Verden

Sverige planlegger enkle hus til 75.000 flyktninger

 • Mona W. Claussen
  Mona W. Claussen
  Journalist
- Vi er et rikt samfunn og et stort land, og vi har påtatt oss å gjøre dette, sier generaldirektør Anders Danielsson i Migrationsverket. Nå tar han i bruk nye metoder for å skaffe asylsøkere tak over hodet.
 • Alle forstår at dette vil bli dyrt. Men situasjonen er ekstraordinær, sier sjefen i Migrationsverket.

Hver dag kommer over 1000 nye asylsøkere til Sverige. Migrationsverket begynner å nå grensen for hvor mange de klarer å skaffe overnattingsplass til.

Campingplasser, forsamlingshus og nedlagte hoteller — mye av denne bygningsmassen er allerede gjort om til asylmottak. Sverige sliter samtidig med stor bolignød - befolkningen har vokst, og boligbyggingen har ikke holdt tritt.

 • Sverige er fullt, skrev vi i forrige uke. Her kan du lese om hvor mange hundre tusen nye boliger myndighetene anslår at landet trenger de neste ti årene.

Åpner evakueringslokalene

Nå vil Migrationsverket ta i bruk landets evakueringsplasser, altså lokaler som er reservert for bruk i krigs- og katastrofesituasjoner.

Det dreier seg om store saler, gamle militærforlegninger, nedlagte skoler og andre bygninger som kommuner og fylker disponerer, og som raskt kan gjøre nytte som transittmottak. Disse evakueringsstedene skal etter planen gi midlertidig husrom til 10.000 mennesker.

Flyktninger ankommer Stockholms sentralstasjon.

Samtidig legger Migrationsverket og Forsvaret planer for å reise prefabrikkerte modulhus til 75.000 mennesker.— Alle forstår at dette vil bli dyrt. Men situasjonen er ekstraordinær, sier generaldirektør Anders Danielsson i Migrationsverket til SVT.

Hans regnestykke vil være klart og bli presentert for regjeringen om én til to uker.

Smertegrensen

På spørsmål om smertegrensen nå er nådd, svarer han slik:

— For de mennesker som er på flukt, er smertegrensen definitivt nådd. Men vi er et rikt samfunn og et stort land, og vi har påtatt oss å gjøre dette.

Danielsson sier at dagens flyktningsituasjon vil bli beskrevet i historiebøkene.

— Som svensk statsborger og skattebetaler synes jeg at vi skal gjøre dette, sier han.

Strid om gigantleir

Holdningene i det svenske folket har svingt i takt med den eskalerende flyktningkrisen. 44 prosent mener at landet bør ta imot flere flyktninger enn i dag.

Konflikt blir det likevel når store grupper asylsøkere skal bosettes.

En leir med plass til 10.000 mennesker kan bli satt opp utenfor østkystbyen Kristianstad. I 1992 sto det en leir her for flyktninger fra det tidligere Jugoslavia.

Mikael Ribbenvik.

— Den svenske vinteren tilsier at vi ikke kan bruke telt. Vi ser på en løsning med prefabrikkerte hus, opplyser Mikael Ribbenvik i Migrationsverket. Han understreker at tallet 10.000 beskriver leirens maksimale kapasitet, trolig vil langt færre bosettes på den aktuelle sletten.

— For meg er dette en aprilspøk, sier han til Sveriges Radio.

— Vi har problemer med å ta hånd om de flyktningene vi allerede har. Vi bygger ut skoler i et rasende tempo. Om man vil plassere 10.000 flyktninger ute på dette skytefeltet, må staten inn og ta et mye større ansvar, mener Månsson.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook

Les også

 1. Finlands utenriksminister får kjeft for diplomatisk tabbe

 2. Lærer flyktningene svensk på dugnad

 3. Flyktninger skal klare seg med halvparten av den hjelp etniske dansker får

Les mer om

 1. Migrantkrisen i Europa
 2. Svensk politikk
 3. Sverige