Verden

- I USA dør hver uke et barn av heteslag i en glovarm bil

I en travel hverdag er det lett å glemme småting. Mobilen, nøklene, og kanskje til og med lommeboken. Man kan også glemme noe av det aller viktigste.

  • Susanne Sundbye
  • Astrid Hexeberg

Den amerikanske organisasjonen Kars4Kids arbeider for å skape oppmerksomhet rundt det å glemme babyer i bilen. Organisasjonen har lansert en ny app som er tilgjengelig for Android-telefoner. Appen utløser en alarm hver gang man går ut av bilen.

Kampen for å hindre at folk etterlater barn i varme biler er på sin plass, for i USA dør et titalls barn av overoppheting hvert år.

Organisasjonen har laget en kampanjevideo som viser voksne som utfordres til å sitte ti minutter i en varm bil, mot at de får 100 dollar.

Deltakerne kan velge å trykke på en knapp dersom de ikke klarer å sitte i den varme bilen lenger. Et valg et barn gjenglemt eller etterlatt i et barnesete, ikke har.

Hvordan det gikk, ser du i vinduet øverst.

— Det er ikke verdt risikoen

I Norge er det ingenregistrerte tilfeller der barn har dødd av overoppheting i bil, men flere episoder der barn er blitt reddet ut av varme biler.

Mellom mai og september 2013 ble seks barn reddet ut av bilene de satt i, ifølge en masteroppgaveom barn, bil og overoppheting skrevet av May-Linn Kringlebotten fra 2014. Barna var da mellom fem måneder og 3 år og ble hjulpet av forbipasserende og politiet.

Ifølge Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk finnes ingen fullstendig statistikk, men sier de har sett flere tilfeller der forbibassernede har varslet politiet om barn som sitter alene i varm bil.

I Norge er det ikke forbudt å etterlate barn i bil, men Årøen er klar på hva som er tommelfingerregel nummer én:

— Gå aldri fra barnet i bil uansett! sier hun.

— Bilen kan begynne å trille eller ungene kan komme seg løs og sette bilen i bevegelse. Da kan både barnet og andre fotgjengere bli skadet. Bilen kan også bli stjålet, eller begynne å brenne. Er det sol og varmt tar det bare noen få minutter før bilen er som en badstu.

En statistikk tilgjengelig på Mattilsynets nettsider viser at en bil etterlatt i rundt 20 varmegrader og sol ute, vil kunne gi en temperatur på rundt 85 grader inni bilen.

Årøen sier det er fort gjort å havne i en "skal bare"- situasjon.

— Man skal gjerne bare et lite ærend som å handle melk i butikken, men så er det litt kø i kassen. Jeg tror mange har gjort det, og det går jo som regel bra, men det er ikke verdt å ta den risikoen. Det er viktig å være bevisst på konsekvensene, det er mye vi gjør kjapt og ubevisst, sier hun.

Kan skje den beste

Medietalsperson i Kars4Kids Car Donation Program, Morris Franco, forklarer hvorfor det kan gå virkelig galt:

— Mange av oppgavene som gjennomføres i løpet av en dag og som trenger lite bevisst tenking, styres av én del av hjernen som heter motorisk cortex. Andre oppgaver som krever kritisk tenking for å ta en klar avgjørelse, styres av hippocampus. Men noen ganger overkjører motorisk cortex-delen av hjernen hippocampus, sier han.

— Dette temaet er viktig fordi denne tragedien kan skje hvem som helst, selv ansvarlige og kjærlige foreldre, avslutter Franco.

Se kampanjevideoen øverst.

Mangelfull informasjon

May-Linn Kringlebotten som har skrevet masteroppgaveom temaet i Norge, sier hennes studie viser at foreldre er mer tilbøyelige til å etterlate barn i bilen når de sover.

— Foreldre stoler på egen dømmekraft, de tror de har mer kontroll over sitasjonen enn de faktisk har, sier hun. - Men de tenker ikke over at det blir varmt i bilen selvom den ikke står i direkte sollys, og selvom vinduet er på gløtt. Og du kan ikke styre været. En bil som står i skyggen, kan en liten stund senere stå i solen.

Hun mener det er altfor lite informasjon om denne problematikken i Norge.

— Informasjonshefter fra helsestasjoner skriver om sikring av barn i bil, men det står ingenting om overoppheting og det å etterlate barnet i bilen alene. Eller om hvor ekstremt sårbare særlig de minste er for overoppheting. Det er et underkommunisert tema.

- Kunne det skjedd i Norge at et barn dør av overoppheting i bil?

— Absolutt, det kan ikke utelukkes, så lenge folk er tilbøyelige til å etterlate barnet i bilen, kan det skje i Norge.

Viktig tematikk også i Norge

Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk synes den amerikanske kampanjevideoen tar opp et viktig tema som hun sier også er aktuelt i Norge.

— Det er interessant også her fordi det å gå fra et barn i en bil innebærer en sikkerhetsrisiko totalt sett.

I Norge er det heldigvis nesten ingen barn som blir hardt skadet eller omkommer i trafikken, sier Årøen. Folk er stort sett flinke til å sikre barna og seg selv i bilen og vi kjører forsvarlig.

— Over 90 prosent av oss bruker bilbelte, og vi er flinkere enn før til å holde fartsgrensene. På samme måte må det bli en vane å aldri etterlate barn alene i bilen.

button