Verden

Donald Trump om Putin: - Han er en bedre leder enn Obama

Trump hyllet Putin, truet med å sparke dagens amerikanske generaler og forsvarte en kontroversiell tweet om voldtekt i forsvaret da han stilte til et TV-sendt valgmøte med Hillary Clinton i natt.

 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

For første gang i valgkampen deltok begge presidentkandidatene på samme valgmøte da de stilte opp for å snakke om sikkerhetspolitikk på hangarskipet USS Intrepid i New York i natt.

Hverken Hillary Clinton eller Donald Trump kom spesielt godt ut av møtet, der de ble grillet av TV-verten Matt Lauer i en halvtime om gangen – kandidatene møttes ikke på scenen.

Clinton måtte bruke ti minutter på å forsvare bruken av en privat epostserver da hun var utenriksminister fra 2009–2013.

– Det var en tabbe å bruke en privat server, sa Clinton, som også gjentok at ingen av epostene var markert som fortrolig eller hemmelig.

Både Donald Trump og Hillary Clinton ble intervjuet av TV-verten Matt Lauer i natt.
Les også

Les også: Derfor har Clinton fortsatt grunn til å glise

Utelukker å sende soldater tilbake til kampen mot IS

Hun ble også spurt om Irak-krigen i 2003, som hun støttet, og bombingen av Libya i 2011, som skjedde mens hun satt som utenriksminister. På spørsmål fra en tilhører i salen ble hun også konfrontert med sitt rykte som en politiker som gjerne sender amerikanske soldater i strid.

– Bruken av makt skal være siste utvei, ikke første løsning, sa Clinton, som utelukket å sende amerikanske soldater til å kjempe i kampen mot den såkalte islamske staten (IS).

– Vi kommer aldri til å sende bakkestyrker til Irak igjen. Og vi skal ikke sende bakkestyrker til Syria, sa Clinton.

 • USA skal ikke gi amnesti til ulovlige innvandrere, sier republikanernes presidentkandidat Donald Trump:
Les også

Les også: Clinton og Trump bruker milliarder på TV-reklame. Det beste de kan håpe på er at det får velgerne til å bli hjemme.

Trump gjentok Putin-hyllest

Donald Trump på sin side ble konfrontert med sin manglende utenrikspolitiske erfaring og flere kontroversielle uttalelser han har kommet med tidligere.

På spørsmål om hans tidligere hyllest av Russlands leder Vladimir Putin valgte Trump å gjenta den positive omtalen.

– Den mannen har veldig god kontroll over landet sitt. Det er et annet system og jeg liker ikke det systemet, men han har absolutt vært en leder – i langt større grad enn vår president har vært en leder, sa Trump.

På spørsmål om hvorfor han gjentatte ganger har sagt positive ting om Putin, svarte Trump at den russiske presidenten skal ha en oppslutning på 82 % – en statistikkbruk som raskt ble lagt merke til på sosiale medier:

Vil sparke generalene

Trump ble også konfrontert med en tidligere uttalelse om at han «vet mer om IS enn hva generalene gjør». Etter å ha forsøkt å bortforklare utsagnet, forsvarte han den med at dagens generaler er «redusert til grus» mens Barack Obama har vært president.

Nattens valgmøte er første gang Clinton og Trump er på samme scene etter at de ble valgt til sine partiers presidentkandidater.

I kampen mot IS, fortsatte Trump, har han uansett tenkt til å erstatte dagens generaler.

– For å være ærlig, kommer det nok til å være andre generaler, sa Trump, som dermed ser ut til å ta sin potensielle rolle som forsvarets øverstkommanderende svært bokstavelig.

På spørsmål om voldtekt i forsvaret spurte programleder Matt Lauer Trump om denne meldingen han la ut på Twitter i 2003:

Trump valgte å forsvare tweeten, der han tilsynelatende sier at det er uunngåelig at kvinner blir seksuelt trakassert i forsvaret.

– Den tweeten er korrekt. Det er mange som mener at det er absolutt korrekt, sa Trump, som la til at for få overgripere i forsvaret blir straffet for handlingene sine.

 • Fikk du med deg denne uttalelsen?

Trump mottar etterretningsrapporter

Som presidentkandidat for ett av de to store partiene mottar Donald Trump nå etterretningsrapporter med gradert innhold. I nattens valgmøte ble han spurt om han har lært noe av de to rapportene han hittil har mottatt.

– Det var én ting som sjokkerte meg. Det virker på meg som om de gir råd og at president Obama, Hillary Clinton og John Kerry valgte å gjøre det motsatte, sa Trump.

70-åringen mente også at han kunne lese av kroppsspråket til personene som briefet ham at de ikke ble lyttet til av president Obama.

– Jeg kunne se på dem at de var misfornøyde og at våre ledere ikke følger de anbefalingene de blir gitt, sa Trump.

Også dette svaret førte til store diskusjoner på TV-nyhetskanalene og i sosiale medier, der flere påpekte at det er svært usannsynlig at etterretningstjenestens anbefalinger til presidenten – så langt tilbake som til 2012 – er inkludert i rapportene Trump nå mottar.

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. Hillary Clinton
 3. Donald Trump
 4. Sikkerhetspolitikk
 5. USA-valg 2016
 6. Demokratene, USA
 7. Republikanerne, USA