. Vikør ved Universitetet i Bergen. – De arresterte hører til de fremste familiene i landet, også hans egen kongefamilie, og disse familiene har fortsatt stor innflytelse som han må ta hensyn til.

Prins Alwaleed Bin Talal (i midten) og kona Amira i London i 2010. Til høyre Kiaran MacDonald, direktør for Savoy Hotel. PAUL HACKETT /Reuters/NTB scanpix

Et kupp

Vikør mener likevel de mange arrestasjonene må anses som et kupp fra Mohammed bin Salmans side.

– Han har samlet all makt i sine hender.

Forsker Sverre Lodgaard ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), synes korrupsjonsanklagene virker konstruerte.

– Målet har vært å stramme grepet, og så har man funnet ut hva man har måttet gjøre for å legitimere det, sier Lodgaard.

Kronprins Mohammed bin Salman håndhilser på USAs president Donald Trump i mai. Det var mens han ennå var vise-kronprins. Evan Vucci /AP/ NTB Scanpix

– Kronprinsen er utålmodig

Arrestasjonene kommer samtidig med flere hendelser som synes å skjerpe det anspente forholdet til den regionale rivalen Iran.

Lørdag annonserte Libanons statsminister Saad Hariri at han trekker seg. Han gjorde det mens han var i Riyadh i Saudi-Arabia, og han begrunnet det med innblanding fra Iran.

Samme dag sa Saudi-Arabia at de hadde skutt ned en rakett som var på vei fra Jemen mot en flyplass i Riyadh. Raketten skal ha blitt skutt opp av Houtiene, som Saudi-Arabia kriger med i Jemen, men saudiaraberne legger skylden på Iran.

Saudi-Arabia har nå innført en fullstendig blokade av Jemen, både i luften, på landjorden og sjøveien.

– Saudi-Arabia vil vise at det er de som er den styrende arabiske makten i rivaliseringen med Iran, sier Vikør. – Mohammed bin Salman er utålmodig. Han nøyer seg ikke lenger med å påvirke fra kulissene ved hjelp av penger, slik Saudi-Arabia har gjort tidligere.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Saudi-Arabia
 2. Jemen
 3. Korrupsjon

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Prinser anklages for kuppforsøk i Saudi-Arabia

 2. VERDEN

  32 år gammel kronprins fester grepet om makten: 11 prinser og titalls eksministre arrestert i Saudi-Arabia

 3. VERDEN

  Saudiske prinser fengslet for å protestere mot at staten ikke vil betale vann- og strømregningene deres.

 4. VERDEN

  Timer før etterforskere skulle saumfare Saudi-Arabias konsulat ble vaskepersonell sendt inn

 5. VERDEN

  Han vil la kvinner kjøre og åpne kinoer. Men er Saudi-Arabias mektige kronprins egentlig en reformator?

 6. VERDEN

  Her hilser Saudi-Arabias kronprins på Khashoggis sønn