Verden

Bitter ordveksling mellom Chávez og Uribe

Møtet mellom Colombias og Venezuelas president ble alt annet enn vennlig.

  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

De to presidentene deltar på et møte i Mexico sammen med andre latinamerikanske ledere denne uken. Temaet for samlingen: Samhold.

Men samholdet mellom Hugo Chávez og Alvaro Uribe var fraværende da de to havnet i munnhuggeri på vei mellom to møter på mandag, skriver den britiske avisen The Daily Telegraph.

Det begynte med at Uribe klaget til Chavez over Venezuelas handelsembargo mot Colombia, som han sammenlignet med USAs blokade av Cuba.

Chávez kvitterte ved å si at handelen mellom de to landene hadde mangedoblet seg siden han kom til makten i 1999.

«Feiging»

Så anklaget han Uribe for å ha hyret inn en gruppe spesialsoldater for å forsøke å likvidere ham.

Derfra gikk det bare nedover med konversasjonen.

Selv om Cubas president Raul Castro og Mexicos president Felipe Calderon forsøkte å forhindre krangelen, klarte ingen å unngå følgende ordveksling:

Uribe: Vær en mann! Det er meningen at vi skal diskutere slike temaer på denne samlingen. Du er modig når du snakker fra en avstand, men en feiging når det kommer til å snakke ansikt til ansikt.

Chávez: Dra til helvete!

Advarer mot «bondemilits»

De to landene har vært på kant med hverandre i en årrekke. Chávez anklager Colombia for å være USAs lakei i Latin-Amerika, og har flere ganger truet med militære angrep på nabolandet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

De latinamerikanske lederne ble denne uken enige om å danne en organisasjon der USA og Canada ikke får være medlemmer. FOTO: REUTERS

Colombianske ledere er også hyppige i sine Chávez-angrep. Så sent som i dag anklaget landets forsvarsminister Gabriel Silva den venezuelanske presidenten for å utvikle en «bondemilits» rundt om i landet, skriver den colombianske avisen El Tiempo.

Chávez truet med å forlate regionsmøtet, men ble overtalt til å bli. Calderon uttalte til journalister etterpå at de to presidentene var blitt enige om å «diskutere sine uenigheter på en fredelig måte».

Danner organisasjon uten USA

Møtet ble også avsluttet på en konstruktiv måte: Møtedeltakerne ble enige om å skape en organisasjon for 33 latinamerikanske og karibiske land der noe av hensikten er at USA og Canada ikke skal være medlemmer.

Målet er å ha et forslag klart innen det neste regionsmøtet i Venezuelas hovedstad Caracas i 2011, skriver den venezuelanske avisen El Nacional.

I går ble lederne også enige om å ta Argentinas parti i den pågående konflikten mellom det latinamerikanske landet og Storbritannia omkring Falklandsøyene.

Les også

  1. Chávez i motvind

  2. USA nekter å ha krenket luftrommet over Venezuela

  3. Chávez forsvarer Sjakalen