Spent etter moskébrann

Israelsk politi leter etter jødiske ekstremister som før helgen satte fyr på en moské på Vestbredden. Samtidig vedtar regjeringen millionstøtte til bosettere.

Palestinere samlet seg i protest i moskeen i landsbyen Yasuf, like ved Nablus på Vestbredden, etter at jødiske bosettere hadde vært på ferde. De brente bønnetepper, hellige skrifter og etterlot seg graffiti på veggene.

Rabbi Menachem Froman fra bosetningsblokken Gush Etzion sør på Vestbredden hadde med flere eksemplarer av Koranen som gave da han søndag ville vise sin solidaritet med muslimske palestinere i landsbyen Yasuf, like ved Nablus.

– Vi ønsker å fornye forholdet mellom jøder og arabere. Ildspåsettelse i en moské er et forsøk på å skape hat. Jødisk lov forbyr å skade et hellig sted, sa Froman da han møtte landsbyledere i Yasuf etter å ha blitt holdt tilbake i flere timer ved en israelsk veisperring.

Landsbylederen Munir takket for gaven og bosettergruppens vilje til å markere sin motstand mot voldsbruken sammen med det palestinske lokalsamfunnet.

Ugjerningsmenn hadde tidligere i helgen skjendet landbyens gudshus ved å brenne bønnetepper og eksemplarer av muslimenes hellige bok.

«Prislapp»

En hånlig hilsen i form av hebraisk graffiti på moskégulvet: «Prislapp – hilsen fra Effi» er blant det som har fått israelsk politi til å konsentrere etterforskningen om ekstreme miljøer iblant israelske bosettere.

«Prislapp» referer seg til den pris disse aktivistene tilsynelatende vil at regjeringens tiltak for å begrense bosetningsbygning skal ha. Lignende budskap er de siste ukene blitt funnet på flere åsteder for vandalisme mot palestinsk eiendom på den okkuperte Vestbredden.

En talsmann for israelske sikkerhetstjenester kaller angrepet «en farlig provokasjon» og frykter at det kan føre til gjengjeldelse og mer voldsbruk.

En jødisk kvinne (20) fra en bosetning som ligger i samme område som den rabbiner Froman kommer fra, ble søndag alvorlig såret da en mann angrep henne med kniv mens hun spaserte langs en vei, melder nyhetsbyrået Reuters.

Fordømmelse

Statsminister Benjamin Netanyahu har gitt ordre politiet ordre om å prioritere at de ansvarlige for moskéangrepet i Yasuf blir funnet og pågrepet.

Både statsministeren og president Shimon Peres fordømmer ugjerningen i sterke ordelag. Peres kaller det «en kriminell handling som er imot alle den israelske stats prinsipper.»

Ekstremisme blant bosettere ble også tema da Israels regjering søndag fattet vedtak om en nasjonal plan som kan gi bosetninger millioner av dollar i støtte.

– Jeg synes ikke vi skal gi dem premie i form av å bli inkludert i nasjonale prioriteringer, sa Ehud Barak, forsvarsminister og leder for det israelske arbeiderpartiet. Partiets fem statsråder stemte imot planen. Men de 21 regjeringsmedlemmene fra statsminister Netanyahus Likud og de to øvrige, høyreorienterte partiene i koalisjonen sikret et klart flertall.

Planen går ut på å avsette to milliarder shekel (vel tre milliarder kroner) til skoler, arbeidsplasser og infrastruktur over hele landet. Av dette er knapt 170 millioner kroner øremerket for 100 bosetninger, opplyser en statstjenestemann til Reuters.

Flertallet i regjeringen hevder at planen i stor grad vil komme Israels arabiske befolkning til gode, og at den ikke endrer noe på den midlertidige byggestansen i bosetningene Israels regjering har forpliktet seg til. Finansminister Yuval Steinitz fra Likud uttaler imidlertid til Israels radio at finansieringsplanen viser bosetterne at «Israel støtter dem og gir dem forsterkninger» til tross for vedtaket om «frys» av byggeprosjekter.

Ortodokse jøder og palestinere kan også være venner, selv om moskeer ødelegges. Her mottar en bosetter i Yasuf Koranen som takk for godt naboskap.