Verden

Hvem står bak Bangkok-bombene?

Her er fire teorier om hvem som kan ha stått bak bombeangrepene i den thailandske hovedstaden der 20 mennesker ble drept og 140 såret.

  • Per Kristian Aale
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

En ny bombe ble kastet fra en bro i Bangkok tirsdag, men ingen ble skadet. Samtidig jakter politiet på en mann som ble sett like før terrorangrepet mandag.

Det nyrike og mektige søskenparet Thaksin og Yingluck Shinawatra spiller en vesentlig rolle i politikken i Thailand.

Bomben mandag gikk av ved den hindubuddhistiske helligdommen Erawan, som ligger på et travelt gatehjørne midt mellom flere luksushoteller og de enorme kjøpesentrene Siam Paragon, Siam Center og MBK Center i sentrum av Bangkok. Statsminister og juntaleder Prayut Chan-O-Cha sa i går at det var det verste angrepet på Thailand noensinne, ifølge Reuters.

Les mer om sakenher

– Bomben rammet et hinduistisk tempel, men jeg tror ikke at dette angrepet hadde noe med religion å gjøre. Dette er et populært turistmål, og målet var trolig å drepe mange turister for å ramme Thailand, fremholder Seniorforsker Stein Tønnesson ved fredsforskningsinstituttet Prio.

Han har fire teorier om hvem som kan stå bak terrorhandlingen:

Tilhengere av Thaksin Shinawatra

Thaksin Shinawatra var tidligere statsminister, men han ble styrtet i et militærkupp høsten 2006. Han flyktet i eksil i 2008 før en korrupsjonsrettssak, der han ble dømt. Søsteren hans, Yingluck Shinawatra, var statsministre frem til mai i fjor da også hun ble styrtet i et militærkupp. Thaksin-tilhengerne har siden forholdt seg passive og har inntatt en vente-og-se-strategi.

Tønnesson tror det er lite sannsynlig at de skal ha endret strategi nå, og han tror ikke de står bak angrepet. Thaksin-nettverket har vunnet de siste fem valgene, og mye tyder på at de vil vinne et valg når eventuelt de militæret åpner for det. Et bombeangrep ville imidlertid gjort dem svært upopulære.

Seniorforsker Stein Tønnesson ved fredsforskningsinstituttet Prio.

Forsker Marte Nilsen har skrevet doktorgrad om Thailand. Hun tror angrepet er en del av den sentrale maktkampen i landet, der begge sider har vist seg villige til å bruke vold.

— Thailand har vært et militærdiktatur i over ett år. Det har vært ganske stille og rolig til nå, først og fremst på grunn av restriksjoner på ytringsfriheten og demonstrasjoner. Det vil komme en reaksjon på det, og dette kan være en slik reaksjon. Men vi vet foreløpig ikke, sa hun til Aftenposten mandag kveld.

Regimet eller regimetilhengere

Det kan være maktkamp innenfor regimet, innenfor hæren eller innenfor politiet. Det kan være noen som misliker hvordan Prayut Chan-O-Cha forsøker å sikre sin egen makt. En slik maktkamp kunne også ha forbindelse med det store spørsmålet i Thailand: Hvem skal overta etter den syke og gamle kongen?

Kongen selv ønsker at kronprinsen skal overta. Kronprinsen er upopulær fordi han angivelig skal ha dårlig moral, men han samarbeidet godt med Thaksin da han var statsminister. Enkelte ønsker derfor at prinsessen skal bli regent fordi hun skal være mer spiselig for dem som ønsker å holde Thaksin unna makten i landet.

En annen mulighet er at militærjuntaen vil konsolidere sitt regime.

- Vi kan heller ikke utelukke at det er provosert frem av militæret selv for å gi et påskudd for ikke å overføre politisk makt og for å opprettholde et høyt sikkerhetsnivå, sa Nilsen.

Separatistene i Sør-Thailand

Malaymuslimene sør i landet ønsker en egen muslimsk stat. De har ikke drevet med angrep utenfor eget område, men siden 2004 har de gjennomført en rekke bombeangrep og drap i sør. Flere tusen mennesker skal være drept.

– De ville ikke være tjent med å utføre et angrep i Bangkok fordi det bare ville ha økt motstanden mot dem. Det er lite sannsynlig at de har endret strategi.

Forsker Marte Nilsen følger thailandsk politikk tett.

Tønnesson ser imidlertid at det kan være en liten mulighet for at en mindre gruppe muslimer har sluttet seg til IS-ideologien med slike større terrorangrep. Seniorforskeren tror likevel at det er mindre sannsynlig fordi at man da ville ha hørt om en slik gruppe før.

Nilsen er enig i at muslimene i sør neppe står bak og mener det «ville vært en radikal endring» i deres fremgangsmåte om separatistgeriljaene der er ansvarlige.

Uigurer fra Kina

En gruppe muslimske uigurer fra Kina har flyktet til Thailand og søkt asyl. Thailand samarbeider imidlertid med Kina og har utvist dem. Ett scenario ville være at de derfor vil ta hevn med en bombe.

– Det ville ikke være noen rasjonell handling. De har alt å tape på å legge seg ut med Thailand og det ville gjøre dem svært upopulære.

Tønnesson synes alle teoriene som han skisserer, er usannsynlige.

– Én må jo være riktig. Jeg har ikke noen favoritt.

Interessert i utenriksstoff? Følg Aftenpostens utenriksredaksjon på Facebook

Les også

  1. Ny sprengladning kastet fra bro i Bangkok

  2. Thailand tiltaler 72 for menneskehandel

  3. Menneskene som ingen vil ha

ta84ad4a_doc6lupta8yu1i1l4qteo0t-BAXeoRy99F.jpg